Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

Kolumni: Totuus odottaa yhä ker­to­jaan­sa

Uusi mas­ki­ko­ne saapui Kii­nas­ta, mi­nis­te­riö päättää suo­jain­ten jaosta tes­tauk­sen jälkeen

Koronatietoutta Helsinki-Vantaan kentällä maaliskuun lopussa jakaneet työntekijät suojautuivat itse hengitysmaskeilla. Laadukkaista suojamaskeista on kova pula ympäri maailman.
Koronatietoutta Helsinki-Vantaan kentällä maaliskuun lopussa jakaneet työntekijät suojautuivat itse hengitysmaskeilla. Laadukkaista suojamaskeista on kova pula ympäri maailman.
Kuva: Emilia Kangasluoma

Suomeen saapui tiistaina puoli kymmenen aikaan koneellinen suojavarusteita Kiinasta.

Huomenna keskiviikkona on tulossa vielä kaksi koneellista hengityssuojaimia ja suojakäsineitä.

Huoltovarmuuskeskus kertoi maanantaina, että Suomeen saapuu tänään suu- ja nenäsuojaimia eli kirurgisia maskeja, joiden valmistaja on Fujian Hengan Holding Xiamen Business Trade Co. Tämänhetkisen tiedon mukaan maskit soveltuvat sairaalakäyttöön. Ne ovat kiinalaisen suojainstandardin YY 0469 mukaisia.

Lentokoneissa tuodaan keskiviikkona FFP2-tason hengityssuojaimia Lifa Airilta. Lisäksi maahan tulee sekä nitriili- että vinyylikäsineitä.

Lopullinen varmistus suojainten laadusta tulee, kun Teknologian tutkimuskeskus VTT testaa ne.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikön Kirsi Varhilan mukaan suojainten jaosta päätetään VTT:n testauksen jälkeen ministeriössä alueiden tarpeiden mukaisesti.

Suomessa on viime päivät kohuttu aiemmista suojainkaupoista, joiden sisältö ei vastannut odotuksia ja joiden ympärillä on ollut epäselvyyksiä.

Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema erosi tehtävästään tämän maskisotkun seurauksena. Kaksi keskuksen johtoryhmän jäsentä on hyllytetty jupakan selvittelyn ajaksi.

Huoltovarmuuskeskuksen hallituksen on määrä antaa selvitys asiasta tänään työministeriölle.

THL:n pääjohtaja puoltaa kasvojen suojaamista

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta on puoltanut laajaa suojamaskien käyttöä yhteiskunnassa koronavirusepidemian aikana.

Kiinalaistutkimuksen mukaan yhteiskunnan eristysvaiheessa jopa neljä viidestä tartunnasta tulisi oireettomilta.

– Jos löydökset toistuvat, puoltaa iso oireettomien tartuttajien osuus kirurgisten tai kangasmaskien käyttöä ihmisten ilmoilla liikkuessamme. Suojataksemme muita, Tervahauta kirjoitti perjantaina.

Maanantaina hän tarkensi Twitterissä, ettei lisätutkimusta tarvitse odottaa maskien käytön puolesta.

Toistaiseksi suojamaskien laajaa käyttöönottoa hidastaa se, ettei niitä ole juuri saatavilla. Niiden hinta on samalla kohonnut korkeaksi.

Etelä-Savossa ensimmäinen koronakuolema

Etelä-Savossa on todettu alueen ensimmäinen koronavirukseen liittyvä kuolemantapaus. Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Essoten mukaan yksi ihminen kuoli pääsiäisen aikana koronaviruksen aiheuttamaan covid 19 -tautiin kuntayhtymän alueella. Kyseessä oli iäkäs riskiryhmään kuulunut henkilö.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella on todettu 55 uutta koronavirustartuntaa. Sairaanhoitopiiri julkaisi tiistaina tartuntojen ajankohtaiset luvut.