Tors­tain uu­tis­koos­te: Venäjän pää­mi­nis­te­ril­lä tar­tun­ta, Ruot­sis­sa liki 2600 kuo­lo­nuh­ria, THL:n ko­ro­na-ar­vio osui ylä­kant­tiin, Norr­bot­te­nin tau­ti­ti­lan­ne rau­hoit­tu­maan päin, Lapissa aloi­te­taan matalan kyn­nyk­sen ko­ro­na­tes­tit

-

22.00: Venäjän pääministerillä on koronavirustartunta

Venäjän pääministerillä Mihail Mishustinilla on koronavirustartunta. Hän sanoo jäävänsä eristykseen suojellakseen muita hallituksen jäseniä.

Venäläisen Sputnik-uutissivuston mukaan Mishustinia tuuraa ensimmäinen varapääministeri Andrei Belousov.

Venäjällä kirjattujen koronavirustartuntojen määrä nousi torstaina yli sataantuhanteen. Uusia tartuntoja todettiin vuorokaudessa 7 099, mikä on uutistoimisto Interfaxin mukaan ennätys. Esimerkiksi keskiviikkona Venäjällä kirjattiin vajaat 6 000 tartuntaa.

Venäjä ohitti äskettäin tartuntamäärässä Kiinan ja Iranin, jotka olivat alkuvaiheessa koronan pahimmin koettelemia maita.

Kaikkiaan Venäjällä on rekisteröity nyt 106 498 koronatartuntaa ja 1 073 kuolemaa. Worldometer-sivuston mukaan tartuntoja on miljoonaa asukasta kohti 730, kuolemia 7.

Lukujen arvioidaan olevan alakanttiin muun muassa riittämättömän testaamisen vuoksi.

Epidemia on pahin pääkaupungissa Moskovassa. Puolet Venäjän covid-19-tapauksista on sieltä.

21.45: Ruotsissa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuollut lähes 2600 ihmistä

Ruotsissa on koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuollut liki 2 600, selvisi terveysviranomaisten tiedoista torstaina. Keskiviikon jälkeen uusia kuolemantapauksia oli rekisteröity 124. 

– Maassa on vakava tilanne. Meillä on paljon ihmisiä tehohoidossa ja monia ihmisiä kuolee joka päivä, sanoi ylilääkäri ja osastopäällikkö Karin Tegmark Wisell Ruotsin kansanterveysvirastosta uutistoimisto TT:lle.

Torstaihin mennessä tietoon oli tullut noin 21 000 vahvistettua koronavirustartuntaa eli noin kaksi tuhatta miljoonaa asukasta kohti. 

Suhteessa maan kokoon Ruotsissa on tähän mennessä kuollut koronaan 256 ihmistä miljoonaa asukasta kohden. Suomessa sama suhdeluku on Worldometer-sivuston mukaan 38.

18.45: Koronan levinneisyys arvioitiin yläkanttiin

Uudet vasta-ainetutkimukset tarkensivat koronaviruksen leviämistä oireettomien tai vähäoireisten joukossa. THL:n mukaan suurin osa väestöstä on edelleen vastustuskyvytöntä koronavirukselle, mikä povaa pitkää koronakoettelemusta. Aiheesta lisää.

18.40: Norrbottenin koronahuippu jäi odotettua pienemmäksi

Pohjois-Ruotsin koronatilanne on rauhoittumaan päin, mutta vielä ei uskalleta sanoa varmasti tilanteen olevan ohi. Koronavirus on vaatinut Norrbottenissa yhteensä 33 kuolonuhria.

Ruotsin Tornionlaakson koronavirustapauksien määrä on pysynyt maltillisena. Itä-Norrbottenin terveyskeskuksien johtaja Elisabeth Eero sanoo, ettei yhtään uutta koronatartuntaa ole tullut ilmi 1,5 viikkoon. Aiheesta lisää.

18.31: Koronatesteihin pääsee Lapissa maanantaista lähtien

Lapissa aloitetaan maanantaina laajat koronavirustestaukset. Koronaan viittaavat oireet tai pienikin epäilys koronatartunnasta riittävät syyksi hakeutua testeihin Lapin sairaanhoitopiirin alueella.

Lapin sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkäri Markku Broaksen mukaan tavoitteena on löytää kaikki koronat, mitä Lapissa on.

Laajoja testauksia aiotaan jatkaa siihen saakka, että rokote koronavirusta vastaan saadaan käyttöön. Aiheesta lisää.

18.15: Koulut avataan 14.5. – uskaltaako lapsen päästää kouluun?

