Kolumni: Ro­va­nie­men kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen pitää estää ve­ro­va­ro­jen kaap­paus lait­ta­mal­la kylien säätiö ruotuun

Sää: Lapissa vii­kos­ta on tulossa märkä ja ma­ta­la­pai­nei­nen – "Paras mah­dol­li­suus lumi- ja rän­tä­sa­tee­seen on Kä­si­var­res­sa"

pääkirjoitus: Putinin Venäjä on to­dis­ta­nut ar­vaa­mat­to­muu­ten­sa ja häi­käi­le­mät­tö­myy­ten­sä jo useam­paan kertaan – Suomen on oltava valmis mihin tahansa

Uk­rai­na: Ve­nä­läis­so­ti­lail­ta va­pau­te­tuil­ta alueil­ta idässä pal­jas­tu­nut niin jouk­ko­hau­ta kuin ki­du­tus­huo­nei­ta­kin – Ursula von der Leyen haluaa Putinin kan­sain­vä­li­sen ri­kos­tuo­mio­is­tui­men eteen

"Venäjä jättää jälkeensä kuolemaa kaikkialle."

Helsinki/Kiova
Ukrainan viranomaiset ovat kertoneet Venäjältä vapautetuilta alueilta löytyneen kidutushuoneita sekä joukkohaudan. Kuva Izjumin kaupungin läheltä paljastuneesta joukkohaudasta. Tiedot haudasta ovat vielä epäselviä. YK on kertonut haluavansa lähettää paikalle tutkijoita.
Ukrainan viranomaiset ovat kertoneet Venäjältä vapautetuilta alueilta löytyneen kidutushuoneita sekä joukkohaudan. Kuva Izjumin kaupungin läheltä paljastuneesta joukkohaudasta. Tiedot haudasta ovat vielä epäselviä. YK on kertonut haluavansa lähettää paikalle tutkijoita.
Kuva: OLEG PETRASYUK

Ukraina kertoi perjantaina niin kidutushuoneista kuin joukkohaudastakin, jotka ovat paljastuneet vapautetuilta alueilta Itä-Ukrainasta venäläissotilaiden jäljiltä.

Ukrainan poliisiylijohtaja Ihor Klymenko kertoi, että venäläissotilailta vapautetulta alueelta Harkovassa Itä-Ukrainassa on löydetty ainakin 10 kidutushuoneeksi katsottavaa paikkaa.

Hänen mukaansa kaksi näistä paikoista on löydetty Balaklijan kaupungista.

Lisäksi Ukrainan viranomaiset kertoivat Izjumin kaupungin läheltä löytyneestä joukkohaudasta. YK kertoi haluavansa lähettää ryhmän tutkimaan Izjumista löytynyttä joukkohautaa.

– Tarkoituksena on selvittää hieman tarkemmin sitä, mitä on mahdollisesti tapahtunut, sanoi YK:n ihmisoikeusvaltuutetun edustaja Liz Throssell toimittajille mediatietojen mukaan.

Ukrainan presidentin neuvonantajan Myhailo Podoljakin mukaan Itä-Ukrainasta Izjumin kaupungin lähettyviltä löytyneestä joukkohaudasta on löydetty yhteensä 450 hautaa. Osassa lähteistä on puhuttu 440 ihmisen haudasta.

– 450 hautaa... Vain yksi Izjumin läheltä löydetyistä joukkohaudoista. Kuukausien ajan vallatulla alueella tapahtui hillitöntä terroria, väkivaltaa, kidutusta ja joukkomurhia. Onko vielä joku, joka haluaa "jäädyttää konfliktin" sen sijasta, että lähettäisi meille tankkeja? Meillä ei ole oikeutta jättää ihmisiä yksin paholaisen kanssa, hän sanoi Twitterissä.

Myös uutistoimisto AFP:n paikalla olleet toimittajat kertoivat löytäneensä Izjumin lähellä sijaitsevasta metsästä satoja hautoja, joiden päälle on asetettu risti. Yhdessä niistä luki AFP:n toimittajan mukaan "Ukrainan armeija, 17 ihmistä".

Brittilehti Guardian kertoo, että viranomaisten mukaan osa haudassa olevista ihmisistä on kuollut pommituksissa ja ilmaiskuissa. Viranomaiset ovat lehden mukaan matkalla paikalle tutkimaan hautaa.

"Venäjä jättää jälkeensä kuolemaa kaikkialle"

Ukraina sai vallattua Izjumin ja muita merkittäviä alueita takaisin Itä-Ukrainassa viime viikolla.

Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi torstai-iltana Izjumista löytyneestä joukkohaudasta, mutta ei antanut tarkempia lisätietoja asiasta.

– Haluamme maailman tietävän, mitä oikeasti tapahtuu ja mihin Venäjän miehitys on johtanut. Butshassa, Mariupolissa ja nyt valitettavasti Izjumissa. Venäjä jättää jälkeensä kuolemaa kaikkialle, Zelenskyi sanoi.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoi perjantaina, että Venäjän toiminta on "kauhistuttavaa". Venäjä on Blinkenin mukaan todennäköisesti vastuussa sotarikoksista.

EU on "syvästi järkyttynyt" Ukrainan takaisin valtaaman Izjumin kaupungin lähistöltä löydettyjen joukkohautojen takia, sanoi EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell perjantaina.

– Venäjän joukkojen epäinhimillisen toiminnan sekä kansainvälisen humanitaarisen oikeuden ja Geneven sopimusten täydellisen piittaamattomuuden täytyy loppua heti, Borrell sanoi lausunnossaan.

Von der Leyen: Putin saatava ICC:n eteen sotarikoksista

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi torstai-iltana saksalaisen iltapäivälehden Bildin tv-kanavalla haluavansa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) eteen Ukrainassa tapahtuneiden sotarikosten takia.

Von der Leyenin mukaan ei ole epäilystäkään siitä, etteikö Ukrainassa olisi tapahtunut sotarikoksia.

Aiemmin muun muassa Kiovan lähettyviltä Butshasta paljastui useita ruumiita ja joukkohautoja. Ukraina on tutkinut ja tuominnut itse jo useita venäläisiä sotarikoksista maassa.