Uusi kelt­ti­fes­ti­vaa­li tuo kan­san­mu­sii­kin kirjoa al­ku­tal­ven pi­mey­teen

The Arctic Celtic Gathering kutsuu kohtaamiseen. Luvassa on skotti-, irkku- ja saamelaismusiikkia – ja jamit jokaiselle päivälle.

-
Kuva: Pekka Aho

Rovaniemellä käynnistyy tulevana torstaina uusi, kelttiläiseen ja saamelaiseen kulttuuriin erikoistunut festivaali. Konserttitarjonnan ja jamien lisäksi lisäksi nelipäiväisen The Arctic Celtic Gatheringin ohjelmassa on muun muassa joikutyöpaja ja viskitastingeja. Tapahtumat levittäytyvät ihmisten keskuuteen kuppiloista Korundiin ja musiikkikirjastosta ruokaravintolaan.

Miten kelttiläinen ja saamelainen kulttuuri liittyvät toisiinsa?

Festivaalia järjestävät Antti Aholainen ja Brent O’Caiside nimeävät yhdistäväksi tekijäksi kansanmusiikin.

– Se on aina ollut ihmisten esittämää musiikkia, joka elää ja kehittyy, Aholainen toteaa.

– Tapahtuman ydin ovat kulttuuri, musiikki ja ihmiset, Brent O’Caiside summaa.

Irkkumusiikista tutut, kaikille avoimet  ja vapaamuotoisesti etenevät soittotuokiot eli jamit kuuluvat jokaisen festivaalipäivän ohjelmaan.

Jameihin mahtuvat musiikilliset perinteet ja instrumentit raja-aidoista piittaamatta, joiusta säkkipilliin.

– Todella odotan näitä musiikillisia kohtaamisia, tinapilliä itse Narrow Neck -yhtyeessä soittava Aholainen sanoo.

Vetoapua Oulusta

Tapahtuman taustalla on kaksi tahoa: Antti Aholaisen edustama Rovaniemen oma, pieni mutta aktiivinen irlantilaisen musiikin tekijäjoukko, Narrow Neck -yhtyeen muusikot.

He ovat järjestäneet kaupungissa jo useamman vuoden kaksipäiväisiä Irkkupikkujouluja ja Pyhän Patrickin päivän tapahtumia.

– Tapahtumissa on toteutunut hienosti irkkukulttuurille ominainen iloinen tunnelma ja yhdessäolo. Tupa on ollut täynnä poikkeuksetta, Aholainen kertoo.

"Tapahtumissa on toteutunut hienosti irkkukulttuurille ominainen iloinen tunnelma ja yhdessäolo."
Antti Aholainen
Festivaalin järjestäjä

Uudenlainen, laajempi festivaali on syntynyt oululais-amerikkalais-irlantilaisella vahvistuksella. Brent O’Caiside on järjestänyt Oulussa jo 14 vuotta Irkkufestaria, josta on kasvanut pohjoismaiden suurin irlantilaisen kulttuurin tapahtuma.

O’Caiside muutti Ouluun Yhdysvaltojen Pohjois-Carolinasta vuonna 1999. Irlantilaisista sukujuuristaan hän kiinnostui todenteolla vasta Suomeen muutettuaan – ja löysi samalla irlantilaisen musiikin. Hän opetteli iriin kielen ja soittamaan perinteistä bodhrán-rumpua.

Rovaniemen uusi festivaali sai alkunsa heitosta. Viime vuonna O’Caiside vieraili muusikon roolissa Rovaniemen Irkkupikkujouluissa.

– Keikan ja parin Guinnessin jälkeen joku rovaniemeläisistä muusikoista heitti, että täälläkin pitäisi järjestää oma irkkufestivaali. Kolmen päivän päästä soitin perään, että oletteko tosissanne? O’Caiside kertaa.

Ja tässä sitä ollaan.

