hotellihankkeet: Inariin on suun­nit­teil­la uusi luk­sus­ho­tel­li Juu­tuan­joen rantaan

Pääkirjoitus: Pakko on hyvä kan­nus­tin hy­vin­voin­ti­alueil­le

Lapin Kansa live: Arctic Volley ja Pölkky Kuusamo koh­taa­vat har­joi­tus­ot­te­lus­sa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Trump ja Nii­nis­tö jat­ka­vat leh­dis­tö­ti­lai­suut­ta Val­koi­ses­sa talossa – Trump nimitti puos­ka­roi­duk­si vir­ka­syyt­teen­sä pe­rus­ta­na olevaa ra­port­tia Uk­rai­na-pu­he­lus­ta

Presidentti Trump suomii virkasyytteensä nostajia yhteisessä lehdistötilaisuudessaan Niinistön kanssa Valkoisessa talossa. Trump sanoo ilmiantajan toimien olevan "pahuutta" ja raportin kuuluisasta keskustelusta Ukrainan presidentin kanssa "kyhäelmä". Toimittajamme Ida Kannisto seuraa presidenttien lehdistötilaisuutta Valkoisen talon komeassa East Roomissa. Aluksi presidentit puhuivat tovin Yhdysvaltojen ja Suomen suhteista.

Washington DC


Sauli Niinistö muistutti Donald Trumpia siitä, miten hieno amerikkalainen demokratia on. – Pitäkää se kunnossa vastakin.
Sauli Niinistö muistutti Donald Trumpia siitä, miten hieno amerikkalainen demokratia on. – Pitäkää se kunnossa vastakin.
Kuva: SHAWN THEW SHAWN THEW

Presidentit Donald Trump ja Sauli Niinistö astelivat median eteen East Roomin lehdistötilaisuuteen puoli kymmeneltä Suomen aikaa.

Tilaisuus kääntyi nopeasti Trumpin ja amerikkalaislehdistön vuoropuheluksi, jota Trump käytti itseään vastaan alulle pannun virkasyytteen lyttäämiseen. Lehdistötilaisuus päättyi hetki sitten puolen tunnin jälkeen. Suomalaiselta medialta jäi kysymättä alunperin ajateltu seuraava kysymys Trumpille. Trump nimenomaan oli kehottanut toimittajia "käyttäytymään" ja kysymään myös Niinistöltä, mutta lopulta hän päätyi uudestaan vastaamaan itse. Niinistö totesikin kerran Trumpin aloitettua, että nyt kysymys taisi olla hänelle.

Lopulta Suomen presidentin kohtalona oli jäädä Yhdysvaltojen presidenttiä piinaavan virkasyytekriisin varjoon.

Niinistö esitti Trumpille ihailunsa Yhdysvaltojen "hienosta demokratiasta" ja kehotuksen "pitää se iskussa vastakin". Hän kertoi tulleensa ajatuksen äärelle kierrellessään Washingtonin museoita.

Amerikkalaistoimittaja kysyi, onko Niinistö huolissaan yhdysvaltalaisen demokratian tilasta. Niinistö korosti kommenttinsa olleen nimenomaan ihailun osoitus Yhdysvaltojen demokratialle.

Trump ei tuntunut ymmärtävän ironiaa, vaan hän korosti Yhdysvaltojen olevan esimerkillinen maa lähes kaikin tavoin.

Sauli Niinistö kuunteli Oval Officessa, miten Donald Trump syytti poliittisia kilpailijoitaan ajojahdista ja amerikkalaista lehdistöä korruptiosta. Yhteinen lehdistötilaisuus alkoi neuvottelujen jälkeen myöhässä.
Sauli Niinistö kuunteli Oval Officessa, miten Donald Trump syytti poliittisia kilpailijoitaan ajojahdista ja amerikkalaista lehdistöä korruptiosta. Yhteinen lehdistötilaisuus alkoi neuvottelujen jälkeen myöhässä.
Kuva: Chris Kleponis / POOL

Trump kiisti Ukraina-puhelun sisällön

Vastauksissaan amerikkalaismedialle Trump kiisti vuolaasti ilmiantajan esittämän version puhelinkeskustelusta, jonka hän kävi Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa. Trumpin mukaan keskustelun sisältö esitettiin vääristellyssä muodossa. Trump kuvasi ilmiantajan toimintaa sanalla "evil", pahuus.

Trump pyrki puheenvuoroissaan viemään pohjaa virkasyytteeltä, joka perustuu tulkintaan, että Trump painosti puhelussa Ukrainan presidenttiä tutkimaan todennäköisen vastaehdokkaansa Joe Bidenin ja tämän pojan liiketoimia Ukrainassa. Trump on kiistänyt ajatuksen. Myös Ukrainan presidentti Zelenskyi on todennut, ettei "häntä voi kukaan painostaa".

Trumpin ja Niinistön neuvottelut olivat selvästi olleet lämpimät sen jälkeen, kun Niinistön vierailu oli saanut värikkään ja jopa kaaottisen alun Yhdysvaltojen sisäpolitiikan melskeistä.

Trump aloitti lehdistötilaisuuden vitsailemalla, että Niinistö on todella suosittu, kun on vetänyt näin paljon mediaa paikalle. Niinistö vastasi vitsiin sanomalla, että "eivätpä ne taida minun perässäni olla".

