tapahtumat: Pe­rin­tei­siä juh­lal­li­suuk­sia, tal­vi­uin­tia ja yh­teis­lau­lua – näin it­se­näi­syys­päi­vää vie­te­tään Ro­va­nie­mel­lä

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

vaalikone: Lapin Kansan vaa­li­ko­ne on nyt auki – Löydä it­sel­le­si sopiva ehdokas

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Työ­mark­ki­na­uu­dis­tuk­set pal­kan­saa­jan etu

Hallitusohjelmaan kirjattujen uudistusten tavoitteena on lisätä työllisyyttä, tuottavuutta ja parantaa Suomen talouskasvua. Hyvinvointivaltiota on mahdollista pitää yllä ainoastaan, jos kaikki työikäiset ja -kykyiset ovat ensisijaisesti töissä tai työhön tähtäävissä opinnoissa.

Tuottavuuskehitys on ollut Suomessa olematonta jo toista vuosikymmentä. On historiallinen tosiasia, että palkkakehitys on aina seurannut tuottavuuskehitystä ja suomalaisten palkansaajien ansioiden kehitys on jäänyt muita kilpailijamaita heikommaksi, sillä tuottavuuskehityksemme on ollut käytännössä pysähtynyt. Palkat nousevat kestävästi vain paremmalla tuottavuudella.

Työtaistelurallissa kaikki häviäisivät. Tärkeintä olisi miettiä miten suomalaista järjestelmää muutetaan siten, että työllistymisen ja työllistämisen kannusteet paranisivat kaikille. Että työmarkkinat toimisivat joustavasti, verotus olisi kannustavaa ja työnteko aina kannattavaa niin työtä tekeville kuin työmarkkinoiden ulkopuolella oleville.

Vain työllisyyden, tuottavuuden ja talouden kasvua pysyvästi vauhdittavia rakenneuudistuksia toteuttamalla voidaan vauhdittaa taloutta ja supistaa velkaantumista kaikkein eniten ja kestävimmin. Suomen nykytilanne on kestämätön ja siitä jokaisen tulisi olla huolissaan.

Lakkosuunnitelmat ovat erittäin haitallisia yrityksille ja koko Suomelle. Vastustettaessa tuottavuutta konkreettisesti parantavia uudistuksia vastustetaan myös palkansaajien palkkojen kehitystä.

Kirjoittaja on Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja.