Mainos

Unelma oi­keus­tie­teel­li­ses­tä kävi toteen Rovalan avulla – ”Ta­ju­sin jo en­sim­mäi­se­nä päi­vä­nä, mitä minun pitää pää­sy­ko­keis­sa tehdä toisin”

Jenna Ollila ja Jenna Tuominen ovat molemmat juuri taputelleet ensimmäisen vuotensa yliopiston oikeustieteiden tiedekunnassa. Opinnot ovat olleet juuri kaikkea sitä, mitä he ovat uskaltaneet toivoa. Haave korkeakoulupaikasta ei käynyt kummallakaan kuitenkaan toteen vielä ensimmäisellä hakukerralla. Ovi opintoihin aukesi Rovala-Opiston avulla. Lue nuorten naisten tarina siitä, kuinka toinen heistä sai opiskelupaikan valintakokeen ja toinen avoimen väylän kautta.

Jenna Tuomiselle (vas.) ja Jenna Ollilalle aukesivat opiskelupaikat Lapin yliopiston oikeustieteellisessä Rovala-Opistosta saatujen oppien avulla.
Jenna Tuomiselle (vas.) ja Jenna Ollilalle aukesivat opiskelupaikat Lapin yliopiston oikeustieteellisessä Rovala-Opistosta saatujen oppien avulla.

Oikeustieteiden tiedekunta on Lapin yliopiston suosituin hakukohde. Tiedekunta sai viime vuonna hakemuksia 3700 kappaletta, ja vain alle 5 prosenttia hakeneista pääsi sisään. Yksi onnekkaista valituista oli Jenna Ollila, 21, joka haki koulutukseen toista kertaa. Ensimmäisellä hakukerralla vuonna 2019 sisäänpääsy jäi kiinni 6 pisteestä.

– Jäätyäni ilman opiskelupaikkaa päädyin tuttavieni suosituksesta Rovala-Opiston oikeustieteen linjalle. Vuotta myöhemmin hakiessani Lapin yliopistoon ylitin sisäänpääsyn pisterajan reilusti, Ollila muistelee.

Rovala-Opiston oikeustieteen linjalla opiskelijat suorittavat Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunnan tutkintovaatimusten mukaisia perus- ja aineopintoja sekä valmentautuvat samalla yliopiston pääsykokeisiin. Kursseilla valmistaudutaan tentteihin ja harjoitellaan mm. vastaustekniikoita sekä argumentointia oikeustapausvastauksissa.

– Rovala-Opistossa suoritettiin ihan samoja opintoja kuin yliopistonkin puolella. Yliopistolta professorit tulivat myös luennoimaan tänne. Suoritetut opintopisteet pystyy myöhemmin hyödyntämään suoraan yliopistotutkinnossa, Ollila vinkkaa.

Jenna Ollila (oik.) pääsi yliopistoon sisään valintakokeella toisella yrittämällä. Jenna Tuominen eteni tutkinto-opiskelijaksi avoimen väylän kautta.
Jenna Ollila (oik.) pääsi yliopistoon sisään valintakokeella toisella yrittämällä. Jenna Tuominen eteni tutkinto-opiskelijaksi avoimen väylän kautta.

Avoimen väylän kautta tutkinto-opiskelijaksi

Ollilan tavoin ensimmäisen opintovuotensa Lapin yliopistossa vasta päättänyt Jenna Tuominen, 22, on kokenut myös kantapään kautta, kuinka kova kisa oikeustieteellisen opiskelupaikoista on.

– Hain ensimmäisen kerran oikeustieteelliseen 2018. Opiskelupaikan mentyä sivua suun päädyin Rovala-Opiston oikeustieteen linjalle. Kävin opintoja vuoden verran, minkä jälkeen hain yliopistoon uudelleen. Kun koulupaikkaa ei vieläkään irronnut, jatkoin syksyllä 2019 avoimen yliopiston puolella, Tuominen kertaa.

– Rovala antoi minulle vuodessa niin hyvät eväät, että koin pärjääväni opinnoissa ja voivani valmistautua seuraavan vuoden pääsykokeisiin itsenäisemmin, hän lisää.

Opiskelupaikka avautui lopulta kuitenkin toista reittiä.

– Näin jouluna 2019 ilmoituksen, että Lapin yliopisto avaa kevään 2020 yhteishaussa ensimmäistä kertaa mahdollisuuden hakea oikeustieteelliseen avoimen väylän kautta. Valinnassa ratkaisivat avoimen puolella suoritetut opintopisteet ja niiden keskiarvo. Syksyllä sitten pääsin aloittamaan tutkinto-opiskelijana, Tuominen kertoo.