Trump esitti heti perään pahoittelut ja rakkaudenosoituksen Suomen kansalle viitaten Kuopion oppilaitoshyökkäykseen. Trump nosti myös esiin Yhdysvaltojen ja Suomen 100-vuotiset diplomaattiset suhteet, joita juhlitaan parhaillaan. Trump korosti maita yhdistäviä yhteisiä arvoja.

Hän nosti esiin, että Suomi ei kuitenkaan ole Naton jäsen.

– Säästätte siinä paljon raha, Trump heitti.

Lehdistötilaisuutta ehti jatkua noin viisitoista minuuttia ennen kuin ensimmäinen toimittajakysymys palautti Trumpin puhumaan virkasyytteestään. Trump kiisti vastauksessaan käyneensä Ukrainan presidentin kanssa sellaista keskustelua, josta ilmiantaja raportoi julkisuuteen. Trump sanoi, että sellaisen raportin "täytyy olla rikos".

Donald Trump pyrki Sauli Niinistöä isännöidessään viemään pohjaa virkasyytteeltä, joka sai alkunsa puhelusta Ukrainan presidentin kanssa.
Donald Trump pyrki Sauli Niinistöä isännöidessään viemään pohjaa virkasyytteeltä, joka sai alkunsa puhelusta Ukrainan presidentin kanssa.

Merenkulun turvallisuus ja arktinen esillä

Trump korosti alkusanoissaan, että Suomi ja Yhdysvallat jakavat yhteisen intressin merenkulun turvallisuutta kohtaan. Myös arktisen alueen ympäristöasioissa ja esimerkiksi turvallisten G5-mobiiliverkkojen rakentamisessa maat ovat hänen mukaansa löytäneet yhteisen sävelen. Trump kehui Nokiaa "mahtavaksi yhtiöksi", mainitsi myös Nokian renkaiden avanneen uuden ison tehtaan Yhdysvaltoihin ja olleen luoneessa uusia työpaikkoja Tennesseen osavaltioon.

Alkupuheenvuoro vilisi Trumpille ominaiseen tyyliin isoja investointeja ja kasvun tunnusmerkkejä, joissa Suomi tai suomalaiset yritykset ovat Yhdysvalloissa mukana. Trump kuvasi Yhdysvaltojen taloutta maailman kuumimmaksi ja sanoivat, että kaikki haluavat olla siinä mukana.

Edelleen Trump sanoi, että EU:lle olisi kuitenkin tehtävä jotakin, koska se ei ole hänen mukaansa kohdellut Yhdysvaltoja reilusti kauppapolitiikassa vuosikausiin.

Suomalaisia Trump kuvasi mahtavaksi kansaksi, jonka ystävyydellä on Yhdysvalloille suuri merkitys. Sitten Trump jatkoi mainostamalla Yhdysvaltojen erinomaisia sotilaslentokoneita ja muita teollisuustuotteita.

Niinistö kertoi ehtineensä ennen tapaamista viettää vähän vapaa-aikaa ja käydä museoissa Washington DC:ssä. Hän totesi perehtyneensä Yhdysvaltojen historiaan ja jatkoi, että Yhdysvalloilla on täällä loistava demokratia.

– Pitäkää se iskussa, Niinistö sanoi Trumpille.

Niinistö muistutti kaikkien tietävän, että Eurooppa tarvitsee Yhdysvaltoja. Niinistön mukaan kuitenkin myös Yhdysvallat tarvitsee Eurooppaa. Etenkin turvallisuuspolitiikassa kaksi mannerta ovat hänen mukaansa oppineet ja saaneet tukea toisiltaan. Niinistö puhui myös tarpeesta puhdistaa mustaa hiiltä arktiselta alueelta.

Presidentti Niinistö sai Trumpilta ystävällisen vastaanoton Valkoiseen taloon. Trump kuvaili Niinistöä todella tärkeäksi mieheksi – ilmeisesti, koska hän osui poliittisen myrskyn keskelle.
Presidentti Niinistö sai Trumpilta ystävällisen vastaanoton Valkoiseen taloon. Trump kuvaili Niinistöä todella tärkeäksi mieheksi – ilmeisesti, koska hän osui poliittisen myrskyn keskelle.

Yhdysvaltojen kiistat eivät jätä rauhaan

Alkutapaaminen kuuluisassa presidentin työhuoneessa Oval Officessa meni aiemmin illalla Trumpin yksinpuheluksi, jossa hän syytti kovin sanoin demokraattipoliitikkoja "häpeällisen" virkasyytteen alulle laittamisesta.

Lehdistötilaisuudessa on paikalla myös varapresidentti Mike Pence ja delegaatioiden jäseniä kummastakin maasta.

Kun presidentit edellisen kerran tapasivat Valkoisessa talossa elokuussa 2017, tunnelma oli leppoisa ja rento. Nyt Yhdysvaltain sisäpoliittinen tilanne kiristää Trumpia, joka vastasi amerikkalaistoimittajan kysymykseen virkasyytteestä ja Ukrainan presidentin väitetystä painostamisesta kiihkeällä yksinpuhelulla. Niinistön tehtäväksi jäi kuunnella sitä vierestä.

Alkusanoissaan presidentit kuitenkin myös vitsailivat: he totesivat Suomen olevan yksi maailman onnellisimmista maista. Trump letkautti sen johtuvan siitä, että "olette hankkiutuneet eroon Pelosista ja Schiffistä" (virkasyytteen takana olevat demokraattijohtajat). Trump totesi vitsikkäästi Suomen olevan onnellinen maa ja Niinistön onnellinen presidentti.