Onnettomuudet: Rat­ti­juop­po ajoi stop-mer­kin takaa auton eteen Tor­nios­sa

Pohjois-Ruotsi: Mal­mi­ra­ta aukeaa kuu­kau­sien katkon jälkeen

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Tut­ki­mus: Grön­lan­nin su­la­mi­nen nostaa me­ren­pin­taa, vaikka il­mas­ton läm­pe­ne­mi­nen lop­pui­si nyt

Tutkijoiden mukaan suuri osa arvioidusta merenpinnan noususta voi tapahtua jo ennen vuotta 2100 eli nopeammin kuin aikaisemmissa tutkimuksissa on arvioitu.

Merenpinta tulee nousemaan jopa ilman tulevaa ilmaston lämpenemistä Grönlannin sulavan jääkerroksen takia, selviää maanantaina julkaistusta tutkimuksesta.

Etelämantereen ja Grönlannin sulamisen seurauksena nousevat merenpinnat tulevat muuttamaan maapallon karttaa ja valtaamaan maa-alueita, joita tällä hetkellä asuttavat sadat miljoonat ihmiset.

Nature Climate Change -lehdessä julkaistun tutkimuksen tekijät havaitsivat, että tulevaa saastumista mukaan laskematta jo tähän mennessä tapahtunut lämpeneminen aiheuttaa sen, että Grönlannin jääpeitteestä irtoaa 3,3 prosenttia. Tämä tarkoittaa sitä, että merenpinta nousee 27,4 senttiä.

Tutkijoiden mukaan suuri osa arvioidusta merenpinnan noususta voi tapahtua jo ennen vuotta 2100 eli nopeammin kuin aikaisemmissa tutkimuksissa on arvioitu.

Merenpinnan nousu pakottaa itsensä asialistalle

Tutkimuksen tulokset ovat myös alhaisin arvio, sillä niissä ei oteta huomioon ilmaston tulevaa lämpenemistä, kertoi tutkimuksen pääkirjoittaja Jason Box Tanskan ja Grönlannin kansallisesta geologian tutkimuslaitoksesta.

Boxin mukaan merenpinnan nousun kiihtyvä vauhti tuo haasteita siitä huolimatta, että ilmastonmuutos aiheuttaa myös välittömämpiä uhkia esimerkiksi ruokaturvalle.

– Se on vuosikymmenten päässä tulevaisuudessa, mutta se tulee pakottamaan itsensä asialistalle, sillä se tulee siirtämään ihmisiä enemmän ja enemmän, Box sanoo uutistoimisto AFP:lle.

Ilmasto on lämmennyt lähes 1,2 astetta esiteollisen ajan jälkeen. Vuonna 2015 allekirjoitetussa Pariisin ilmastosopimuksessa useat maat sopivat, että lämpeneminen pysäytettäisiin kahteen asteeseen.

Kuitenkin tämän vuoden raportissaan ilmastonmuutospaneeli IPCC sanoi, että vaikka lämpeneminen vakiintuisi 2–2,5 asteeseen, rannikot jatkaisivat muuttumista vuosituhansien ajan vaikuttaen vähintään 25 suurkaupunkiin ja hukuttaen matalat alueet, joissa asui jopa 1,3 miljardia ihmistä vuonna 2010.