– On todella hienoa, että tällaiseen hakupainealaan on saatu eri väyliä päästä sisään, hän iloitsee.

Rovala-Opisto antoi itsevarmuutta

Sekä Ollila että Tuominen kokevat Rovala-Opiston oikeustieteen linjan auttaneen valtavasti matkalla tutkinto-opiskelijaksi.

– En usko, että avoimen yliopiston puolella opintoni olisivat menneet niin hyvin ja päässeeni tutkinto-opiskelijaksi ilman Rovalan kursseja, Tuominen toteaa.

Ollila komppaa Tuomisen mietteitä:

– Tajusin jo ensimmäisenä päivänä täällä, mitä kaikkia virheitä olin pääsykokeissa tehnyt ja mitä minun pitää tehdä toisin. Kuukauden opintojen jälkeen minulle tuli todella itsevarma olo, että tällä kertaa pääsen sisään. Esimerkiksi vastaamistekniikoita varmasti harva osaa, jos ei ole käynyt mitään valmennuskursseja.

Oikeustieteen linjan luokka tuli Ollilalle ja Tuomiselle tutuksi Rovala-Opistossa vietetyn vuoden aikana.
Oikeustieteen linjan luokka tuli Ollilalle ja Tuomiselle tutuksi Rovala-Opistossa vietetyn vuoden aikana.

Molemmat antavat kiitosta etenkin opettajien ammattitaidosta.

– Siitä oli iso apu, että opettaja oli niin tsemppaava. Hänen ansiostaan sain paljon uskoa itseeni ja omaan tekemiseeni. Opetus oli myös todella laadukasta, Tuominen hehkuttaa.

– Vuoden aikana opettaja keskittyi paljon siihen, miten kukin opiskelijoista yksilötasolla oppii. Siinä tosi nopeasti oivalsi, miten minun kannattaa lukea tentteihin ja pääsykokeisiin. Opettaja saattoi esimerkiksi kertoa, jos oli huomannut jollain olevan visuaalinen oppimistapa ja suositella siihen sopivia opiskelutekniikoita, Ollila raottaa.

Linjaopintojen monipuolisuudesta on ollut hyötyä myös yliopistossa

Opiskelijakaksikko toteaa yhteistuumin Rovalan opeista olleen apua muuhunkin kuin yliopistoon sisäänpääsyyn.

– Ylipäätään oikeustieteen linjaopinnot auttoivat siinä, miten yliopistossa opiskellaan. Tuntuu, että vaikka olisin ensimmäisellä yrittämällä pääsyt sisään, olisin varmasti ollut aika hukassa, Ollila pohtii.

– Ihan sama fiilis. Kyllä siinä olisi varmaan vähän itku tullut, kun opinnot olisivat alkaneet. Rovala-Opiston avulla sai makua siitä, millaista oikiksessa opiskelu on, eikä siksi ole tullut yllätyksiä, Tuominen myötäilee.

Jenna Tuominen (vas.) kertoo opiskelun yliopistossa vastanneen odotuksia. ”Opiskelu on ollut todella ihanaa ja rankkaa. Oikiksessa on kovempi tahti kuin Rovala-Opistossa, mutta siihen kyllä tottuu, kun on motivoitunut ja kiinnostunut.”
Jenna Tuominen (vas.) kertoo opiskelun yliopistossa vastanneen odotuksia. ”Opiskelu on ollut todella ihanaa ja rankkaa. Oikiksessa on kovempi tahti kuin Rovala-Opistossa, mutta siihen kyllä tottuu, kun on motivoitunut ja kiinnostunut.”

Ollilan ja Tuomisen puheessa toistuvat etenkin maininnat vastaustekniikoiden opettamisesta ja niiden merkityksestä.

– Oikeustieteellisen tenteissä painotetaan tiettyä vastaamisen rakennetta, ja sen käyttö opetettiin meille Rovala-Opistossa. Esimerkiksi oikeustapausvastauksissa noudatetaan tiettyä kaavaa. Harjoittelimme oikeustapavastausten kirjoittamista paljon, ja saimme niistä aina henkilökohtaiset arvostelut sekä mallivastaukset, Ollila avaa.

–  Oikeustapausvastauksissa on tärkeää osata argumentoida ja perustella hyvin. Siihen sai Rovalassa todella hyvin opetusta, Tuominen täydentää.

Molemmat naiset ovat olleet tyytyväisiä linjaopintojen monipuolisuuteen.

