Kolumni: Kie­li­muu­ri ui­ma­hal­lis­sa ja muita arkisia koh­taa­mi­sia tu­ris­ti­kau­pun­gis­sa

Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Tuu­li­voi­ma on vuo­si­sa­dan pu­hal­lus

Kirjoittajan mukaan jokainen tuulivoimayhtiölle maata vuokraava alistaa sähkönsiirron maarosvoukselle vähintään yhden kanssamaanomistajan.
Kirjoittajan mukaan jokainen tuulivoimayhtiölle maata vuokraava alistaa sähkönsiirron maarosvoukselle vähintään yhden kanssamaanomistajan.
Kuva: Jussi Leinonen

Millainen metsänomistaja tekee pystykaupat pirun kanssa ja käskee ottamaan puut naapurin metsästä? Esitin kysymyksen kesämökkipitäjässäni kahdelle viljelijälle, jotka tuulivoimayhtiölle myllyjen pohjaksi maata vuokrattuaan eivät halunneet tuulivoiman sähkönsiirtolinjaa pelloilleen, vaan siirrättivät sen toisaalle perusteenaan, että ”siellä sen matka lyhenee ja se kulkee metsien poikki”.

Vaikka maanviljelijällä ei olisi kantoakaan omaa metsää, kysymyksessä on aivoton lausunto. Metsät ovat kaikkialla jonkun omaisuutta. Tässä tapauksessa yksi suunnitellun sähkönsiirron alle joutuvista metsänomistajista olin minä, jota tämä suututti. Nähdessäni asiaa koskevan asiakirjan en ollut uskoa silmiäni.

Äimän käkenä olin myös lukiessani metsänomistajien some-foorumin keskustelua aiheesta vuokraukset tuulivoimalle.

Keskusteluun osallistuneen maanomistajan mailla oli viisi tuulivoimalaa ja tulevista sopimus allekirjoitusta vailla. Hänelle totesi toinen keskustelija: "Toivottavasti mylly-yhtiö ei tee konkurssia ja jätä paskoja siivoamatta. Maanomistaja vastaa myllyn purkamisesta."

Sopimuksen tehneen maanomistajan mukaan kallioon ankkuroiduissa myllyissä ei olisi paljoa purkamista, vain betonia pohjan tasoitukseen. Selostus asian muusta ”suunnittelusta” löi kasvoille: "Alueen myin omistamalleni osakeyhtiölle, osakeyhtiö vuokrasi mylly-yhtiölle. Jos niin kävisi, että jäisi maanomistajalle, pistän nurin yhtiön, jää maksut muille."

Kyseessä on harvinaisen röyhkeä oman edun tavoittelun ideologia, jota osa ei tajunnut ensinkään, koska asiaan jättämäni kommentin pohjalta kyselivät, eikö omalla metsällään saa tehdä mitä haluaa. Kyllä saa tehdä! Ja johtuen siitä, että hyväksyttävämpää on nykyisin oma nokka edellä kerätä kaikki hyöty itselle ja jättää paskat muiden siivottavaksi, omaa metsää saa ja myös pitää puolustaa tuulivoimaterroristeja vastaan.

Tuulivoimayhtiön puuteroitu ankerias tarjoaa yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista. Jokainen tuulivoimayhtiölle myllyä varten maata vuokraava alistaa sähkönsiirron maarosvoukselle vähintään yhden kanssamaanomistajan, jopa lähinaapurinsa.

Miten niin maarosvoukselle? Maksetaanhan maasta kertakorvauksena 260 euroa/hehtaari. Tuulivoima on vuosisadan puhallus yhteiskunnan kassasta yksityisille toimijoille sekä massiivinen ympäristötuho – seteliselkärankaisten metsänomistajien tuella.

Kirjoittaja on maanomistaja.