Lapin Kansa live: Arctic Volley kohtaa lii­gas­sa Jy­my­Vol­leyn – katso huip­pu­len­to­pal­loa suorana kello 18.30

Pääkirjoitus: Hal­li­tuk­sen on lei­kat­ta­va lisää, jos se aikoo pysyä ta­voit­teis­saan

Yritykset: Iissä si­jait­see eri­koi­nen ki­vi­jal­ka­kaup­pa, joka tun­ne­taan ete­läs­sä asti – Yrit­tä­jä­si­sa­ruk­sil­la on edel­leen myyn­nis­sä 10 000 VHS-ka­set­tia

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Tup­pu­rai­nen: For­tu­min kah­dek­san mil­jar­din pää­omi­tuk­ses­ta Uni­pe­ril­le in­for­moi­tiin omis­ta­ja­oh­jaus­ta

Talousvaliokunta kuulee tänään omistajaohjausministeri Tuppuraista Uniperin tilanteesta.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen.
Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) sanoo, että omistajaohjausta informoitiin energiayhtiö Fortumin päätöksestä pääomittaa alkuvuonna Uniperia kahdeksalla miljardilla eurolla.

Tuppuraisen mukaan omistajaohjaus on ollut tietoinen siitä, että yhtiö valmistelee isoa konsernin sisäistä rahoitusratkaisua tilanteessa, jossa Uniper oli ajautunut vakaviin vaikeuksiin.

– Se oli siinä tilanteessa oikea ratkaisu. Yhtiön hallituksessa ja toimivassa johdossa kannettiin vastuuta omaan konserniin kuuluvan tytäryhtiön vaikeudesta, Tuppurainen sanoo.

Hän painottaa, että kyseessä on kuitenkin ollut konsernin sisäinen järjestely, joten päätös kuuluu yhtiön hallitukselle eikä omistajaohjaukselle.

Tuppurainen sanoo, että hän olisi teoriassa voinut kutsua koolle ylimääräisen yhtiökokouksen ja vaatia asiaa päätettäväksi. Hän lisää, että jokainen voi kuitenkin miettiä, miten hyvää päätöksentekoa ja hyvän hallintotavan mukaista se olisi ollut.

Tuppuraiselta kysyttiin myös, pitäisikö pääministeri Sanna Marinin (sd.) keskeyttää kesälomansa Uniperin tukalan tilanteen takia. Tuppuraisen mukaan Marin on ollut yhteydessä Saksan liittokansleriin Olaf Scholziin.

Talousvaliokunnan puheenjohtaja haluaa tietää, miten suomalaisten etuja puolustetaan

Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen (kok.) sanoo, että valiokunta haluaa selvyyden siitä, miten suomalaisten veronmaksajien etua puolustetaan ja millaisia neuvottelutuloksia on mahdollista saavuttaa, jotta voidaan minimoida veronmaksajille koituvat vahingot.

Hänen mukaansa on tärkeää, että suomalaiset eivät joudu maksajiksi Saksan energiapolitiikan virhevalinnoista.

Talousvaliokunta on tänään poikkeuksellisesti koolla talousvaikeuksiin ajautuneen saksalaisen energiayhtiö Uniperin takia. Valiokunta kuulee myös omistajaohjausministeri Tuppuraista. Suomen valtio omistaa enemmistön energiayhtiö Fortumista, joka puolestaan on pääomistaja talousvaikeuksiin ajautuneessa Uniperissa.

Uniper tekee tällä hetkellä päivittäin miljoonien tappiot, joten ratkaisu tarvitaan pian.

– Kysymys on siitä, kuka tämän maksaa, Grahn-Laasonen sanoo.

Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää sanoi astellessaan kokoukseen, että kyseessä on tilanne, jossa hyviä vaihtoehtoja ei ole enää näkyvissä.

– Nyt pitää löytää se vähiten huono ratkaisu. Tämä on uskomaton tilanne, että näin suurista tappioista puhutaan, Mäenpää sanoo.

Mykkänen haluaa Uniperin nostavan hintojaan

Saksan suurin kaasun maahantuoja ja maan energiahuollon kannalta tärkeä Uniper on joutunut vakaviin vaikeuksiin Venäjän rajoitettua kaasutoimituksia. Kesäkuun puolivälistä lähtien Uniper on joutunut hankkimaan korvaavan kaasun markkinoilta merkittävästi aiempaa korkeampaan hintaan. Uniper ei voi pitkäkestoisten sopimustensa vuoksi laskuttaa korkeaa hintaa asiakkailtaan.

Fortum on sitä mieltä, että Saksan hallituksella on keskeinen asema Uniperin tilanteen ratkaisemisessa. Fortum on ehdottanut ratkaisuksi Uniperin pilkkomista siten, että Saksan energiajärjestelmälle keskeiset liiketoiminnot irrotettaisiin muista toiminnoista Saksan valtion omistukseen.

Fortum on kertonut käyvänsä rakentavassa hengessä keskusteluja Saksan hallituksen kanssa löytääkseen ratkaisun, jolla Uniperin taloudellinen vakavaraisuus ja liiketoiminnan riskien hallinta voidaan varmistaa ja näin turvata energian toimitusvarmuus Saksassa.

Kokoomuksen Kai Mykkänen sanoo, että sopimusten force majeure -pykälän pitäisi päteä ja Uniperin nostaa sen nojalla omia hintojaan. Sen jälkeen olisi Mykkäsen mukaan Saksan asia tukea yhtiön asiakkaita.

Force majeure on sopimusoikeudellinen termi, joka viittaa niin ylivoimaisiin ja ennakoimattomiin olosuhteisiin, että sopimukseen kuuluvia velvollisuuksia ei voida täyttää.