Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Miksi edes kam­pan­joi­da, kun edus­kun­ta­paik­ka vaatisi ih­met­tä? Vie­raa­na Eemeli Kajula ja Elina Kuula

Kysely: Oletko kokenut tai to­dis­ta­nut häi­rin­tää ur­hei­lus­sa?

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Työn­an­ta­jan rooli ha­ku­ses­sa

Työmarkkinoiden heiluriliike on mennyt työnantajan tahtiin. Toisaalta työnantajaleirissä haluttiin irtisanoutua yhteisestä sopimisesta kun Metsäteollisuus ja Teknologiateollisuus aikanaan näin linjasivat. Kuitenkin teknologiateollisuuteen saatiin yleissitova työehtosopimus eli löytyi tarpeeksi työnantajia, jotka halusivat yhteiseen neuvottelupöytään. Toki tähän kulutettiin kallisarvoista aikaa, joka sekin olisi voitu käyttää neuvottelujen etenemiseen.

Metsäteollisuus on ihan oma lukunsa. Teollisuusliitto on arvioinut mekaanisen metsäteollisuuden osalta yrityskohtaisen tes-rumban kustannusten olleen jopa kymmeniä miljoonia euroja suuremmat aiempiin verrattuna.

Metsäteollisuuden puolella työnantaja on siis valmis vaikka maksamaan siitä, että saadaan aikaan hajaannusta koko kentässä sen sijaan että sovittaisiin yhdessä. Eikä teknologiateollisuudellekaan ainakaan halvemmaksi ole tullut perustaa kokonaan uusi taho sopimaan työehtosopimuksia.

Työntekijöitä edustavat ammattiliitot eivät ole missään vaiheessa kieltäytyneet neuvottelemasta asioista, päinvastoin.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.