kolumni: Han­ka­lat ajat vaa­ti­vat jät­ti­mäi­siä uh­rauk­sia, mutta ei koskaan kau­pun­geis­sa

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

UMK-voit­ta­jia Teemu Keis­te­riä ja Henri Piis­pas­ta yh­dis­tää herk­kyys ja Espoo – "Aika no­peas­ti alet­tiin puhua tun­teis­ta"

Windows95manin UMK-voitto oli yllätys - eikä vähiten artisteille itselleen. Projektin myötä ystävystynyt duo lähtee Euroviisuihin takataskussaan elämänohjeita Katri Helenalta.

Windows95manin eli Teemu Keisterin ja Henri Piispasen edustavat Suomea tämän vuoden Euroviisuissa kappaleellaan No rules.
Windows95manin eli Teemu Keisterin ja Henri Piispasen edustavat Suomea tämän vuoden Euroviisuissa kappaleellaan No rules.
Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Tampereen areenalla nähtiin lauantai-iltana Ylen Uuden musiikin kilpailun ratkaisun hetkillä suurta draamaa.

Kansainväliset raadit olivat jättäneet Windows95manin eli Teemu Keisterin, 38, ja Henri Piispasen, 29, No Rules -kappaleen hännille, mutta muhkean yleisöäänipotin myötä artisti toisensa jälkeen jäi yhteispisteissä heidän taakseen.

Mieletöntä, tultiin toiseksi, ajatteli Keisteri, kun yleisöpisteet oli antamatta enää raatien suosikille Sara Siipolalle.

Sitten Siipolan pisteet kerrottiin, ja ne riittivätkin vain toiselle sijalle.

– Sen jälkeen pimeni. On vain sellaista pätkivää, kertoo Keisteri UMK-voittoa seuraavana aamupäivänä areenan hotellissa.

Onneksi on video, jolta voi jälkeenpäin katsoa, mitä oikein tapahtui. Siinä näkyy karjuen pystyyn pomppaava Keisteri ja sohvalle järkyttyneen oloisena jähmettyvä Piispanen.

Windows95manin voitto oli monella mittarilla yllätys: No Rules -kappale ei ollut vedonlyönnissä kärkikahinoissa, ja striimauskerroissakin se oli jäänyt UMK-kappaleiden häntäpäähän. Sunnuntaina voitto ja euroviisuedustajuus on alkanut jo iskeytyä artistien tajuntaan – ainakin osittain.

– Minä en tajua vieläkään mitään, Piispanen tunnustaa.

Farkkua, farkkua ja vielä lisää farkkua

Kovatempoisen 90-luvun eurodancetykityksen lavaesityksessä on menty riemastuttavalla tavalla päätyyn asti. On jättimäinen farkkumuna, josta Windows95man alussa kuoriutuu. On taivaasta laskeutuvat pikkuruiset farkkushortsit, tanssijoita ja pyrotekniikkaa – ja vielä vähän lisää farkkua.

No Rulesin voiton jälkeen moni on jo ehtinyt kommentoida Suomen lähteneen valinnalla vitsilinjalle.

Keisteristä on mahtavaa saada ihmiset nauramaan. Hän ei kuitenkaan suostu laittamaan kappaletta pelkkään huumorikarsinaan.

– Vaikea pukea sanoiksi, mutta siinä on sellainen herkkyys mukana myös, Keisteri sanoo.

Windows95manin hahmossa ja No Rules -kappaleessa on tekijöiden mukaan kyse ilon ja vilpittömyyden välittämisestä ihmisille.

– Joku voi kokea sen helposti niin, että tämä on pelkkää huumoria. Mutta tämä on aito biisi, joka tulee aidosti rakkaudesta siihen musiikkilajiin, sanoo kappaleen säveltänyt Jussi Roine.

– Minähän en varsinaisesti ole mikään biisintekijä muille. Olen omissa pikkubändeissäni soitellut punkia ja rockia, mutta tämä on ensimmäinen kappale, minkä olen tehnyt kenellekään muulle koskaan, Roine kertoo.

– Lähti ihan hyvin, Piispanen kehaisee vierestä.

Windows95manin olemusta haettiin kappaleeseen muun muassa improvisoimalla.

– Vaikka sävellys on tullut minun päästäni, ajattelen, että biisi on tullut kuitenkin Teemusta, Roine sanoo.

Piispanen toimi laulussa tuottajana, lauloi sen demolle ja päätyi lopulta myös lopullisen version laulajaksi. Hänen ykkösmeriittinsä näyttää otsikoiden perusteella olevan äänirooli Ryhmä Hau -piirretyn Vainuna, mutta hän on myös valmistunut ammattilaulajaksi ja -tuottajaksi sekä tehnyt muitakin äänirooleja.

Aiemmin Piispanen on tehnyt paljon indiemusiikkia, muun muassa Pasa-yhtyeessä.

Keisteri puolestaan tunnetaan Ukkeli-hahmon luoneena kuvataiteilijana.

"Olemme molemmat aika herkkiä"

Roine ja Keisteri tuntevat pitkältä ajalta, mutta lavaduo Keisteri ja Piispanen tapasi toisensa vasta UMK-projektin myötä. Yhteinen sävel löytyi nopeasti, ja nyt he lähtevät Euroviisuihin ystävinä.

Mikä heitä sitten yhdistää?

– Espoo, heittää Piispanen.

Keisteri on espoolainen perheenisä, ja Piispanenkin kertoo asuneensa siellä merkittävimmät ikävuotensa.

– Tunnen oloni vielä espoolaiseksi jossain määrin.

Vakavammin puhuen Piispanen ajattelee, että heidän luonteensa sopivat hyvin yhteen.

– Olemme molemmat aika herkkiä. Ja rehellisiä sillä tavalla, että ei tarvitse yrittää jaksaa, jos ei jaksa. Pystyy puhumaan tosi helposti siitä, jos joku ahdistaa, Piispanen sanoo.

– Aika nopeasti alettiin puhua tunteista, Keisteri säestää.

Tietty herkkyys, kiltteys ja elämänilo yhdistää hänen mielestään koko No Rules -tekijäkolmikkoa.

Piispanen korostaa, että vertaistuki on tärkeää.

– Käy sääliksi niitä UMK-artisteja, jotka ovat joutuneet olemaan yksin. Tämä on kuitenkin mennyt niin isoksi, pohtii myös Keisteri.

"Toivomme, että Israel jäisi pois"

Keisteri kertoi lauantaina, että duo osallistuu Euroviisuihin, mutta he toivoisivat, ettei Israel olisi mukana. Israelin viisuosallistuminen on herättänyt vastustusta maan Gazan kaistalle kohdistaman laajan hyökkäyksen vuoksi.

Euroopan yleisradiounioni EBU on linjannut, että Israel saa osallistua tuleviin viisuihin, koska maan yleisradioyhtiö täyttää osallistumiskriteerit ja kilpailu halutaan pitää epäpoliittisena.

– Toivomme, että tässä kevään aikana vielä EBU tekisi oikeat ratkaisut ja Israel jäisi pois Euroviisuista, Keisteri sanoo.

– Se, mitä Israel on Gazassa tehnyt, on ihan hirveää, Piispanen sanoo.

Artistien tulevista kolmesta kuukaudesta ennen Malmön Euroviisuja voi odottaa kiireisiä.
Artistien tulevista kolmesta kuukaudesta ennen Malmön Euroviisuja voi odottaa kiireisiä.
Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Katsojat saattoivat huomata UMK-finaalin aikana, että Piispasen kynnet oli lakattu Palestiinan värein.

Laittaisiko hän samanlaiset kynnet myös Euroviisuihin?

– Varmasti laittaisin. Tuntuu, että siellä voi enemmän vielä tehdä jotain merkittävää, jotenkin vaikuttaa, Piispanen sanoo.

Katri Helenan elämänohjeet

Artistien tulevista kolmesta kuukaudesta ennen Malmön Euroviisuja voi odottaa kiireisiä. Nähtäväksi jää myös, miten käy Windows-tuotemerkin esilläolon viisulavalla ja artistin nimessä, sillä Euroviisut ei sitä välttämättä salli.

Keisteri aikoo pitää kiireen keskellä itsestään huolta olemalla perheen parissa ja keväämmällä käymällä omalla viljelypalstalla. Piispanen puolestaan rentoutuu leipomalla hapanjuurileipää.

Matkan varrella on onneksi ehditty saada elämänohjeita myös sinivalkoiselta viisulegendalta.

– Tuossa törmättiin hississä Katri Helenaan, ja hän sanoi, että kaikki ihmiset ovat tavallisia – että se tulee olemaan iso juttu teille, mutta me olemme kaikki ihmisiä ja olemme kaikki tavallisia ihmisiä, Keisteri kertoo.

– Hän kutsui meitä myös kalsaripojiksi eilen, Piispanen lisää.