Pääkirjoitus

Ur­hei­lu­fa­neil­la on alkanut kova kesä

-
Toimituksesta

Yksi kesän kolmesta seuratuimmista urheilutapahtumasta päättyi viime sunnuntaina, kun Suomi hävisi jääkiekossa Kanadalla maailmanmestaruuskisojen finaalin jatkoerässä. Pelaajien haastatteluissa nousi esiin pettymys ja pettyneitä olivat jääkiekkofanitkin.

Pettymys oli normaaliakin suurempi, sillä Suomella oli kaikki mahdollisuudet ottaa kaiken kaikkiaan neljäs maailmanmestaruus.  Arttu Ruotsalaiselle tarjottiin ratkaisijan viittaa, mutta laukaus viuhui jatkoerässä hieman Kanadan maalin yli. Ehkä pettymys olisi ollut pienempi, jos Kanada olisi ollut finaalissa selvästi parempi joukkue. Nyt väännettiin tasaisesti eikä toisenlainenkaan lopputulos olisi ollut pelitilanteisiin nähden vääryys.

Ei hopeaa tarvitse hävetä. Suomi on jääkiekon huippumaa MM-kisojen menestyksen perusteella. Se on pelannut MM-finaalissa kaksitoista kertaa ja voittanut kolme kertaa kultaa.

Suomi oli kisoissa liikkeellä melko nimettömällä joukkueella. Suurimmat tähdet pelasivat kisojen aikana vielä NHL:ssä omaa sarjaansa.

Jukka Jalonen on huippuvalmentaja. Hänen luomalla taktiikallaan Suomi ei hävinnyt yhtään ottelua varsinaisella peliajalla.  Melkoinen saavutus sekin.

Ajan myötä pelaajien ja fanien pettymys finaalitappiosta laantuu. Se alkaa laantua  viimeistään tämän viikon perjantaina, kun urheiluhullut alkavat seurata jalkapallon EM-kisoja.

Suomen miehet pelaavat ensimmäistä kertaa jalkapallon EM-kisoissa. Jos Suomen jääkiekkojoukkue ei kuulunut Latvian kisoissa suurimpien suosikkien joukkoon, niin ei jalkapallojoukkueellakaan ole mitalipaineita. Suomi kohtaa Kööpenhaminassa Tanskan sekä Pietarissa Venäjän ja Belgian. Jokainen alkusarjassa saatu piste tekee hyvää suomalaiselle jalkapalloilulle.

Yle välittää EM-kisojen kaikki ottelut  kanavillaan. Parhaina (joidenkin mielestä pahimpana) päivinä niitä tulee neljä kappaletta eli kuusi tuntia jalkapalloa Euroopan huipulta. Kisat kestävät tasan kuukauden ajan 11.6.–11.7.

Eikä tässä vielä kaikki. Tokion olympiakisat ovat vuorossa kymmenen päivän kuluttua EM-jalkapallon loppumisen jälkeen. Tokion olympialaiset jouduttiin siirtämään koronaviruspandemian vuoksi kuluvaksi kesäksi jalkapallon EM-kisojen tapaan.

Olympiakisojen järjestäminen ei ole vielä sataprosenttisen varmaa. Tokion järjestelypomo Yoshiro Mori on vakuuttanut olympiakisojen toteutuvan, vaikka suurin osa japanilaisistakin on sitä mieltä, että koronapandemian vuoksi kisat on siirrettävä tai peruttava kokonaan. Tokion olympialaiset on tarkoitus järjestää 21.7.–8.8.

Saapa nähdä, missä vaiheessa iskee kisaväsymys päälle.

Parhaina (joidenkin mielestä pahimpana) päivinä niitä tulee neljä kappaletta eli kuusi tuntia jalkapalloa Euroopan huipulta.