Hiihto: MM-kul­taa tuli! Niko Anttola hal­lit­si vapaan kisaa läh­dös­tä maaliin

Pääkirjoitus: Seu­raa­van pää­mi­nis­te­rin puo­lue­kan­ta on vielä ar­voi­tus – ­var­maa on, että hal­li­tus­neu­vot­te­luis­ta tulee en­nä­tys­vai­keat

Uutisten viikko: Näin koulut saavat Lapin Kansan di­gi­tun­nuk­set käyt­töön­sä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Tu­lo­ku­nin­ga­tar kom­men­toi me­nes­tys­tään: "En olisi osannut ver­ra­ta" – Katso muut suu­ri­tu­loi­sim­mat naiset

Vain joka kymmenes Suomen sadasta suurituloisimmasta oli nainen. Tulokuningatar Maria Severina on ensimmäinen nainen kärkikymmenikössä viimeiseen viiteen vuoteen.

Lääketieteelliseen diagnostiikkaan tuotteita valmistavan HyTestin osakkeensa myynyt Maria Severina oli Suomen suurituloisin nainen vuonna 2018.
Lääketieteelliseen diagnostiikkaan tuotteita valmistavan HyTestin osakkeensa myynyt Maria Severina oli Suomen suurituloisin nainen vuonna 2018.

Vuoden 2018 suurimmat tulot saanut nainen on yrityskaupassa rikastunut Maria Severina.

Severina myi viime vuonna huomattavan osan omistuksestaan perustamassaan HyTest-yrityksessä, joka valmistaa muun muassa vasta-aineita diagnostiikkateollisuuden käyttöön. Ostaja oli norjalainen pääomasijoitusyhtiö Summa Equity.

Yhteensä 36,2 miljoonaa euroa ansio- ja pääomatuloilla Severina ylsi Suomen kuudenneksi kovatuloisimmaksi henkilöksi medialle jaetulla tulolistalla.

Listalta voi puuttua joitakin henkilöitä, koska yli 100 000 ansainneet ovat tänä vuonna ensi kertaa voineet kieltää tietojensa sisällyttämisen medialle jaettaviin listoihin, joissa listataan vähintään satatuhatta tienanneet.

Severina sai palkkatuloja noin 3 miljoonaa ja yrityksen myynnistä noin 33 miljoonan euron pääomatulot. Sijoitus listalla ei yllättänyt Severinaa juuri suuntaan tai toiseen.

– Tiesin tietenkin rahasumman, jonka sain yrityskaupasta, mutta en olisi osannut verrata sitä muihin. En tunne suomalaisten tulotasoja tai suurituloisimpia mitenkään hyvin, Severina kommentoi.

Severina on biokemian tohtori Moskovan yliopistosta. Moskovassa syntynyt Severina muutti Suomeen noin 25 vuotta sitten, kun hän oli ensin osallistunut Moskovan ja Turun yliopistojen yhteisiin tutkimushankkeisiin Turussa.

– Jäin asumaan Turkuun, kun perustimme yhtiön vuonna 1994 tutkimushankkeen yhteydessä. Nykyään asun Kaarinassa aviomieheni kanssa, ja poikamme muutti hiljattain omilleen armeijan jälkeen.

Severina kertoo jatkavansa yrityksen toimitusjohtajana nykyisen sopimuksensa mukaan vuoteen 2021 asti. Sen jälkeen hän arvioi jatkavansa yrityksessä ainakin neuvonantajana.

Tulokuningatar kehuu tiimiään

Tiimi ratkaisee, ei yksilö, Severina kommentoi perustamansa yrityksen menestystä.

– Onnistumiset eivät ole minun tai jonkun muun yksittäisen henkilön ansiota. Meillä on hyvä tiimi ja ennen kaikkea erinomaiset tuotteet, Severina sanoo.

HyTest valmistaa lääketieteelliseen diagnostiikkakäyttöön esimerkiksi antigeenejä, vasta-aineita ja verituotteita.

Tuotekehityksen lisäksi Severina kehuu yhtiön myyntiosastoa. Valtaosa tuotteista menee vientiin, yhteensä yli 50 maahan.

– Meillä on myyntiyhtiö esimerkiksi Venäjällä ja Kiinassa. Nyt avaamme toimistoa Yhdysvaltoihin. Pääkonttori on yhä Turussa.

Kysymys sukupuolesta ei "erityisen relevantti"

Viime vuoden 50 eniten tienanneen joukkoon mahtui vain viisi naista.

Severinan jälkeen seuraava nainen listalla on 25. sijan Rafaela Seppälä, joka tienasi viime vuonna 10,5 miljoonaa euroa. Seppälä on Sanoman pääomistajia ja nyttemmin jo kuolleen Helsingin Sanomien päätoimittajan ja Sanoma-yhtiön toimitusjohtajan Aatos Erkon sisarentytär.

Tulokuningatar Severinalle kysymys sukupuolesta ei ole "erityisen relevantti".

– En juuri koskaan ajattele työelämässä, onko kyseessä nainen vai mies. Bisnes ja teot ratkaisevat, Severina sanoo.

Severina sanoo, ettei hän tiennyt, mitä odottaa tulokärjen sukupuolijakaumasta.

– Ajattelen, että bisneksessä kysymys sukupuolesta on jo hieman vanhentunut. En toki pysty kommentoimaan asiaa laajemmin, koska tunnen vain oman.

Vain joka kymmenes listalla nainen

Severinan ja 25. sijalla olevan Seppälän jälkeen naisista eniten tienasi tulolistan 38. sijalla oleva Majlen Fazer, joka kuuluu makeisyhtiö Fazerin omistajasukuun.

Majlen Fazer on Karl Fazerin pojanpojan tytär. Hänen viime vuoden tulonsa olivat 7,6 miljoonaa euroa.

Top50 -tulokärkeen mahtuvat vielä Lina Merlev ja Maria Toivanen-Warras.

Merlevin tulot olivat viime vuonna 6,2 miljoonaa euroa ja Toivanen-Warraksen tulot 6,1 miljoonaa euroa.

Suomen viime vuoden tulokärjen Top100 -listan henkilöistä 90 prosenttia on miehiä eli eniten tienanneista vain joka kymmenes on nainen.

Severina on ensimmäinen nainen kymmenen tulokärjessä viimeisen viiden vuoden aikana.

Vuoden 2012 suurituloisimmaksi henkilöksi nousi nainen, kun Leena Niemistö myi omistuksensa lääkärikeskus Dextrassa. Samana vuonna kymmenen tulokärjessä oli yhteensä neljä naista.

Kaikki verouutiset löydät täältä:

https://www.lapinkansa.fi/verot

Verokoneemme löydät täältä:

https://www.lapinkansa.fi/verokone