Syksyllä 2020 Metsäteollisuus ry ilmoitti irtautuvansa valtakunnallisesta työehtosopimusjärjestelmästä. Myös Teknologiateollisuus on irtaantunut järjestelmästä, mutta tilalle on perustettu toinen järjestö (Teknologiateollisuuden työnantajat), johon osa alan työnantajista on liittynyt. Näillä toimenpiteillä työnantajat pyrkivät heikentämään työntekijöiden palkkausta ja asemaa muutenkin.
Räikeimmin tämä näkyy Keitele Group Oy:n toiminnassa. Yhtiö on kieltäytynyt neuvottelemasta työehdoista ja sanellut yksipuolisesti työntekijöille työehtonsa. Yhtiö on ilmoittanut työehdot liikesalaisuudeksi ja kieltänyt työntekijöitään kertomasta niistä yhtiön ulkopuolelle. Työehdoista on poistettu maininnat järjestäytymisvapaudesta, luottamusmiehistä ja ammattiyhdistystoiminnasta.
Ay-liikkeen vastaisessa toiminnassaan Keitele Group on mennyt laittomuuksiinkin. Pohjois-Savon käräjäoikeuden tuomion (17.12.) mukaan Keitele Groupin tytäryhtiö Keitele Wood Products Oy syrji Teollisuusliitto ry:n toimeenpanemaan valtakunnalliseen lakkoon 2020 osallistuneita liittoon kuuluvia työntekijöitä maksamalla näille pienempää tuotantopalkkiota kuin muille työntekijöille. Oikeuden mukaan yhtiö syyllistyi yhdenvertaisuuslain kieltämään syrjintään.