Pääkirjoitus

Ulkona liik­ku­mi­nen tuo hyvää mieltä

-
Toimituksesta

Pääministeri Sanna Marinin johtama hallitus suunnittelee koronarajoitusten purkua. Rajoitusten poistamisen ja aikataulutukseen liittyy vielä muuttuvia tekijöitä. Jos tautitilanne kiihtyy, niin rajoitukset jatkuvat ja pahimmassa tapauksessa niitä kiristetään.

Ensimmäiset rajoitukset tulivat voiman reilu vuosi sitten. Ei meistä kovin moni arvannut tai tietänyt, että ne kestävät näinkin pitkään. Rokotusten lisääntyminen ja rajoitusten purku kulkevat samaa polkua.

Rajoitusten vuoksi esimerkiksi kulttuurinälkä on osalla ihmisistä kasvanut kovaksi. Voi sitä ilon hetkeä, kun kaikki teatterit, museot ja elokuvateatterit voivat avata ovensa ilman terveydelle aiheutuvia vaaratekijöitä. Urheiluihmiset pääsevät kannustamaan suosikkijoukkueidensa otteluita, uimarit uimaan ja muutkin omien rakkaiden harrastustensa pariin.

Vapaa-aika on pitänyt jollakin tavalla täyttää koronarajoituksista huolimatta. Yhtenä vaihtoehtona on jäädä kotisohvalle makaamaan ja räpsyttelemään tv-kanavia. Näin on joillakin käynyt, mutta onneksi vain vähemmistölle.

Talven aikana tulleista uutisista voi tehdä johtopäätöksen, että ainakin aikuisten ulkoiluharrastukset ovat lisääntyneet. Etelä-Suomen urheiluliikkeissä karvapohjasukset olivat kortilla. Luonnollisesti tähän oli syynä myös harvinaisen runsasluminen talvi.

Tämän talven trendilajiksi on noussut liukulumikenkäily. Kangasalalla toimiva OAC Finland Oy ei ehtinyt valmistaa liukulumikenkiä niin paljon kuin jälleenmyyjät  olisivat niitä halunneet.

Talviloman aikana tuli käytyä muutama kerta pilkillä Kemin edustalla. Ei sielläkään tarvinnut yksin uittaa kärpäsen toukkaa jään alla. Kun ilma oli leppoisa, niin pilkkijöitä näkyi jäällä kymmenittäin. Entinen työkaverinikin innostui pilkkimisestä reilun kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen. Pilkkikamppeet eivät olleet tallessa, joten pilkkireissu piti tehdä paikallisen kalatarvikeliikkeen kautta. Pilkkejä löytyi, mutta valikoima ei ollut enää täydellinen. Myyjä vahvisti näyttöpäätteeltään, että sohjokauhoja ei enää hyllystä löydy.

Selkäsaaren hiihtoreissulla vastaan tuli useampiakin pyöräilijä. Sähköavusteiset läskipyörät kulkivat mukavasti  kovien urien ja jään päällä. Tietynmerkkisten sähköavusteisten pyörien tilausajat voivat venyä useiden kuukausien mittaisiksi.

Reippaalla ulkoilulla on vaikutusta fyysiseen kuntoon. Vähintään yhtä tärkeää on sen vaikutus pääkoppaan. Mieli virkistyy kummasti, kun käy esimerkiksi lähimetsän laavulla hörppäämässä kahvit ja paistamassa makkarat.

Rajoitusten aikana nuorten liikkumisen on todettu vähentyneen. Toivottavasti yhä useammat nuoret ottavat ulkoilun yhdeksi uudeksi trendilajikseen.

Mieli virkistyy kummasti, kun käy esimerkiksi lähimetsän laavulla hörppäämässä kahvit ja paistamassa makkarat.