Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Miksi edes kam­pan­joi­da, kun edus­kun­ta­paik­ka vaatisi ih­met­tä? Vie­raa­na Eemeli Kajula ja Elina Kuula

Kysely: Oletko kokenut tai to­dis­ta­nut häi­rin­tää ur­hei­lus­sa?

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Useat maat il­moit­ti­vat li­sä­tues­ta Uk­rai­nal­le ennen tärkeää ase­apu­ko­kous­ta – B­ri­tan­nia lupasi Chal­len­ger 2 -tais­te­lu­pans­sa­ri­vau­nu­ja

"Se, mitä Ukraina tarvitsee, on raskaita aseita puolustautuakseen Venäjää vastaan. Kovimmat taistelut ovat vielä edessäpäin."

Kiova/Helsinki
Ukrainan armejan T-72-panssarivaunu Donetskin alueella. Britannia vahvisti torstaina, että se toimittaa Ukrainaan Challenger 2 -taistelupanssarivaunuja. Ukraina on kaivannut jo pitkään länsimaisia panssarivaunuja rintamalle.
Ukrainan armejan T-72-panssarivaunu Donetskin alueella. Britannia vahvisti torstaina, että se toimittaa Ukrainaan Challenger 2 -taistelupanssarivaunuja. Ukraina on kaivannut jo pitkään länsimaisia panssarivaunuja rintamalle.
Kuva: OLEG PETRASYUK

Useat maat ilmoittivat lisätuesta Ukrainalle ennen kansainvälistä aseapukokousta perjantaina Saksan Ramsteinissa, johon osallistuu kymmeniä maita, myös Suomi.

Näkyvimmin tukea osoitti torstaina Viro, joka ilmoitti tähän mennessä suurimman aseapupakettinsa lähettämisestä Ukrainalle sekä järjesti erillisen kokouksen Ukraina-avusta yli kymmenen maan kanssa.

Kokous järjestettiin Tapan sotilastukikohdassa Viron puolustusministerin Hanno Pevkurin ja Britannian puolustusministeri Ben Wallacen aloitteesta, välittämään maailmalle viestin Ukrainan avuntarpeesta.

– Se, mitä Ukraina tarvitsee, on raskaita aseita puolustautuakseen Venäjää vastaan. Kovimmat taistelut ovat vielä edessäpäin, sanoi Viron puolustusministeri Pevkur tiedotustilaisuudessa.

Myös Kiovassa vieraillut Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel ilmoitti uskovansa "vakaasti", että Ukraina tarvitsee panssarivaunuja sekä lisää ilmapuolustus- ja tykistöjärjestelmiä sekä ammuksia.

Hän tviittasi asiasta tavattuaan Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin.

Viro on auttanut Ukrainaa 370 miljoonan euron edestä

Viron apupakettiin kuuluu Ukrainan pyytämiä haupitseja eli kenttätykkejä, kranaatinheittimiä sekä ampumatarvikkeita 113 miljoonan euron edestä.

Uusimman apupaketin myötä Viro on antanut Ukrainalle sotilaallista apua 370 miljoonan euron edestä, mikä on noin puolet Viron viime vuoden puolustusbudjetista ja yli prosentin Viron bruttokansantuotteesta, kertoi Viron puolustusministeriö torstaina.

Ajatushautomo Kiel Institute for the World Economyn raportin mukaan Viro on antanut bruttokansantuotteeseensa nähden eniten apua Ukrainalle.

Yhdysvalloilta 2,5 miljardin dollarin paketti

Yhdysvallat ilmoitti uudesta 2,5 miljardin dollarin eli noin 2,3 miljardin euron aseapupaketista Ukrainalle.

Paketti sisältää yhteensä liki 150 panssaroitua taisteluajoneuvoa, Avenger-ilmatorjuntajärjestelmiä sekä muita sotatarvikkeita, puolustusministeriö kertoo. Paketissa ei kuitenkaan ole mukana Ukrainan toivomia taistelupanssarivaunuja.

Yhdysvallat ilmoitti 3 miljardin dollarin aseapupaketista viime viikolla. Kaikkiaan Yhdysvallat on antanut asetukea Ukrainalle yli 26,7 miljardin dollarilla.

"Emme ole lähdössä minnekään, herra Putin"

Britannia toimittaa Ukrainalle yksikön Challenger 2 -taistelupanssarivaunuja, puolustusministeri Wallace vahvisti Virossa. Aiemmin on kerrottu, että tämä tarkoittaa yhteensä 14:ää panssarivaunua.

Britannia lähettää maahan myös muun muassa 600 Brimstone-panssarintorjuntaohjusta ja kouluttaa vielä 20 000 ukrainalaissotilasta tänä vuonna.

– Jos (Venäjän presidentti Vladimir) Putin löi vetoa sen puolesta, että me luovuttaisimme tähän mennessä, hän oli väärässä. Emme ole lähdössä minnekään, herra Putin, Wallace lausui tiedotustilaisuudessa.

Ruotsi lähettää tykistöjärjestelmän, Tanska haupitseja

Ruotsin hallitus kertoi myös torstaina lähettävänsä Archer-tykistöjärjestelmän Ukrainaan. Pääministeri Ulf Kristersson kertoi tiedotustilaisuudessa, että itsenäisesti liikkuvat Archer-haupitsit ovat olleet korkealla Ukrainan toivelistalla. Niiden kantama on jopa 30–50 kilometriä.

Pakettiin sisältyy lisäksi muun muassa taisteluajoneuvoja sekä NLAW-panssarintorjuntaohjuksia.

Myös Tanska ilmoitti myöhemmin torstaina lahjoittavansa Ukrainaan 19 ranskalaisvalmisteista Caesar-haupitsia.

Ukraina on pyytänyt satoja panssarivaunuja

Aseita tarvitaan Ukrainan mukaan paljon enemmän kuin on luvattu. Guardianin haastatteleman asiantuntijan mukaan Ukraina tarvitsisi "noin sata" taistelupanssarivaunua; Ukraina itse on pyytänyt 300 panssarivaunua ja vähintään 600 taisteluajoneuvoa.

Britannian esimerkistä huolimatta kaikki eivät ole vakuuttuneita siitä, että taistelupanssarivaunujen toimittaminen Ukrainaan olisi hyvä ajatus.

Wall Street Journal -lehden mukaan Saksa ei toimita eikä anna liittolaistensa toimittaa saksalaisvalmisteisia Leopard-vaunuja Ukrainaan, ellei Yhdysvallat lähetä omiaan. Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon puolestaan ilmoitti keskiviikkona, ettei Yhdysvallat ole valmis toimittamaan kehittyneitä Abrams-taistelupanssarivaunujaan Ukrainalle.


Päivitetty 20.1. kello 6.40: Lisätty tiedot Yhdysvaltojen avustuspaketista.