kolumni: Päät­tää­kö kau­pun­ki vai mat­kai­lu­bis­nes siitä, montako ho­tel­lia Ro­va­nie­men kes­kus­taan mahtuu?

Lapin Kansa Live: Vuoden suurin voi­mis­te­lu­ta­pah­tu­ma käyn­nis­tyy toden teolla per­jan­tai­aa­mu­na – seuraa Voi­mis­te­lu­päi­vien lä­he­tyk­siä suorana täältä

pääkirjoitus: Orpon hal­li­tuk­sen esteet ovat kaa­tu­neet yksi toi­sen­sa jälkeen ja ohjelma on viittä vaille valmis – var­si­nai­nen kes­tä­vyys­tes­ti on silti edessä päin

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Uni­per-kau­pan riskit rea­li­soi­tui­vat, eivätkä Fortum ja Suomen valtio voi väistää vas­tuu­taan

Saksan suuri virhe oli sitoa itsensä Venäjään energiariippuvuuden kautta. Oli täysin selvää, että jossakin vaiheessa oltaisiin suurissa ongelmissa. Venäjän hyökkäys Ukrainaan realisoi riskit, mutta on todennäköistä, että Venäjä olisi hyödyntänyt Saksan hölmöilyt muutoinkin. Saksa kaivoi kuoppansa entistä syvemmäksi päättämällä luopua ydinvoimastaan nopeutetulla aikataululla.

Fortum kaivoi oman kuoppansa ostamalla väenväkisin Uniperin, joka oli sitonut itsensä Venäjän kaasuun monella tavoin. Kauppa tapahtui vuonna 2017, jolloin Venäjän arvaamattomuus oli kaikkien nähtävissä. Uniper rahoitti nyt jo kuopattua Nordstream 2 -putkea ja oli Venäjän kaasun merkittävin ostaja Saksassa. Uniper myy kaasua hinnoilla, jotka on lyöty kiinni pitkäaikaisin sopimuksin.

Uniper-kaupassa ostaja Fortum ja sen pääomistaja Suomen valtio eivät nähneet riskejä, jotka olisivat tavanomaisesta poikkeavia. Tosiasiassa koko oston kohde Uniper oli mitä suurimmassa määrin korkean riskin sijoitus ja tavanomaisesta poikkeava.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.