kolumni: Han­ka­lat ajat vaa­ti­vat jät­ti­mäi­siä uh­rauk­sia, mutta ei koskaan kau­pun­geis­sa

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Pääkirjoitus

Tur­val­li­nen koti on on­nel­li­nen koti

-

Oma koti kullan kallis. Näin sanoo vanha sananlasku. Voihan se olla kallis euromääräisestikin  mitattuna, mutta on se muutenkin meille kaikista kallein ja rakkain paikka. Oman kodin pitää olla sellainen, missä mieli rauhoittuu ja siellä saa ladattua patterit täyteen ennen kuin kohtaa uusia vastoinkäymisiä. Kodin tarjoamaa rauhaa ei pidä kenenkään rikkoman.

Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselyssä suurin osa vastanneista painotti asuinalueen turvallisuutta, mihin liittyy läheisesti myös turvallinen koti. Luonnon läheisyys nousi kyselyssä toiseksi tärkeimmäksi kriteeriksi. Asuinalueen kaupunkimaisuutta kaipasi vain harva asukas.

Asuinalueen turvallisuutta on olemassa monta eri lajia. Piha-alueen pitää olla liukkailla keleillä hiekoitettu ja liikennesuunnittelun pitää taata turvallinen kulkeminen. Itse koen turvallisuuden tunteen myös muulla tavalla. Turvallisuuteen tai turvattomuuden tunteeseen vaikuttavat muut ihmiset. Jos saman porraskäytävän alimmassa kerroksessa asuu huumeita käyttävä porukka, niin omaan kolmannen kerroksen kotiin nouseminen herättää turvattomuuden tunnetta. Jo pelkkä tunne, että jotain voi sattua, aiheuttaa turvattomuutta. Onkohan se tuo alakerran porukka oven takana, kun ovikello soi eikä sovittuja vieraita ole tulemassa kylään?

Nykyisessä rivitaloasunnossamme asui aiemmin iäkäs pariskunta. Eräänä talvisena yönä heillä oli käynyt kutsumaton vieras. Talojen lähistöllä oli muutaman päivän ajan kuljeskellut outo mies, johon asukkaan olivat kiinnittäneet huomiota. Mies oli saanut selvitettyä asunnon vara-avaimen pitopaikan eikä jättänyt tilaisuutta käyttämättä. Hän tuli aamuyöllä vierailuille ja vei mukanaan asunnosta takin, tyhjensi osan jääkaapin sisällöstä ja nappasi pöydällä olleen avainnipun taloyhtiön yleisavaimineen mukaansa. Isäntä sattui heräämään ja Rosvo-Roope häipyi saman tien pakosalle takaovesta. Toisaalta oli hyväkin, että isäntä ei herännyt aiemmin. Näin säästyttiin mahdolliselta fyysiseltä väkivallalta. Tässä vaiheessa on pakko myöntää, että itselläni on pesäpallomaila sänkyni vieressä. En todellakaan usko enkä toivo, että joutuisin sitä joskus käyttämään.

Pariskunnalla oli yllättävän vierailun jälkeen pitkään turvaton olo. He nukkuivat yönsä huonosti. Meni hetken aikaa ennen kuin koti tuntui taas turvalliselta paikalta elää ja olla.

Meri-Lappi on asuinalueena turvallinen tällaisia yksittäistapauksia lukuun ottamatta.

Asuinalueen turvallisuus on haaste kaupunkisuunnittelulle. Luonnon läheisyyteen suunnittelulla on helppo vaikuttaa. Näin on tehty Kemissäkin. Sauvosaaren puistoalueet, Kiikelin lähimetsä, Tervaharjun ja Takajärven metsän keskellä kulkevat ladut ja lenkkipolut ovat lähellä asutusta. Harvan täytyy hakea luontoelämyksiä Meri-Lapissa kilometriä kauempaa kotoaan. Tämä pitää muistaa kaupunkisuunnittelussa myös tulevaisuudessa.