Virusmuunnos: Hal­li­tus kieltää maa­han­tu­lon seit­se­mäs­tä ete­läi­sen Afrikan maasta – Suomen kan­sa­lai­set ja Suo­mes­sa va­ki­nai­ses­ti asuvat saavat aina palata

Maanjäristykset: Utsjoen tä­räh­te­lyt var­mis­tui­vat maan­jä­ris­tyk­sek­si –  jä­ris­tys­kes­kus oli Norjan puo­lel­la 13,6 ki­lo­met­rin sy­vyy­des­sä

Äänestys: Mikä on Sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma – äänestä ja osal­lis­tu ar­von­taan

Upea ja py­säyt­tä­vä luon­to­sar­ja – BBC:n jät­ti­sar­jas­sa tu­tus­tu­taan eri maa­no­siin, Suo­mes­ta­kin nähdään yksi eläin

BBC:n näyttävässä sarjassa matkataan maanosasta toiseen ja tutustutaan niiden ainutlaatuisiin maisemiin, kasvillisuuteen, ilmastoon ja eläimiin. Aasia-jaksossa orpo lumiapinan poikanen koittaa selviytyä kylmyydessä Kiinan syrjäisissä vuoristometsissä.
BBC:n näyttävässä sarjassa matkataan maanosasta toiseen ja tutustutaan niiden ainutlaatuisiin maisemiin, kasvillisuuteen, ilmastoon ja eläimiin. Aasia-jaksossa orpo lumiapinan poikanen koittaa selviytyä kylmyydessä Kiinan syrjäisissä vuoristometsissä.
Kuva: Nick Green

Avara luonto: Mantereiden planeetta

Jättiläismanner Pangea hajosi 180 miljoonaa vuotta sitten seitsemäksi nykyiseksi mantereeksi. Nyt, 2020-luvulla, elämän monimuotoisuus näillä mantereilla on uhatumpi kuin koskaan.

Tästä pelottavasta tosiasiasta alkoi viime lauantaina BBC:n suursarja Mantereiden planeetta. Tuolloin käytiin Etelämantereella, tänään on vuorossa Aasia. Sarjan viidennessä jaksossa tutustutaan Euroopan luontoon ja myös suomalaiseen karhuperheeseen.

TV1:ssä sarja nähdään Jarmo Heikkisen suomeksi selostamana. Areenassa jaksot voi katsoa alkuperäiskielellä Sir David Attenboroughin selostuksella. Sykähdyttävästä musiikista vastaavat Sia ja Hans Zimmer.

Kylmän luontorealismin lisäksi sykähdyttäviä maisemia

Olen jo vuosia kaivannut luontosarjaa, joka ottaisi huomioon ilmastonmuutoksen ja ihmisen vaikutuksen merkityksen maapalloon ja sen lajistoon. Nyt toive toteutuu, vaikka jälki ei olekaan kaunista katsottavaa.

Etelämantereen jään sulaminen ja myrskyjen lisääntyminen vaikeuttaa harmaapääalbatrossien lisääntymistä. Niiden kanta on vähentynyt alle puoleen.

Aasia-jakso osoittaa, miten tyynenmerenmursujen ja jääkarhujen keskinäiset saalistussuhteet muuttuvat.

Kylmän luontorealismin lisäksi BBC tarjoilee sykähdyttäviä maisemia ja lajikuvia. Ensijakson sukeltaja seisomassa merenpohjassa ympärillään ystävällisen uteliaat etelänmustavalaat nostaa palan luonnonystävän kurkkuun.

Tämä kohtaaminen olisi nimittäin voinut jäädä toteutumatta. Valaanpyyntiaikana mustavalaiden 35 000 yksilön populaatio joukkoteurastettiin niin, että jäljellä oli enää 35 synnyttävää naarasta. Nyt kanta on elpynyt 2 000 eläimeen.

Ihminen muuttaa mantereita, mutta luonto antaa anteeksi. Jos se vain saa tilaisuuden.

TV1 klo 18.45