– Kursseilla opiskeltiin mm. varallisuusoikeutta, valtiosääntöoikeutta ja hallinto-oikeutta. Kävimme kursseilla tenttialueita läpi ja osallistuimme avoimen yliopiston tentteihin. Tenttialueet ovat todella laajoja, joten niihin valmistautumisesta sai hyvää harjoitusta pääsykokeisiin. Kevään valmennusjaksolla keskityimme pääsykoekirjoihin. Opettelimme myös, miten oikeudellista tekstiä luetaan ja kirjoitetaan, he listaavat.

Sekä Ollila että Tuominen suosittelevat Rovala-Opistoa lämpimästi muillekin oikeustieteellisen opiskelupaikasta haaveileville.

– Rovalassa opiskelu ei tietenkään tarkoita, että opettaja kopioi päähäsi opittavat asiat, vaan se vaati oikeasti työtä myös itseltä. Opisto antoi kuitenkin valtavasti motivaatiota ja potkua sekä varmuuden siitä, että kyllä tämä on minulle se oikea ala, Tuominen huomauttaa.

Ollilaa ja Tuomista molempia houkuttavat asianajajan työt. Omaa suosikkia eri oikeudenaloista on vielä vaikea sanoa, sillä suunnilleen kaikki niistä kiinnostavat heitä tällä hetkellä.
Ollilaa ja Tuomista molempia houkuttavat asianajajan työt. Omaa suosikkia eri oikeudenaloista on vielä vaikea sanoa, sillä suunnilleen kaikki niistä kiinnostavat heitä tällä hetkellä.

Nyt kun parivaljakko on päässyt opintojen makuun yliopistossa, kuinka ne ovat heille maittaneet?

– Ajattelin alun perin haluavani rikosasianajajaksi, mutta opintojen myötä olen huomannut, kuinka paljon eri vaihtoehtoja on. Esimerkiksi talousrikosoikeus ja yritysjuridiikka kiehtovat. Uskon, että uusia kiinnostuksen kohteita tulee vielä muitakin lisää tässä, Ollila maalailee.

Tuominen on samaa mieltä:

– Eri oikeudenaloista innostuu sitä mukaa kun uusia kursseja tulee eteen. Perintöoikeus, kuluttajaoikeus, rikosoikeus… Ne kaikki kiinnostavat! hän nauraa.

Rovala-Opisto

Rovala-Opisto on aikuisoppilaitos, jossa annetaan yleissivistävää ja ammatillista koulutusta, aikuisten perusopetusta sekä avointa yliopisto-opetusta ja muuta maksupalvelua, mm. työvoimakoulutuksena järjestettävää kotoutumiskoulutusta. Tutustu opistoon täältä.

Yhteystiedot

Rovala 5, 96100 ROVANIEMI

puh. toimisto: 040 487 3010

puh. rehtori Paula Frantti-Niemelä: 040-3526547

rovala-opisto@rovala.fi 


Oikeustieteen linja

Oikeustieteen linjalla Rovala-Opistossa voit suorittaa Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunnan tutkintovaatimusten mukaisia perus- ja aineopintoja yhteensä 45 op ja käyttää välivuotesi parhaalla mahdollisella tavalla hyödyksesi!

Kysy oikeustieteen opinnoista lisää:

Eevi Väkevä, Oikeustieteen opettaja

040 719 2267

eevi.vakeva@rovala.fi


Muita jatko-opintoihin tähtääviä opintoja:

Lääketieteisiin suuntaava opintolinja

Valmistaudu lääketieteen, hammaslääketieteen ja eläinlääketieteen valintakokeisiin! Opinnot ovat päätoimista päiväopiskelua, jossa perinteisen luokkaopetuksen lisäksi on pienryhmätyöskentelyä ja yksilöohjausta.

Musa-linja

Alkutahdit muusikon uralle! Haluatko soittaa tai laulaa, esiintyä artistina, toimia tuottajana, sanoittajana tai biisintekijänä? Opinnot antavat hyvän ponnahduslaudan musiikkimaailman ammattilaiseksi. Opinnot sopivat myös sinulle, joka haluat kehittää musiikillisia taitoja tai olet vielä musiikillisen matkasi alkutahdeilla.

Sosionomiväylä

Sosionomiväylällä suoritetaan avoimia sosionomi AMK-opintoja. Opinnot järjestetään yhteistyössä Lapin ammattikorkeakoulun kanssa. Opinnoissa perehdytään sosiaalialan ammatilliseen toimintaan ja asiakastyöhön. Suoritetut 60 op (lähihoitajan tutkinnon suorittaneilla vähintään 30 op) oikeuttavat hakeutumaan avoimen AMK:n erillishaun kautta tutkinto-opiskelijaksi ammattikorkeakouluun. Suoritetut opinnot hyväksiluetaan osaksi tutkinto-opintojasi.