hotellihankkeet: Inariin on suun­nit­teil­la uusi luk­sus­ho­tel­li Juu­tuan­joen rantaan

kolumni: Milloin verinen his­to­ria muuttuu mu­ka­vak­si sa­duk­si?

Lapin Kansa live: Arctic Volley ja Pölkky Kuusamo koh­taa­vat har­joi­tus­ot­te­lus­sa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Trump vastasi rai­vok­kaal­la pur­kauk­sel­la ame­rik­ka­lais­toi­mit­ta­jan ky­sy­myk­seen vir­ka­syyt­tees­tä – pre­si­dent­ti Nii­nis­tön vie­rai­lu Val­koi­seen taloon alkoi läm­pi­mäs­ti

Lännen Median toimittaja Ida Kannisto seuraa paikan päällä presidentti Sauli Niinistön vierailua Valkoiseen taloon. Tapaaminen alkoi kello 19:n jälkeen presidenttien kädenpuristuksilla ja alkutervehdyksillä. Oval Officessa presidentit saivat vastaansa Yhdysvaltojen tuoreen poliittisen kohun.

Washington, DC


Kovaäänisin toimittajista sai kysymysvuoron, kun Trump johdatteli Niinistön työhuoneeseensa. Niinistö kuunteli rauhallisena kiihkeää puheenvuoroa.
Kovaäänisin toimittajista sai kysymysvuoron, kun Trump johdatteli Niinistön työhuoneeseensa. Niinistö kuunteli rauhallisena kiihkeää puheenvuoroa.
Kuva: Chris Kleponis / POOL Chris Kleponis

Presidentti Sauli Niinistö joutui Valkoisessa talossa heti Yhdysvaltojen poliittisen kohun keskipisteeseen. Presidenttien alkusanat maineikkaassa virkahuoneessa Oval Officessa keskeytyivät, kun amerikkalaistoimittaja huusi kysymyksen Ukraina-tutkinnasta, joka on syynä Donald Trumpia vastaan kaavailtuun virkasyytteeseen.

Oval Officessa oleva toimittajamme kuvaa tunnelmaa sanalla kaoottinen. Presidentti Niinistö lähinnä myhäili kuunnellen Trumpin kiihkeää puhetta Yhdysvaltojen sisäpolitiikan riidoista.

Trump vitsaili Niinistön olevan "vähäsanainen mies" ja juuri tästä syystä Trump hänestä kertoi pitävänsä.

Trump itse vastasi amerikkalaistoimittajalle monisanaisesti kuvaten kohun nostanutta puheluaan Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa "täydelliseksi" ja erittäin miellyttäväksi.

Hän jatkoi sanomalla, että on väärin käyttää ilmiannon tehneestä ihmisestä kunnioittavaa termiä "whistleblower" eli kirjaimellisesti pilliin puhaltaja. Sanalla tarkoitetaan Yhdysvalloissa kunnioitettavaa toimijaa, joka itsensä vaaroille altistaen tuo esiin totuuden rötöstelystä organisaatiossaan.

Trump kuvasi virkasyytteen alulle panoa häpeälliseksi asiaksi ja demokraatteja rimanalitukseksi.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Trump syytti "maanpetoksesta" virkasyyteprosessia johtavaa demokraattiedustajaa Adam Schiffiä, joka toimii kongressin alahuoneen tiedusteluasioiden komitean puheenjohtajana. Trump kävi usean minuutin ajan kovin sanoin demokraattipuolueen poliitikkojen kimppuun samalla, kun Niinistö tarkkaili keskustelua vierestä.

Trump sanoi, että kongressin demokraattisen puheenjohtajan Nancy Pelosin tulisi pysyä lestissään. Trump muistutti iskulauseestaan, että Amerikasta on tehtävä jälleen suuri.

Presidenttien tervehdys oli lämmin. Presidentti Sauli Niinistö joutui pian seuraamaan sivusta, kun isäntä Donald Trump puolusti raivokkaasti mainettaan amerikkalaistoimittajien edessä.
Presidenttien tervehdys oli lämmin. Presidentti Sauli Niinistö joutui pian seuraamaan sivusta, kun isäntä Donald Trump puolusti raivokkaasti mainettaan amerikkalaistoimittajien edessä.

Valeuutisista "korruptiouutisiin"

Trump ilmoitti myös suhteensa mediaan muuttuneen. Aiemmin hän on käyttänyt termiä "fake news" eli valeuutiset kriittisistä uutistoimituksista. Nyt Trump korosti, että kyseessä ovatkin "korruptiouutiset". Presidentin mukaan suuri osa Yhdysvaltojen mediasta on korruptoitunutta mutta eivät kuitenkaan kaikki.

Presidentti toisti aiemman sanomansa, että lehdistö on totisesti "kansan vihollinen".

