Porocup: Luonto näytti voi­man­sa – kisa jou­dut­tiin kes­keyt­tä­mään

Kuvagalleria: Pidetyn kiek­ko­ero­tuo­ma­rin ura päättyi Ro­va­nie­mel­lä

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Uusi pää­val­men­ta­ja Kulstad pumppaa am­pu­ma­hiih­tä­jiin intoa – "Haluan jouk­kueen toi­mi­van tii­mi­nä"

Kontiolahti
Erik Bartlett Kulstad, 31, tulee kivikovan urheilukulttuurin maasta, eikä varmasti halua valmentaja-CV:nsä tahriutuvan uran alkuvuosina.
Erik Bartlett Kulstad, 31, tulee kivikovan urheilukulttuurin maasta, eikä varmasti halua valmentaja-CV:nsä tahriutuvan uran alkuvuosina.

Analyyttinen, käytännönläheinen ja yhteistyöhakuinen. Suomen ampumahiihtomaajoukkueen päävalmentajana viime kesänä aloittanut Erik Bartlett Kulstad tunnistanee määreistä itsensä.

Norjalaisen Kulstadin on määrä johtaa maajoukkuetta seuraavat 1+3 vuotta. Avauskausi on hänelle pestissä optiovuosia lunastaessa näytön paikka.

Uuden päävalmentajan ja Suomen maajoukkueen liiton onnistumiselle on lupaavia enteitä. Kontiolahdelta tällä viikolla alkanut maailmancup-viikko on sujunut suomalaiskatsannosta puoliväliin mennessä hyvin: henkilökohtaisilla matkoilla kolme sijoitusta top-20:een ja viesteissä sijat kärkikahdeksikon joukkoon.

– Alku on ollut hyvä. Mutta meillä on varaa parantaa, Kulstad hymyilee.

Motivoitunut päävalmentaja

Maajoukkue saa motivoituneen päävalmentajan. Kulstad, 31, tulee kivikovan urheilukulttuurin maasta, eikä varmasti halua valmentaja-CV:nsä tahriutuvan uran alkuvuosina.

Nuori päävalmentaja ja kehitystä janoava Suomen joukkue kohtaavat ajallisesti sopivassa kulmassa.

– Valmentajien työtä arvioidaan tuloksilla, joita tekevät urheilijat, Kulstad filosofoi.

Urheilijan ja valmentajan yhteistyössä tärkeämpää on vastata kysymykseen, miksi tehdään kuin mitä tehdään.

– Urheilijalle täytyy aina perustella tehtävät harjoitteet. Se motivoi häntä.

Analyyttisyydessään Kulstad sukeltaa syvään.

– Esimerkiksi ammuntasuoritus pilkotaan pieniin osiin. Pidän itseäni aika analyyttisenä.

Arvokasta oppia lajisuuruuksilta

Menestyksestä Kulstad ei päässyt osalliseksi vielä edellisessä tehtävässään toimiessaan Kiinan ampumahiihtojoukkueen valmennuksessa. Kahden ja puolen vuoden työ lajisuuruuksien Ole Einar Björndalenin ja Darja Domratshevan kanssa avarsi lajitietämystä.

Siirto Kiinasta Suomeen oli loikka tyystin toiseen kulttuuriin. Kulstad on oppinut sopeutumaan.

– Haluan, että maajoukkueessa on hyvä ilmapiiri. Minut on otettu hyvin vastaan. Haluan joukkueen toimivan tiiminä, Kulstad luettelee.

Kaisa Mäkäräisen parin vuoden takaisen lopettamisen jälkeen Suomen joukkueesta Tero Seppälä ja Mari Eder ovat tehneet pistoja maailmancup-tuloslistoilla, hyvin ampuva Suvi Minkkinenkin tasollaan.

Kulstad silmäilee maajoukkueiden välistä maailmancupia tarkemmin kuin henkilökohtaisten kisojen tuloslistoja.

– Toivon, että parannamme menestystä nimenomaan joukkueena. Se mittaa kehittymistä parhaiten.

Ederkin innostunut

Jos ja kun ei karsasta kuluneista kuluneimpia kliseitä, voi kehua, että Suomen maajoukkueessa on hyvä pöhinä.

Ilmapiirin raikkautta kuvaa, että hiihdossa ase selässä ja sitä ilman paljon kokenut Eder (o.s. Laukkanen) oli torstaina Kontiolahden naisten cup-viestikisan päätyttyä silmin nähden innoissaan.

– Tuntuu niin hyvältä nähdä, kun maajoukkueurheilijoille tulee onnistumisia, Eder sanoi naisten viestinelikon seitsemännen sijan jälkeen.

Ei hän suitsuttanut sijoitusta, joka sinänsä oli mukiin menevä. Suomalaisurheilijoilla on kuitenkin vielä matkaa kansainvälisiin kärkisijoihin, joihin Mäkäräinen yli vuosikymmenen aikana suomalaiset lajijännärit totutti.

– Tekeminen on aina suhteessa tavoitteen asetteluun. Sijoitus ei ole yhtä merkittävä kuin suoritus. Ei meillä vielä ole asiaa Kaisan tapaan podium-sijoille, Eder myönsi.