Pääkirjoitus: Hal­li­tuk­sen ja pal­kan­saa­ja­jär­jes­tö­jen yh­teen­ot­to näyttää väis­tä­mät­tö­mäl­tä, mutta on yhä väl­tet­tä­vis­sä – sel­kä­voi­tos­ta on turha kum­man­kaan haa­veil­la

Kolumni: Hyvä elämä ei ole paikka vaan suunta

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Tuu­li­voi­ma tuottaa se­kun­da­säh­köä

Jorma Kuistio vähättelee (LK 15.9.) tuulivoimalarakentamisessa käytetyn eristemateriaalin, SF6 kaasun (rikkihexafluoridi) haittavaikutuksia leikkimällä prosenttiluvuilla. SF6:n käyttö on tuulivoiman myötä lisääntynyt valtavasti ja kaasu on 23 500 kertaa pahempi kasvihuonekaasu kuin CO2, eikä se poistu ilmakehästä. Siksi kaasun haitallisia vaikutuksia on arvioitava kumulatiivisesti.

Tutkimuksen mukaan (2017) kaasun aiheuttamat vuoden päästöt vastasivat 1 300 000 henkilöauton päästöjä vuodessa. Tuulivoimaa on rakennettu jo yli 20 vuotta. Kumulatiivisesti laskien kaasun aiheuttamat päästöt ovat jo kauan sitten ylittäneet EU:n 200 miljoonan autojen aiheuttamat päästöt.

Tuulivoimarakentajat ja viranomaiset laskevat virheellisesti, että jokainen MW tuulivoimaa poistaa saman verran markkinoilta hiilivoimaa. Suomessa tuulivoiman säätövoima on vesivoima, jolloin toimiessaan tuulivoima ei poista käytöstä yhtään hiilivoimalaa, eikä tuulivoiman lisääminen ole vähentänyt Suomen päästöjä lainkaan. Tämä voidaan todeta Energiayhdistyksen tilastoista. Kun taseeseen lasketaan tuulivoimien aiheuttamat päästöjen lisäykset, tuulivoimarakentaminen lisää Suomen päästöjä.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.