Tähtijuttu: Lappi on Naton sol­mu­koh­ta, sanoo Ul­ko­po­liit­ti­sen ins­ti­tuu­tin johtaja Mika Aaltola

Kysely: Var­jos­taa­ko korona pik­ku­jou­lu­ja? Osal­lis­tu Lapin Kansan net­ti­ky­se­lyyn

Linnan juhlat: Saitko kutsun Linnan juh­liin? Il­mi­an­na itsesi tai tut­ta­va­si Lapin Kansan toi­mi­tuk­sel­le

Äänestys: Mikä on vuoden 2022 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma?

Uusia reit­te­jä Ro­va­nie­mel­tä: suora lento Is­tan­bu­lin lämpöön ja bus­si­vuo­ro Jää­me­ren ran­nal­le

Matkailun kasvu lisää tarjontaa myös Lapista lomailemaan lähtevälle.


Rovaniemen lentoaseman laajennus valmistui parahiksi talvikauteen. Maanantaina Lontooseen lähtevälle lennolle jonotti pääasiassa brittimatkailijoita.
Rovaniemen lentoaseman laajennus valmistui parahiksi talvikauteen. Maanantaina Lontooseen lähtevälle lennolle jonotti pääasiassa brittimatkailijoita.
Kuva: Jussi Leinonen / arkisto

Istanbuliin, Tromssaan, Luulajaan, Lontooseen vai Manchesteriin? Rovaniemeltä pääsee tänä talvena suoralla lennolla Turkkiin ja Isoon Britanniaan. Lisäksi tarjolla on päivittäiset bussivuorot Pohjois-Ruotsiin ja -Norjaan.

Turkish Airlinesin tekee ensimmäisen lentonsa Istanbulista Rovaniemelle torstaina 5. joulukuuta. Se liikennöi reittiä talvikauden kolme kertaa viikossa. Uutta on se, että tarjolla on ensimmäistä kertaa tarjolla business-luokan paikkoja Lapin-lennoilla.

Reitti tarjoaa myös runsaat jatkoyhteydet, maailman suurimpiin kuuluva lentoyhtiö lentää jopa 122 eri maahan.

Lontooseen päsee Rovaniemeltä peräti kahden eri lentoyhtiön lennoilla parhaimmillaan neljänä päivänä viikossa. Norwegian on lentänyt yhteyttä kolme kertaa viikossa marraskuusta lähtien. Easyjet aloitti marraskuun lopupuolella lennot Lontoon lisäksi Manchesteriin.

Talvikauden lennot jatkuvat pääasiassa maaliskuulle saakka.

– Suurin osa suorien lentojen matkustajista lienee Lappiin saapuvia matkailijoita, mutta ilman muuta tilaa on myös paikallisille, arvioi toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen Visit Rovaniemestä.

Esimerkiksi Turkish Airlines on markkinoinut avaustaan näkyvästi Rovaniemellä.

Päivittäinen bussiyhteys Tromssaan ja Luulajaan

Joulukuu avasi uusia yhteyksiä myös Rovaniemen linja-autoasemalta. Eskelisen Lapin Linjat aloitti sunnuntaina päivittäisen liikennöinin Rovaniemeltä Ruotsin Luulajaan sekä Norjan Tromssaan. Meno-paluu yhteys ajetaan joka päivä Luulajaan 15. maaliskuuta saakka ja Tromssaan maaliskuun loppuun saakka.

Eskelisen Lapin linjat käynnisti reitin Tromssaan joulukuun 1. päivä osana Arctic Route -verkostoa. Linja-autonkuljettaja Aimo Väyrynen valmistautuu lähtöön tiistaina Rovaniemen linja-autoasemalla.
Eskelisen Lapin linjat käynnisti reitin Tromssaan joulukuun 1. päivä osana Arctic Route -verkostoa. Linja-autonkuljettaja Aimo Väyrynen valmistautuu lähtöön tiistaina Rovaniemen linja-autoasemalla.
Kuva: Veera Vasara

Taustalla on kolmen maan yhteistyöprojekti, jonka tuloksena on käynnistetty Arctic Route -nimellä markkinoitava reittikokonaisuus. Kokonaisuuteen kuuluuvat lisäksi Narvik–Luulaja-junayhteys sekä bussilinjat Tromssasta Narvikiin, Lyngeniin ja Altaan.

– Toive näille yhteyksille on tullut pohjoisen matkanjärjestäjiltä, valottaa Eskelisen Lapin linjojen toimitusjohtaja Tomi Gröhn.

Hänen mukaansa lipunmyynti uusille reiteille on käynnistynyt mukavasti.