Nykyjoikua ja kelttiperinnettä

The Arctic Celtic Gathering ei ole kopio oululaisfestivaalista, vaan aivan omanlaisensa tapahtuma, O’Caiside ja Aholainen painottavat. Mukaan on haluttu ottaa Lapin omaakin kulttuuriperintöä.

Lauantai-iltana Korundissa pidettävässä pääkonsertissa esiintyvät skotlantilainen Mary Ann Kennedy -trio sekä  joikua svengaaviin rytmeihin yhdistävä Vildá.

– Pääkonsertti on tapahtuman sielu, Brent O’Caiside kuvailee.

Vildá yhdistää joiku- ja kansanmusiikkiperinteisiin sulavasti elektronisen musiikin elementtejä. Melodisempi Mary Ann Kennedy ammentaa skotlantilaisesta kansanmusiikkiperinteestä, jonka juuret ovat kelttikulttuurissa samoin kuin irlantilaisen kansanmusiikin.

Irkkumusiikkia tapahtumassa edustavat kaupungin omat yhtyeet Narrow Neck ja Brighid sekä oululainen the Soap Pig.

Vildá. Harmonikkataituri Viivi Maria Saarenkylä ja joikaaja-laulaja Hildá Länsman esiintyvät lauantaina festivaalin pääkonsertissa Korundissa.
Vildá. Harmonikkataituri Viivi Maria Saarenkylä ja joikaaja-laulaja Hildá Länsman esiintyvät lauantaina festivaalin pääkonsertissa Korundissa.
Kuva: Joanna Suomalainen, Jimmy Traskelin

Festivaalin kokoinen rako

Tavoitteena on rakentaa uudesta kelttifestivaalista Rovaniemelle vuotuinen perinne.

– Uskomme, että tälle on tilausta, järjestäjät sanovat.

Kaupungin kansanmusiikkitarjontaa on vähentänyt muun muassa Folklorefestivaali Jutajaisten hiipuminen.

Ajankohtakin on uudelle tapahtumalle otollinen. Uusi festivaali tuo tuulahduksen elämää vilkasta joulukautta edeltävään hiljaiseloon.

– Kaupunki on harmaa ja pimeä ja kaikki odottavat talven tuloa, Brent O’Caiside kuvaa.

Ajoittuminen juuri pyhäinpäivä-viikonlopulle on järestäjien mukaan sattuma, mutta sisältää yhtymäkohdan kelttiläiseen kulttuuriin.

Halloween kehittyi Yhdysvalloissa irlantilaissiirtolaisten viettämästä kelttiläisten uudesta vuodesta, samhainista, O’Caiside muistuttaa.

Kelttien vuosi vaihtui loka-marraskuun taitteessa. Tämän- ja tuonpuoleisten maailmojen välisten rajojen uskottiin tällöin katoavan, jolloin henget saattoivat houkutella ihmisiä tuonpuoleiseen.

Henkien karkottamiseksi poltettiin kokkotulia sekä nauriista koverrettuja lyhtyjä – kuten suomalaisten kekriperinteessäkin.

– Halloween-kurpitsa on siis korvike, O’Caiside naurahtaa.

The Arctic Celtic Gathering 31.10.–3.11. Rovaniemellä.

Uusi festivaali

The Arctic Celtic Gathering

Kelttiläisen ja saamelaisen kulttuurin festivaali 31.10.–3.11. Rovaniemellä.

Esiintyjät: Mary Ann Kennedy Trio, Vildá, Narrow Neck, Brighid, the Soap Pig.

Ohjelmassa myös jameja, joiku-workshop, esitelmiä, tasting-tapahtumia.

Tapahtumapaikkoina Kulttuuritalo Korundi, Musiikkikirjasto, Cafe & Bar Zoomit, Ravintola Gaissa, Pub Uitto ja Hostel Café Koti.

Perjantain ja lauantain iltakonsertteihin liput 5–25 e, muihin tapahtumiin vapaa pääsy.