Uusi oh­jeis­tus lasten ko­ro­na­tes­tei­hin – Kou­lu­ikäi­nen on tes­tat­ta­va jat­kos­sa lie­vis­sä­kin fluns­sa­oi­reis­sa

Kouluikäinen on jatkossa testattava lievissäkin flunssaoireissa.
Kouluikäinen on jatkossa testattava lievissäkin flunssaoireissa.
Kuva: Jussi Leinonen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL täsmensi lapsia koskevaa koronatestausohjetta perjantaina 11.9.. Voimassa olevan ohjeen mukaan kouluikäinen lapsi tai nuori tulee viedä koronatestiin, jos hänellä on lieviäkin koronavirusinfektioon sopivia oireita. Käytännössä tällä tarkoitetaan lieviäkin flunssaoireita.

Alle kouluikäisen lapsen lieviä oireita voi seurata kotona pari päivää ilman testaamista. Lapsen oireet ovat lieviä, jos hän on virkeä ja jaksaa leikkiä, vaikka hänellä olisikin nuhaa, yskää ja kuumetta.

Lisätietoa ohjeista löytyy THL:n sivuilta.

Aikaisemmin THL suositteli, että myös lieväoireista kouluikäistä lasta voi tarkkailla kotona eikä koronavirustesti ole heti välttämätön, jos lapsi ei tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustartunnalle tai kukaan perheestä ei ole ollut matkoilla.

Täsmennyksen taustalla on se, että kouluikäiset sairastavat vähemmän kuin pienemmät lapset, ja koronavirusinfektion todennäköisyys on heillä suurempi.

Lapsiperheet testataan Pienteollisuustalolla

Rovaniemellä lasten ja lapsiperheiden koronatestaus järjestetään Pienteollisuustalolla, joka sijaitsee osoitteessa Pohjolankatu 2 B. Sisäänkäynti tapahtuu rautatieaseman puolelta.

Piekkarin testauspiste on avoinna maanantaista torstaihin kello 8–15.15 ja perjantaisin kello 8–13.45. Testiaikoja voi varata sähköisen ajanvarauksen kautta.

Lasten ja lapsiperheiden näytteenottopaikka sijaitsee Pienteollisuustalossa.
Lasten ja lapsiperheiden näytteenottopaikka sijaitsee Pienteollisuustalossa.
Kuva: Jussi Leinonen

Myös yksityiset testaavat

Kuntalaisia palvelee myös Pulkamontien testauspiste. Jos kuntalainen ei saa varattua aikaa koronatestiin kaupungin sähköisen ajanvarauksen tai terveysasemien puhelinpalvelun kautta, testissä voi käydä maksutta myös Terveystalolla (varaa aika Terveystalon verkkosivuilta) tai Mehiläisen drive in -testauspisteessä Sairaalakadulla.

Lisätietoa testauksesta ja kaupungin koronaohjeista löytyy kaupungin verkkosivuilta osoitteessa rovaniemi.fi/koronavirus.

Jos sovellus vilkkuu, ota yhteys hoitajaan

Rovaniemen kaupunki on suositellut kuntalaisia ottamaan käyttöön Koronavilkku-sovelluksen, jonka avulla käyttäjä saa tiedon mahdollisesta altistumisesta virukselle. Jos Koronavilkku ilmoittaa altistumisesta, kuntalaisen tulee ottaa yhteys omaan terveysasemaan seuraavana arkena.

Terveydenhuollon ammattihenkilö arvioi altistumisen todennäköisyyden.