Henripekka Kallio tyynnyttelee kansalaisia toteamalla, että vain murto-osa tuulivoimahankkeista rakennetaan vuosina 2023–2025 (LK 27.2.). Otsikko ("Tuulipaniikkiin ei ole aihetta") on harhaanjohtava, sillä kirjoittaja itsekin toteaa, että sähkön kysyntä saattaa tulevaisuudessa räjähtää uusiin ulottuvuuksiin.
Kallio vähättelee ihmisten huolta metsistä. Fingridin mukaan 2026 Suomessa on 10 000–11 000 MW maatuulivoimaa, jolloin voimaloiden lukumäärä kolminkertaistuisi noin 4 200 voimalaan. Jos ennusteet toteutuvat, 2030 mennessä 10 000 maatuulivoimalan hankkeet veisivät noin kuusi prosenttia Suomen puuntuotantoon soveltuvasta metsäpinta-alasta.
Tämä tarkoittaisi reilusti yli 100 000 hehtaarin edestä pysyvää metsäkatoa ja lisääntyviä myrsky- ja tuholaistuhoja. Hiilinielu pienenisi merkittävästi, sillä yksi hehtaari metsää sitoo noin 3,7 tonnia hiilidioksidia. Yli 1,37 miljoonaa hehtaaria metsää pirstaloituisi perustusten, huoltoteiden ja siirtolinjojen vuoksi. Tämän merkitys luonnolle, ihmisille, matkailulle on järkyttävä.
Kallion analyysi keskittyi Suomen tuulivoimarakentamiseen, mutta säätövoimasta puhuttaessa haettiin apua Pohjoismaiden vesivoimasta (50 000 MW). Suomessa on vesivoimaa 3 190 MW, mutta vain osa siitä on tarvittaessa käytössä säätövoimana. Loput säätövoimasta pitäisi tuoda Pohjoismaista, jotka itsekin tarvitsevat säätövoimaa entistä enemmän tulevaisuudessa. Myös Saksa kilpailee Suomen kanssa Pohjoismaiden säätövoimasta.
Kirjoituksessa esitettiin, että Ruotsin LKAB:n ja SSAB:n terästehtaat tarvitsevat 55 TWh sähköä vedyn tuotantoon. Ruotsalaisen artikkelin mukaan LKAB yksistään tarvitsisi noin 70 TWh. Ruotsi on teollisuusmaana ja vauraudessa paljon Suomea edellä. Mikä on Suomen rooli Ruotsin terässuunnitelmissa? Ilmeisesti edullisen sähkön ja vedyn lähteenä, joka tuotetaan Suomen luonnon ja asukkaiden kustannuksella?
Tuulivoimasta ja energian tuotannosta puhuttaessa pitää muistaa, että sähkö myydään sähköpörssin kautta kaikkialle Eurooppaan, joten energiasektoria pitää tarkastella vähintäänkin Euroopan mittakaavassa. Suomihan on jo melkein omavarainen energian suhteen, joten on selvää, että näillä tuulivoimahankkeilla ollaan tekemässä Suomesta Euroopan energiareservaattia.
Kaisa Juuso
kansanedustaja (ps.), Tornio
Riikka Rajalahti
MMT, Multia-Jyväskylä