Lapin Kansa live: Arctic Volley kohtaa lii­gas­sa Jy­my­Vol­leyn – katso huip­pu­len­to­pal­loa suorana kello 18.30

Pääkirjoitus: Hal­li­tuk­sen on lei­kat­ta­va lisää, jos se aikoo pysyä ta­voit­teis­saan

Yritykset: Iissä si­jait­see eri­koi­nen ki­vi­jal­ka­kaup­pa, joka tun­ne­taan ete­läs­sä asti – Yrit­tä­jä­si­sa­ruk­sil­la on edel­leen myyn­nis­sä 10 000 VHS-ka­set­tia

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Tut­ki­jat: Lihan kulutus on saatava las­ke­maan vuoden 2030 jälkeen

Näin vapautuisi laidun- ja viljelysmaata metsitykseen, ja tätä kautta saataisiin varastoitua hiiltä ilmakehästä.

Lihakauppias myy lihaa La Pazin Mercado Rodriguezissa Boliviassa viime marraskuussa. Tutkijoiden mukaan maailman lihan kulutuksen pitäisi lähteä laskuun 10 vuodessa.
Lihakauppias myy lihaa La Pazin Mercado Rodriguezissa Boliviassa viime marraskuussa. Tutkijoiden mukaan maailman lihan kulutuksen pitäisi lähteä laskuun 10 vuodessa.
Kuva: RODRIGO SURA

Lihan tuotannon pitää saavuttaa huippunsa seuraavan vuosikymmenen aikana, minkä jälkeen sen pitää lähteä laskuun, varoittavat tutkijat.

Lancet Planetary Health -lehdelle lähettämässään kirjeessä tutkijat sanovat, että köyhimpiä maita lukuun ottamatta maailman maiden on pikku hiljaa luovuttava lihantuotannosta, koska liha- ja maitokarja on merkittävä ja nopeasti kasvava kasvihuonekaasujen lähde.

Asiasta kertoo Guardian-lehti.

Naudat ja lampaat tuottavat suuria määriä metaania samaan aikaan kun metsiä tuhotaan laidunmaiden luomiseksi ja viljan tuottamiseksi eläinten rehuksi.

Maailman tiedemiehet ovat yhtä mieltä siitä, että ilmakehästä on poistettava valtavia määriä hiilidioksidia jotta lämpeneminen saataisiin rajattua 1,5 celsiusasteeseen, kuten Pariisin ilmastokokouksessa sovittiin vuonna 2015. Maatalousmaasta yli 80 prosenttia käytetään karjaa varten, mutta se tuottaa kaloreista vain 18 prosenttia.

Laitumet ja pellot takaisin metsiksi

Lihan ja maitotuotteiden käytön vähentäminen ja niiden korvaaminen kasvisperäisellä ravinnolla vapauttaisi maata palautettavaksi metsiksi. Tutkijoiden mukaan tämä on paras tapa varastoida suuria määriä hiiltä.

Lisäksi on tarpeen muun muassa rajoittaa fossiilisten polttoaineiden käyttöä.

Tutkimusten mukaan lihan, maidon ja munien tuotanto lisääntyi vuoden 1990 758 miljoonasta tonnista vuoden 2017 1 247 miljoonaan tonniin.

– Ruoan kysynnän odotetaan lisääntyvän massiivisesti väestömme kasvaessa kohti 10 miljardia, sanoi professori Matthew Betts Oregonin valtionyliopistosta. Hän on yksi kirjeen kirjoittajista.

– Resurssi-intensiivisen eläinproteiinin kysynnän vähentäminen hidastaisi tuntuvasti maailman metsien häviämistä, sillä olisi suuria etuja biodiversiteetille ja ekosysteemien palveluille sen lisäksi että hiiltä varastoitaisiin.