pääkirjoitus: Pe­rus­suo­ma­lais­ten ta­voit­te­le­ma maa­han­muu­ton tu­lo­ra­jan ki­ris­tys on ku­tis­tu­mas­sa kos­meet­ti­sek­si muu­tok­sek­si

kolumni: Vie­rai­den vaa­ti­mat­to­muus voi olla enemmän vai­vaan­nut­ta­vaa kuin toi­vot­ta­vaa

Kittilä-käräjät: Kit­ti­lä-ju­pa­kan kä­sit­te­ly jatkuu kor­keim­mas­sa oi­keu­des­sa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Työn­an­ta­ja­puo­len linja ko­ven­tu­nut

Lapin Kansan pääkirjoituksessa esitettiin (7.2.), että monet ammattiliitot, kuten kaupan alan työntekijöiden työehdoista neuvotteleva Palvelualojen ammattiliitto (PAM), olisi kieltäytynyt neuvottelemasta työehtosopimuksista ennen "päänavauksen" valmistumista. Asia on päinvastoin.

PAM on ollut halukas kaiken aikaa neuvottelemaan palkoista ja työehdoista, mutta Kaupan liitto on ollut vastahakoinen. Räikeimmin tämä näkyi sen 8.11. tekemästä ilmoituksesta, jossa liitto ilmoitti kieltäytyvänsä neuvottelemasta PAM:n kanssa 2023 palkankorotuksista.

Linjaus on herättänyt laajasti närkästystä työntekijöissä erityisesti siksi, että liitto toimi vastoin itse alkuvuodesta 2022 sopimaansa työehtosopimusta. Siinä sovittiin, että 2023 palkankorotuksista neuvotellaan 15.12.2022 mennessä. Närkästystä on helppo ymmärtää, koska hintojen noustua rajusti palkankorotukset tulisivat tarpeeseen, mutta myös siksi, että Kaupan liitto ei ole pitänyt kiinni yhdessä sovitusta.

Tuntuu erikoiselta, että yhdessä tehtyjä sopimuksia ei kunnioiteta.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.