tapahtumat: Pe­rin­tei­siä juh­lal­li­suuk­sia, tal­vi­uin­tia ja yh­teis­lau­lua – näin it­se­näi­syys­päi­vää vie­te­tään Ro­va­nie­mel­lä

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

Juhlapyhä: Lapin Kansa il­mes­tyy it­se­näi­syys­päi­vä­nä vain nä­köis­leh­te­nä ver­kos­sa – seu­raa­va pai­net­tu lehti il­mes­tyy per­jan­tai­na 8.12.

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Uusi re­von­tu­li-il­miö löytyi suo­ma­lais­har­ras­ta­jien ha­vain­to­jen poh­jal­ta – ilmiö saa alkunsa ras­kaam­mis­ta hiuk­ka­sis­ta kuin ta­van­omai­set re­von­tu­let

RAGDA-revontulimuoto eli punainen kaari vihreällä udulla Ikaalisten taivaalla.
RAGDA-revontulimuoto eli punainen kaari vihreällä udulla Ikaalisten taivaalla.
Kuva: Heidi Rikala / Ursa

Suomalaisten tähtiharrastajien havainnot ovat johtaneet uuden revontuli-ilmiön löytymiseen, kertoo Tähtitieteellinen yhdistys Ursa tiedotteessaan.

Ilmiön nimeksi on annettu Red Arc with Green Diffuse Aurora (RAGDA) eli Punainen kaari vihreällä udulla.

Erikoisista revontulista, joissa näkyy punainen kaari ja turkoosinvihreitä läiskiä, oli kirjattu havaintoja Ursan Taivaanvahti-havaintojärjestelmään.

Suomalaisharrastajien kanssa ilmiötä on tutkinut Bostonin yliopiston revontulitutkimustyöryhmän vetäjä, professori Toshi Nishimura.

Tutkimuksen mukaan RAGDA-revontulet aiheutuvat Auringon hiukkasvirrasta eli aurinkotuulesta, Ursa kertoo. Tavanomaiset revontulet syntyvät aurinkotuulen elektroneista. Nyt löydetty ilmiö sen sijaan saa alkunsa raskaammista hiukkasista, protoneista.

Viime vuosikymmeniltä tunnetaan Ursan mukaan vain pari aiempaa harrastajien löytämää revontuli-ilmiötä.

Suomessa löydöstä kertoi aiemmin Tähdet ja avaruus -lehti.