Tilaajille

Uusi jä­te­la­ki panee pie­net­kin ta­lo­yh­tiöt la­jit­te­le­maan jät­teen­sä – Ro­va­nie­mel­lä muo­vin­ke­räys otet­tiin ilolla vas­taan: "Kyllä ihmiset kier­rät­tä­vät kun jä­te­pis­tei­tä on enem­män"

Jätelaki on uudistumassa niin, että taajamassa jo vähintään viiden asunnon taloyhtiössä on lajiteltava erikseen biojäte, lasi, metalli, kartonki ja muovi. Muovinkeräyspisteitä tulee lisää, mikä helpottaa kierrätystä omakotitaloissa.

Taina Torvela kierrättää muovia omassa taloyhtiössään Rovaniemellä.
Taina Torvela kierrättää muovia omassa taloyhtiössään Rovaniemellä.
Kuva: Jussi Leinonen

Taloyhtiöiden kannattaa alkaa järjestelemään jäteastioitaan uusiksi. Syksyllä eduskuntakäsittelyyn tulevassa jätelakiehdotuksessa taajamassa jo vähintään viiden asunnon kiinteistössä on lajiteltava erikseen biojäte, lasi, metalli, kartonki ja muovi.

Uuden jätelain on määrä astua voimaan ensi vuoden alussa, mutta kiinteistökohtaisen jätekeräyksen osalta lakiin on tulossa siirtymäaika niin, että lajittelu pienissäkin taloyhtiöissä alkaisi 1.1.2023. Seuraava tiukka askel on biojätteen lajittelu yli 10 000 asukkaan taajamissa myös omakotitaloissa 1.1.2024 alkaen.