Uudet am­mat­ti­ka­las­ta­jat löy­si­vät Lokkaan –Vielä muutama vuosi sitten Lokan am­mat­ti­ka­las­ta­jat olivat lop­pu­mas­sa. Nyt tu­li­joi­ta olisi enemmän kuin vapaita asun­to­ja kylässä

Risto Pyhäjärvi ja Tom Johansson työvälineineen keskellä Lokan tekoallasta marraskuisessa maisemassa. Tommi Jyly kokee verkkoja vanerisessa tuulensuojassaan. Hän on viihtynyt Lokassa kalastajana jo kolme vuotta. Tommi Jyly kertoo, että Lokka on aivan omanlaisensa kalastuspaikka. Tom Johansson kalastaa Lokassa harjoittelujaksolla kalastuskoulusta Tom Johansson ja muut uudet kalastajat kertovat ihmetellen miten hyvin heidät on otettu Lokassa vastaan. Kalastajan polku -hankkeen myötä kokenut kalastaja, kuten Risto Pyhäjärvi, saa tuntikorvausta siitä, että hän neuvoo tulijoita. Paavo Parviainen esikäsittelee siiat ennen kuljettamista Lokan kalasatamaan jatkokäsittelyyn. Lokan mittasuhteet ovat huikeat. Horisontti häämöttää 12 kilometrin päässä.
Risto Pyhäjärvi ja Tom Johansson työvälineineen keskellä Lokan tekoallasta marraskuisessa maisemassa.
Risto Pyhäjärvi ja Tom Johansson työvälineineen keskellä Lokan tekoallasta marraskuisessa maisemassa.
Kuva: Elina Melamies

Kahdentoista kilometrin kelkkamatka marraskuun hämärässä taittuu parissakymmenessä minuutissa. Sen verran on ammattikalastajan työmatka Lokan kalasatamasta talviverkkopaikalle.

Talviverkoista kertovia merkkejä on silmänkantamattomiin, ja tarkalleen ottaen 35 kappaletta. Kalastaja Risto Pyhäjärvi kertoo, että kullakin kalastajalla on jään alla verkkoa suunnilleen kilometrin verran.