Kolumni: Ro­va­nie­men kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen pitää estää ve­ro­va­ro­jen kaap­paus lait­ta­mal­la kylien säätiö ruotuun

Sää: Lapissa vii­kos­ta on tulossa märkä ja ma­ta­la­pai­nei­nen – "Paras mah­dol­li­suus lumi- ja rän­tä­sa­tee­seen on Kä­si­var­res­sa"

pääkirjoitus: Putinin Venäjä on to­dis­ta­nut ar­vaa­mat­to­muu­ten­sa ja häi­käi­le­mät­tö­myy­ten­sä jo useam­paan kertaan – Suomen on oltava valmis mihin tahansa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Uk­rai­nan kir­jal­li­suu­den te­loi­tet­tu re­nes­sans­si

Ukrainalaisen kirjallisuuden kirjasto suljettiin Moskovassa 2017 ja osa sen kirjoista tuhottiin. Kirjastoa pyörittänyt Natalia Sarina tuomittiin vankilaan ”vihan lietsomisesta venäläisiä kohtaan”. Nyky-Venäjän hullujenhuoneella ukrainalaisen kirjallisuuden olemassaolo on ”vihan lietsontaa”, mutta ukrainalaisten kutsuminen natseiksi, narkomaaneiksi ja äpäröiksi on Kremlin tiedotusta.

Leninin käynnistämä alkuperäistämispolitiikka 1920-luvulla merkitsi tukea vähemmistökansoille ja -kulttuureille. Näin pyrittiin myös lukutaidottomuuden hävittämiseen. Se merkitsi rajoitettua vapautta ukrainalaisille kirjailijoille keisarillisen Venäjän vuosisataisen sorron  jälkeen.