somehitti: Maa­gi­set si­vel­ti­men vedot – Elsi Tau­riai­sen video sai rä­jäh­tä­vän suo­sion, yht­äk­kiä seu­raa­jia olikin reilun tu­han­nen sijaan 126 000

Onnettomuus: Hen­ki­lö­au­to suistui tieltä veteen Ra­nual­la – kul­jet­ta­ja me­neh­tyi on­net­to­muu­des­sa

Pääkirjoitus: KOK päästää hyök­käys­so­taa käyvän Venäjän ur­hei­li­jat ke­sä­olym­pia­lai­siin tietyin ehdoin – päätös on pöy­ris­tyt­tä­vä, mutta lin­jas­sa kor­rup­toi­tu­neen jär­jes­tön edus­ta­mien arvojen kanssa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Tuu­li­voi­ma­la ei sovi kan­sal­lis­mai­se­maan

Juujärven kyläalue on Lapin harvoja kulttuurihistoriallisesti säilyneitä merkittäviä maisemakokonaisuuksia, joka on virallisesti tunnustettu sekä maakunnallisesti että valtakunnallisesti arvokkaaksi. Läheinen Juuvaara kuuluu arvokkaisiin kallioalueisiin ja myös valtakunnallisesti arvokkaisiin maisemakokonaisuuksiin. Olennainen osa kylämaisemaa on Juuvaaran päältä avautuva kaunis näkymä jokilaaksoon, sen rannalla olevaan Juujärven kylään ja horisontissa näkyvään vaaramaisemaan.

Kaikessa hiljaisuudessa, yllättäen ja kyläläisiä kuulematta on tullut tieto, että Juujärven läheisyyteen, Juuvaaralta avautuvaan kylämaisemaan on suunnitteilla laaja tuulivoimapuisto – jopa 20-30 voimalaa. Lähes 300-metriset voimalat rikkoisivat kansallisesti arvokkaan kylämaiseman muuttaen alueen erämaamaisemaa teollisuusmaisemaksi.

Hanke on herättänyt hämmennystä kyläläisissä ja lähialueen väestössä. Ollaanko uhraamassa arvokas kylämaisema tuulivoimalle, jonka haittavaikutukset yltävät useampien sukupolvien päähän vaikuttaen alueen asukkaiden elämään? Kaunis Yläkemijokivarsi sekä Kemijärven upea järvi- ja vaaramaisema on toistaiseksi säilynyt tuulivoimateollisuusalueilta. Kemijärven kulttuuriympäristön huomattavin ominaisuus on luonto, laajat vesistöt ja vaaramaisemat.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.