Lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le

Mainos: Lapin Kansan syys­lo­ma­tar­jous 5 viikkoa diginä ja pai­net­tu­na! Tilaa tästä.

USA:n ja Venäjän pre­si­den­tit ta­paa­vat Ge­ne­ves­sä

Odotukset neuvotteluista ovat vaatimattomat. Bidenilla ja Putinilla ole yhteistä lehdistötilaisuutta, keskustelut alkavat iltapäivällä ulkoministerien läsnä ollessa.

Geneve/Helsinki
Joe Biden ja Vladimir Putin tapaavat keskiviikkona Genevessä.
Joe Biden ja Vladimir Putin tapaavat keskiviikkona Genevessä.
Kuva: MARTIAL TREZZINI / POOL

Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit Joe Biden ja Vladimir Putin tapaavat tänään Sveitsissä. Kyseessä on johtajien ensimmäinen kohtaaminen sen jälkeen, kun Bidenin valittiin presidentiksi.

Neuvotteluihin Genevessä ei kohdistu suuria odotuksia läpimurrosta. Molemmat presidentit ovat todenneet Yhdysvaltain ja Venäjän nykyisten suhteiden olevan huonoimmat sitten kylmän sodan. Kummankaan maan suurlähettiläät eivät ole asemapaikoillaan toistensa pääkaupungeissa.

Valkoisen talon toimittajille jakaman aikataulun mukaan Biden ja Putin aloittavat keskustelut noin puoli kolmelta iltapäivällä Suomen aikaa. Aluksi mukana ovat presidenttien lisäksi vain ulkoministerit Antony Blinken ja Sergei Lavrov sekä tulkit.

Myöhemmin pöytään istuu lisää väkeä, muun muassa neuvonantajia. Istuntoihin on varattu alustavasti aikaa yhteensä vajaat neljä tuntia.

Presidenttien ohjelmassa ei ole yhteistä lehdistötilaisuutta, mutta ainakin Bidenin ohjelmassa on tiedotustilaisuus tapaamisen jälkeen. Putinin ennakoidaan toimivan samoin.

Bidenin on määrä lähteä paluumatkalle Yhdysvaltoihin vielä tänä iltana.

Tavanneet jo aiemmin, mutta eivät presidentteinä

Euroopassa vieraileva Biden on osallistunut ennen Putinin tapaamista huippukokouksiin G7-maiden, Naton jäsenmaiden sekä Euroopan unionin kanssa. Kokouksissa on haettu länsimaille yhteistä linjaa niin Venäjän kuin Kiinankin suhteen.

Biden ja Putin tapasivat edellisen kerran vuonna 2011 Moskovassa. Biden oli tuolloin varapresidentti, Putin muodollisesti Venäjän pääministeri.

Yhdysvaltain ja Venäjän edellinen presidenttitason tapaaminen järjestettiin puolestaan vuonna 2018 Helsingissä, missä Putinin kanssa keskusteli presidentti Donald Trump. Helsingin-kokousta on pidetty Yhdysvaltain kannalta katastrofina.

Biden ja Putin tapaavat Genevessä historiallisessa 1700-luvun huvilassa, Villa La Grangessa, jota on tapahtuman alla puunattu entistäkin parempaan edustuskuntoon. Huvila sijaitsee Geneven suurimmassa puistossa, joka on huippukokouksen alla suljettu täysin yleisöltä kaksi kilometriä pitkällä piikkilanka-aidalla.

Turvatoimet ovat muutenkin massiiviset. Töihin on hälytetty noin 4 000 poliisia ja sotilasta, ja Sveitsin ilmavoimien koneet vartioivat Geneven suljettua ilmatilaa. Geneveläisille on puolestaan annettu kehotus jäädä keskiviikkona etätöihin kotiin.