Tähän saakka yhtiö on liikennöinnyt Tromssaan ainoastaan kesäkuukausina. Gröhnin mukaan tuolloin matkustajista on ollut noin puolet suomalaisia, ja puolet kansainvälisiä matkailijoita.


Uusien yhteyksien myötä Rovaniemeltä voi matkustaa bussi-juna-yhdistelmällä esimerkiksi rengasreitin Rovaniemi–Luulaja–Narvik–Tromssa–Rovaniemi.

Bussilinja Rovaniemeltä Luulajaan pysähtyy myös Luulajan juna- ja lentoasemille, joista matkaa voi jatkaa halutessaan esimerkiksi Tukholman yöjunaan tai lomalennolle.

Haaparannan kautta Luulajaan kulkeva meno-paluu mahdollistaa myös päivämatkan Rovaniemeltä Haaparantaan. Aikaa esimerkiksi ostoksille jää viisi tuntia ennen paluubussin saapumista.


Matkojen hintoja Rovaniemeltä

Suorat lennot

Istanbul, Turkish Airlines, kesto 4 t 40 min. Hinta 26.12.–2.1. 508 e, 1.3.–8.3. 508 e.

Lontoo, Norwegian, kesto 3 t 35 min. Hinta 27.12.–3.1. 641 e, 28.–6.3. 505 e.

Lontoo, Easyjet, kesto 3 t 35 min. Hinta 27.12.–3.1. 233 e, 1.3.–8.3. 251 e.

Manchester, Easyjet, kesto 3 t 10 min. Hinta 26.12.–2.1. 249 e (maaliskuun lentoja ei vielä myynnissä).

Edullisimman lipputyypin meno-paluuhintoja 2.12. lentoyhtiöiden sivuilla. Hinnat vaihtelevat päiväkohtaisesti.

Bussit

Luulajaan joka päivä klo 7.30–10.00 (paikallista aikaa). Meno-paluu 110 e.

Tromssaan joka päivä klo 11.40–19.30 (paikallista aikaa). Meno-paluu 240 e.

Uuden reitin avaamista edeltää vuosien neuvottelu
Veera Vasara

Torstaina käynnistyvä reittilento Istanbulin ja Rovaniemen välillä ei ole syntynyt itsestään, vaan taustalla on vuosien neuvottelujen tulos.

– Tämä on yksi osa työtämme, summaa toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen Visit Rovaniemestä.

Neuvotteluja käydään jatkuvasti eri kohteiden kanssa, joista osa toteutuu, ja osa jää toteutamatta. Kärkkäisen mukaan kokonaisuus on monen eri tekijän summa, johon esimerkiksi suhdanteet vaikuttavat herkästi.

Tälläkin hetkellä työn alla on uusia lentoyhteyksiä Rovaniemelle, mutta mistä, siitä Kärkkäinen ei voi kesken neuvottelujen kertoa.

– Suorat lennot ovat äärimmäisen tärkeitä kasvulle ja kehitykselle. Charterit ovat kausiluontoisia, kun tavoitteena on kuitenkin matkailun ympärivuotisuus.

Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisten bussi- ja junayhteyksien yhteinen Arctic Route on sekin Kärkkäiselle tuttu hanke.

– Tämä on kaivattu juttu, jota matkanjärjestäjät ovat toivoneet. Bussimatkailu on ajan hengen mukaista. Kiertävä matkailu Lapissa ei ole tähän saakka ollut tässä mitassa mahdollista.

Uusien reittilentojen ja bussiyhteyksien lisäksi matkailusesonki tuo Rovaniemelle tänäkin talvena tilauslentoja. Finavian mukaan osa matkatoimistoista, kuten TUI ja Catai, myyvät pakettimatkojen lisäksi myös pelkkiä lentolippuja järjestämilleen matkoille. Niiden kautta Rovaniemeltä voi lentää esimerkiksi Espanjaan ja takaisin. Lisäksi Finnair lisää kapasitettiaan Rovaniemi–Helsinki-lennoilleen.

Ruuhkaa helpottaa nyt aiempaa väljempi lentoasema, Rovaniemen lentoaseman laajennus valmistui parahiksi talvisesongiksi. 25 miljoonan euron investointi kasvatti kentän kapasiteettiä peräti 75 prosenttia. Lisäneliöiden lisäksi käytössä on nyt 10 uutta passilinjaa, kolme lähtöporttia ja kuusi lähtöselityslinjaa ja yksi uusi turvalinja sekä uusi ravintola ja lahjatavaramyymälä.

– Tilojen toimivuus selviää toden teolla joulusesongin kiihtyessä. Valmistahan ei tule koskaan, vaan tämä on jatkuvaa kehittämistä, kommentoi lentoaseman päällikkö Johan Juujärvi Finavialta.