Mielipide

Uusi Oscareita keräävä klassikko? Marriage story on raadollisen realistinen teos rakkaudesta

-
Kuva: Kevät Sieppi
4/5

Noah Baumbach: Marriage story

Heyday Films, 2019

Noah Baumbachin elokuva  Marriage story käsittelee taitelilijapariskunnan avioeroa realistisella ja koskettavalla tavalla. Elokuvassa näyttelijä Nicole (Scarlett Johansson) ja teatteriohjaaja Charlie (Adam Driver) ovat nuoren poikansa Henryn (Azhy Robertson) kanssa avioeroprosessin keskellä.

Alunperin hyvissä väleissä alkanut prosessi muuttuu monimutkaiseksi, kun mukaan otetaan asianajajat ja huoltajuuskysymys.

Marriage storyn vahvuudeksi nousevat Driverin ja Johanssonin suoritukset. Charlien ja Nicolen tunteet tuntuvat aidoilta ja kaiken vihan alta välittyy vielä rakkaus, jota parilla ennen oli. Vaikutelma on raadollisen realistinen.

Elokuvan editointi ja leikkaus antavat sille selkeää rytmiä – vaikeat tilanteet kuvataan pitkinä otoksina ja arkisemmat kohtaukset rytmittyvät nopeilla leikkauksilla. Elokuvassa on myös tietynlaista klassikon tuntua, joka syntyy editoinnin, musiikin ja visuaalisen maailman myötä.

Marriage story kertoo realistisen tarinan vaikeasta elämänvaiheesta, jonka useat ihmiset käyvät läpi.


Katsoja kokee empatiaa molempia osapuolia kohtaan, eikä tilanteessa ole voittajia.

Marriage story tuntuu enemmän otokselta elämää kuin suurelta filmaattiselta elokuvalta. Kokonaisuus on onnistunut, ja jos elokuva keräisi ensi kevään Oscar-ehdokkuuksia, ei se yllättäisi.