Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

häiriöt: Kaleva Median lehtien App­le-so­vel­lus­ten häiriö saattaa haitata käyttöä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Tuli eshin ajatus

Tuomen kukinta meni jo ohi, samon tuomipihlajan. Nyt kukkivat pihlajat, voikukat, koeranputket, puna-ailakit ja kullerot. Näyttäs koivunlehti jo täyeltä. Ruohonleikkuun aika, taas.

Vanhin sisar, Sointu, tuli käymhän. Viime kesänä oli viimeksi käyny. Nyt täälä ensimäisenä yönä oli heränny kesken unien ja ihmetelly, miksi valot on jääny sammuttamatta. Vasta vähän aikaa aprikoituuhan, hän oli hoksannu misä on. Etelä-Suomesahan on yölä kesäläki aika pimiä. Niin sitä ympäristön olosuhtheishin tottuu.

Kävimä Sointun kans Paakkolasa serkkunsa Trastin Erkin ja tämän vaimon Irjan tykönä. Sointu on ahkera puhelimen käyttäjä. Hän on ollu Erkin ja Irianki kans usiasti puhelinyhtheyesä, mutta eivät olhet pitkhän aikhan nähnhet toisiihan silmästä silmhän.

Oli ilonen näkeminen siinä kaunhisa pihapiirisä. Tuuleskeli lämpimästi ja vesi kimalsi kirkhasti nykysesä Paakkolan Kemijoesa.

Muistan, ko kuuskytluvula Trastin Väinön talola oli häät. Erkin sisaret Aila ja Tuula vihithin. Ailan mies oli Magnus Lehto, Ruottin puolelta, ja Tuulasta tuli Huhtaniska. Molemat silloset sulhaset ovat jo edesmenheitä.

Sillonki aurinko paisto ja kukat kukkivat kaunhisa pihapiirisä. Morsiamila olit samanlaiset valkiat puvut ja hiuksisa iso niinkö päivänkakkaran kukka koristhena, oikein sievästi, Ailala oli vaalia ja Tuulala tummempi tukka. Oli vielä vanha pirtti, sielä nautithin juhlatarioiluja ja kahvia ja kakkuja ulkonaki. Met olima äitin, Hilda Halosen ja hänen miehensä Huugo Halosen, isäni, ja sisareni Eevan kans sielä häisä. Olima tulhet Sarviojalta päiväselhän käymhän.

Meilä Eevan kans oli vielä semmonen ikä menosa, että me paremminki juoksentelima ympäristösä. Menimä jokiranthan korkiasta ja jyrkästä törmästä alas. Sielä se Kemijoki vilkhasti virtasi ja solisi. Talole ei vettä näkyny, niin korkia oli sillon törmä. Nythän vesi on korkiammala , ja joki on toisenluontonen.

Siinä nyt meni melkonen tovi näkemisesä pitkän ajan perästä. Kuulumiset eivät olhet outoja, ko puhelimela olivat olhet palionki yhtheyesä, mutta näkeminen oli mukava.

Takasintulomatkala poikkesima Kankhantiele, Kantolan Airan tykö. Sointu ja Aira ovat olhet samala luokala, olivat menhet ensi luokale Louen koulhun 1943. Nyt oli tavallinen arkipäivä, emmekä ollu ilmottanu mithän etukäthen, niin eihän siinä jouettu kauaa praataamhan, arkityöt oottivat. Pienen hetken siinä Sointu  ja Aira muistelivat koulun alkutunnelmia ja keitä muita heän luokala oli ollu.

Siinä tuli eshin ajatus, että olis mukava syyspuolela, ko koulu alkaa, tavata niitä ihmisiä, jokka heän kans yhtä aikaa koulun alottivat Louen koulusa 80 vuotta sitten.