Suomesta ei tapaamisen alussa juurikaan puhuttu. Joku toimittajista huudahti keskustelun lomassa Suomen olevan yksi maailman onnellisimmista maista.

Oval Office on edellisten presidenttien aikana ollut vain harvoin mediatilaisuuksien näyttämönä. Trump kuitenkin esittelee ylpeänä virkahuonetta, jonka seiniä koristavat historiallisten suurmiesten ja edeltäjien kuvat.

Trump oli yhtä hymyä vielä hetkeä aiemmin, kun Niinistö saapui Valkoiseen taloon. Tervehdyksiä näytti keventävän ystävällinen vitsailu, jonka aikana pitempi Trump kumartui Niinistön puoleen ja miehet läimivät toistensa hartioita.

Tapaaminen Valkoisessa talossa alkaa perinteisesti kädenpuristuksista pihamaalla. Heti tervehdysten jälkeen presidentit siirtyivät maineikkaaseen Oval Office -toimistoon, jossa he tapasivat ahtaaseen tilaan pusertuneen median. Paikalla on niin amerikkalaisia kuin suomalaisia toimittajia.

Niinistöllä on vaaleansininen solmio ja Trumpilla Yhdysvaltojen sävyyn sinipunainen.

Trump johdatteli Niinistön presidentin työhuoneeseen Oval Officeen Valkoisen talon maineikkaan ruusutarhan editse kulkevaa käytävää.
Trump johdatteli Niinistön presidentin työhuoneeseen Oval Officeen Valkoisen talon maineikkaan ruusutarhan editse kulkevaa käytävää.

Trumpille lepohetki kaaoksen keskellä?

Washingtonissa on nyt kuumaa kirjaimellisesti ja poliittisesti, joten yhdysvaltalaisen median silmissä Niinistön tapaaminen on oiva tilaisuus tentata presidentti Trumpia tämän virkasyytevaikeuksista. Trumpille Niinistön vierailu voi tarjota mieluisan lepohetken ja keskustelumahdollisuuden tutun valtiovieraan kanssa.

Tapaamisen virallisen teemana on Yhdysvaltojen ja Suomen välisten diplomaattisuhteiden satavuotisjuhla.

Maiden välillä ei ole minkäänlaisia ongelmia. Suhteita voi kuvata syvemmiksi ja lämpimämmiksi kuin kenties koskaan aiemmin. Siitä todistaa myös Niinistön jo toinen vierailukutsu Valkoiseen taloon Trumpin pian kolme vuotta jatkuneella presidenttikaudella. Presidentit ovat tavanneet myös useissa kansainvälisissä yhteyksissä.

Niinistö ja Trump ovat tavanneet aiemmin Valkoisessa talossa runsas kaksi vuotta sitten. Silloin tunnelma oli hyväntuulinen ja leppoisa – eli likimain päinvastainen kuin tänään.

Kesällä 2018 Helsingin huippukokous toi neuvottelupöytään Trumpin kanssa myös Venäjän presidentin Vladimir Putinin. Huippukokouksen isäntänä Sauli Niinistö keräsi kiitoksia molemmilta osapuolilta, vaikka tapaaminen jäi tuloksiltaan muutoin laihaksi.

Presidentti Donald Trump puhui lehdistölle Oval Officessa maanantaina, kun uusi työministeri astui virkaan. Silloinkin show:n varasti virkasyytteen nostamisesta aiheutunut poliittinen skandaali.
Presidentti Donald Trump puhui lehdistölle Oval Officessa maanantaina, kun uusi työministeri astui virkaan. Silloinkin show:n varasti virkasyytteen nostamisesta aiheutunut poliittinen skandaali.
Kuva: Chris Kleponis / POOL

Kokenut reportteri: Toimittajat nyt ahtaalla

Kokenut toimittaja Mario Pena arvioi Valkoisen talon elokuvista tutussa lehdistöhuoneessa, että Trump panee koville toimittajat eri tavalla kuin yksikään edeltäjistään.

Telemundo-verkkolehdelle kirjoittava Pena on seurannut myös George W. Bushia, Bill Clintonia ja Barack Obamaa. Hän kuvaa Trumpin hallintoa ehdottomasti kiihkeimmäksi viimeaikaisista.

– Olemme tekemisissä Valkoisen talon kanssa, joka arvostelee negatiivista käsittelyä antavia toimittajia ja joka leimaa valeuutisiksi minkä tahansa, mikä kyseenalaistaa poliittisia päätöksiä ja toimintatapoja. Mutta meidän on tehtävä työmme. Niinpä ilmaannumme paikalle joka päivä yrittäen tehdä sen rehellisesti ja täsmällisesti, Nicaraguasta Yhdysvaltoihin yli 40 vuotta sitten muuttanut Pena sanoi Lännen Medialle.

Hän povaa myös kello 21 Suomen aikaa alkavasta Trumpin ja Niinistön lehdistötilaisuudesta värikästä.