Kolumni: Ro­va­nie­men kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen pitää estää ve­ro­va­ro­jen kaap­paus lait­ta­mal­la kylien säätiö ruotuun

Sää: Lapissa vii­kos­ta on tulossa märkä ja ma­ta­la­pai­nei­nen – "Paras mah­dol­li­suus lumi- ja rän­tä­sa­tee­seen on Kä­si­var­res­sa"

pääkirjoitus: Putinin Venäjä on to­dis­ta­nut ar­vaa­mat­to­muu­ten­sa ja häi­käi­le­mät­tö­myy­ten­sä jo useam­paan kertaan – Suomen on oltava valmis mihin tahansa

Tilaajille

"Totta kai Unkari aloit­taa lyp­sä­mi­sen" – Sar­va­maa uskoo Orbánin hal­li­tuk­sen vii­vyt­te­le­vän Suomen Na­to-jä­se­nyy­den hy­väk­syn­tää vii­mei­seen asti

Oikeusvaltion takapakista moitittu Unkari on ongelmissa liittolaistensa kanssa. EU-komissio esitti ensimmäistä kertaa 7,5 miljardin leikkauksia yksittäisen jäsenmaan EU-rahoihin. Unkari pyrkii välttämään leikkaukset säätämällä näennäisiä lakeja, mutta todellista halua muutokseen ei ole, kertoo tutkija Katalin Miklóssy. Unkarin ruotuun laittamisessa on ollut avainroolissa meppi Petri Sarvamaa, joka ei silti kytkisi EU-rahoja ja Nato-vitkutusta toisiinsa.

Pääministeri Viktor Orbán kiristää yhä otettaan vallasta Unkarissa. EU-komissio pyrkii pureutumaan Unkarin korruptioon uhkaamalla 7,5 miljardien tukirahojen menetyksellä.
Pääministeri Viktor Orbán kiristää yhä otettaan vallasta Unkarissa. EU-komissio pyrkii pureutumaan Unkarin korruptioon uhkaamalla 7,5 miljardien tukirahojen menetyksellä.
Kuva: MAX BRUCKER

EU-komissio teki historiallisen päätöksen sunnuntaina. Ensimmäistä kertaa jäsenmaa on menettämässä EU-rahoitustaan oikeusvaltiorikkomusten takia.

Jos Unkari ei korjaa lainsäädäntöään ja tee muita komission vaatimia toimia 19. marraskuuta mennessä, se on menettämässä 7,5 miljardia euroa eli 65 prosenttia kolmen eri EU:n koheesiorahaston tuista.