Tra­fi­con mittaa te­le­vi­sioi­den vas­taan­ot­toa Kemissä

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom mittaa televisioiden vastaanottoa Kemin alueen kotitalouksissa, jotka ovat ilmoittaneet näkyvyysongelmista. Traficomin taajuushallinnon asiantuntijat ovat tehneet mittauksia alueella 24.–25.9.

Televisioiden näkyvyysongelmia tutkitaan Kemissä.
Televisioiden näkyvyysongelmia tutkitaan Kemissä.
Kuva: Jussi Leinonen

Mittauksia tehdään niillä alueilla, joilla on ilmoitettu haasteita näkyvyydessä.

Traficom kertoo olleensa yhteydessä tv-ongelmista ilmoittaneisiin kotitalouksiin

– Ymmärrämme ihmisten tuskastumisen tilanteeseen. Asiantuntijamme ovat olleet yhteydessä Kemin alueen kotitalouksiin, jotka ovat ilmoittaneet näkyvyysongelmista. Useimmissa tapauksissa syyksi on selvinnyt antennin suuntausasiat. Tällä viikolla teemme vielä paikan päällä mittauksia, jotta tilanteeseen saadaan selvyys, sanoo Traficomin taajuushallinnon johtaja Kati Heikkinen.

Kemin alue kuuluu Tervolan lähettimen peittoalueeseen ja lisäksi Simossa on täytelähetin. Oulun lähettimen peittoalue ei ulotu Kemin alueelle, joten sen kautta vastaanotto on epävarmaa.

Tänä vuonna koko Suomesta yhteydenottoja Traficomiin on ollut 83 kappaletta, joista peräti 35 yhteydenottoa on ollut Kemistä tai Keminmaalta.  Tarficomin mukaan suurin osa tv-vastaanoton ongelmista hoituu neuvonnalla, suuntaamalla antenni voimakkaimman signaalin antamaan lähettimeen, antennijärjestelmän kunnostuksella tai kanavien uudelleen haulla.

Korkeapaine ja matalapaine voivat aiheuttaa sen, että radiosignaalit eivät etene normaalisti ja häiriöitä voi tulla muilta asemilta. Tätä antenniverkon televisiolähetyksiin häiriötä aiheuttavaa tekijää kutsutaan radiokeliksi.

Kansanedustaja teki kantelun oikeusasiamiehelle

Torniolainen kansanedustaja Kaisa Juuso (ps.) teki kantelut oikeusasiamiehelle television näkyvyysongelmista Meri-Lapissa.

Alueella on satoja televisioantennitalouksia, joihin ei kantelun mukaan tule televisionkatseluun riittävää antennisignaalia. Television näkyvyysongelmat antennitalouksissa ovat jatkuneet vuosia.

Juuso kertoo saaneensa yhteensä 132 valtakirjaa alueen asukkailta ja hän jätti viime viikolla asiasta kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Television antennisignaalin toimittaa Digita Oy, entiseltä nimeltään Ylen Jakelutekniikka, jonka YLE omisti vielä 1998. Sen jälkeen YLE yhtiöitti sen ja myi Digitan osakkeet pois muutaman vuoden aikana. Nykyisin Digitan omistaa yhdysvaltalainen sijoitusyhtiö Digital Colony.

Kantelu on tehty Liikenne- ja viestintäviraston toiminnasta. Kantelun mukaan se ei Digitaa valvovana viranomaisena ole täyttänyt lain asettamia velvollisuuksia.

– Tämä on valitettava esimerkki valtionyhtiöiden yksityistämisen seurauksista. Ongelmallisen tästä tekee erityisesti Digitan monopoliasema, toteaa Juuso tiedotteessa.

Juuson mukaan sadoissa Meri-Lapin antennitalouksissa televisiokuvaa ei tule lainkaan, tai kuva on heikkolaatuisuutensa vuoksi katselukelvoton. Kotitaloudet ovat lähettäneet viikoittain, ja jopa päivittäin, yhteensä lukemattomia vikailmoituksia Digitalle ja Liikenne- ja viestintävirastolle

Kun kuluttaja on hankkinut asuntoonsa television ja asuntonsa katolle televisioantennin antenniasennusliikkeen Digitan antamien ohjeiden mukaisesti asentamana, on hänellä perusteltu oikeus odottaa saavansa television katseluun riittävä antennisignaali.

Yleisradiolain ja valtioneuvoston Digitalle antaman toimiluvan mukaan kanavapaketti A:n (Yle1 ja 2 ja MTV3) signaalin on katettava koko Manner-Suomi sataprosenttisesti.

Jokainen kansalainen maksaa televisiosignaalista vuosittaisen maksun pakollisen Yle-veron muodossa. Kotitaloudella on oikeus Yleisradiolain, Sähköisestä viestinnästä annetun lain ja valtioneuvoston Digitalle antaman toimiluvan sekä maksamansa Yle veron perusteella odottaa saavansa asianmukainen ja televisionkatseluun riittävä televisioantennisignaali kanavapaketista A.

Kansalaiset ovat eriarvoisessa asemassa ja Juuson mielestä on käsittämätöntä ja epäoikeudenmukaista, että he lisäksi joutuvat maksamaan Yle-veroa täysimääräisesti saamatta vastinetta rahoilleen. Odotamme, että oikeusasiamiehelle tehty kantelu johtaa televisiokuvan jatkuvien näkyvyysongelmien korjaantumiseen Meri-Lapin alueella.