Tilaajille

Tu­ris­ti­buu­mi nostaa Lapin luon­to­koh­tei­ta, ret­kei­ly­alueet tekevät en­nä­tyk­siä

Muutkin Lapin luontokohteet kuin kansallispuistot kasvattivat suosiotaan viime vuonna. Rovaniemen matkailun kasvu siivitti Napapiirin retkeilyalueen käynnit ensimmäistä kertaa yli 100 000 käynnin rajapyykin, ja myös Kilpisjärvellä sekä Inarin retkeilyalueella oli selvästi aiempaa vilkkaampaa.

Saanan uudet portaat houkuttelivat retkeilijöitä viime syksystä lähtien.
Saanan uudet portaat houkuttelivat retkeilijöitä viime syksystä lähtien.
Kuva: Pekka Aho

Napapiirin retkeilyalue Rovaniemen kyljessä teki viime vuonna ennätyksen kun vuonna automaattiset laskurit pyörähtivät jo yli 100 000 käynnin. Tammikuuta lukuun ottamatta Napapiirillä kävi enemmän väkeä joka kuussa kuin samaan aikaan edellisenä vuonna. Alueen retkeilypalveluja on parannettu viime vuosina, ja työtä jatketaan edelleen tulevana kesänä.

Myös toinen Rovaniemen kohde, Auttiköngäs, kiinnosti aiempaa enemmän. Siellä vilkkainta aikaa on kesä, mutta selvää kasvua oli kevättalvella ja joulukuussa. Yhteensä alueen käyntimäärä oli 22 800. Molemmilla alueilla etelälappilaiseen luontoon pääsee tutustumaan helposti lyhyillä reiteillä.

Inarissa ja Käsivarressakin vilkasta

Inarin retkeilyalueenkin käyntimäärät nousivat selvästi edellisvuodesta. Suurimmat käyntimäärät olivat kesäkuukausina, mutta kasvu suurinta talvella. Erityisesti aika joulukuusta helmikuuhun on kansainvälisten matkailijoiden sesonkia, myöhemmin kevättalvella kävijät ovat pääosin kotimaisia. Suosittu käyntikohde Inarin retkeilyalueella on Juutuan varren reitti Inarin kirkonkylällä Jäniskosken ylittävine siltoineen.

Myös Kilpisjärvellä ja Käsivarren erämaa-alueella kävijöitä oli entistä enemmän, ja se näkyi niin maastossa kuin Kilpisjärven luontokeskuksessakin.

Joulukuu nousee

Joulukuu on nousemassa maaliskuun veroiseksi matkailukuukaudeksi kansainvälisten matkailijoiden lisääntyessä. Kesälläkin oli aiempaa vilkkaampaa muun muassa Mallan luonnonpuiston reitillä sekä syksyllä oli suosittua kiivetä portaita tunturiin Saanan uudella reitillä. Tänä vuonna Saanan lähialueen retkeilypalveluja parannetaan muun muassa uudella taukopaikkakokonaisuudella