Kun lähiopetukseen palataan parin viikon päästä, kouluissa ja päiväkodeissa odottaa hyvin erilainen arki. Eritysjärjestelyitä on jo pitkä lista, mutta kaikki ei ole vielä selvää. Tartuntariski on yhtä olemassa.

Hygienian ja lähikontaktien hallitsemisen lisäksi pohdittavana ovat  myös henkilöstö- ja tilakysymykset. Aiheesta lisää.

15.40 Uusi tek­niik­ka tappaa pöpöt pin­noil­ta

Rovaniemeläinen K-supermarket Kauppatori on ottanut järeät keinot käyttöön turvallisen asioinnin takaamiseksi koronavirusepidemian aikana. Kaupassa tehtiin vappuaaton vastaisena yönä operaatio, jossa kaikki kosketuspinnat käsiteltiin katalyysipinnoitteella. Työn toteutti helsinkiläinen alaan erikoistunut yritys Nanoksi Finland.

– Tässä poikkeustilanteessa täytyy yrittää olla askeleen edellä, sanoo kauppias Mari Mustonen.

https://www.lapinkansa.fi/uusi-tekniikka-tappaa-popot-pinnoilta-rovaniemelai/879551

15.06 Rovaniemen tilanne rauhallinen koronaviruksen osalta

Rovaniemellä koronavirustilanne on erittäin rauhallinen, Rovaniemen kaupunki tiedottaa. Koko Lapin sairaanhoitopiirin alueella on todettu viimeisen viikon aikana vain yksi uusi tartunta ja kaikki tartuntaketjut on pystytty jäljittämään.

Rovaniemi-avusta on tällä hetkellä soitettu noin 4100 puhelua ikäihmisille. 80 prosentilla tavoitetuista asiat ovat kunnossa.

Kaupunki muistuttaa, että kaikki kuntalaiset voivat myös itse soittaa Rovaniemi-apuun, mikäli heillä on huolta pärjäämisestään poikkeusolojen aikana.

Kaupunkilaisten matalan kynnyksen COVID-19 näytteenotto aloitetaan maanantaina 4.5.

12.19 Länsi-Pohjassa ei uusia todennettuja tartuntoja

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri tiedotti torstaina, että siellä on todennettuja koronavirustapauksia nyt yhteensä 113. Uusia positiivisia testituloksia ei viimeisen vuorokauden aikana ole tullut.

Suomessa on nyt yhteensä 4 995 varmistettua koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Uusia varmistettuja tartuntoja on 89.

Eilen uusia varmistettuja tartuntoja kerrottiin olleen 166 ja toissa päivänä 45.

THL kertoo mahdollisista uusista koronaan liittyvistä kuolemantapauksista myöhemmin tänään. Eilen kerrottiin seitsemästä uudesta kuolemasta, jotka nostivat kokonaismäärän 206:een.

11.05 Oulussa aletaan kesäkuussa valmistaa hengityssuojaimia

Oululainen Screentec on tehnyt sopimuksen viiden yliopistosairaalan kanssa hengityssuojaimien valmistamisesta. Kahden eri suojausluokan maskeja tuotetaan sopimuksen mukaan yhteensä lähes kuusi miljoonaa kappaletta, Business Oulu kertoo tiedotteessaan. Hengityssuojaimia aletaan valmistaa kesäkuussa.

Sairaanhoitopiirit ja niiden logistiikkayhtiöt ovat perustaneet hankintarenkaan, johon kuuluvat Helsingin, Tampereen, Oulun, Turun ja Kuopion yliopistollisten sairaalojen erityisvastuualueet.

Screentec ryhtyi jo maaliskuun lopulla valmistamaan suojavisiirejä hoitohenkilökunnalle.

10.36 Lapissa aletaan  testata lie­väoi­rei­sia

Lapin sairaanhoitopiirin alueella otetaan seuraava askel koronatorjuntatyössä, kun ensi viikolla aletaan testata myös lievästi infektio-oireisia henkilöitä

Henkilöt, joilla on lievää kuumeilua, yskää, nuhaa, lihassärkyä, ripulia tai maku- ja hajuaistin heikentymistä, voivat nyt hakeutua testeihin oman kuntansa terveyskeskukseen. Ennen saapumistaan sairastuneen tulee ottaa yhteyttä terveyskeskukseen tai keskussairaalan päivystykseen näytteenotto-ohjeiden saamiseksi.

https://www.lapinkansa.fi/lapissa-aletaan-ensi-viikolla-testata-lievaoireisi/878695

9.59 Yli­tor­nio on nyt Suomen mustin ko­ro­na­kun­ta

Ylitorniolla on tällä hetkellä asukaslukuun suhteutettuna enemmän varmistettuja koronatartuntoja kuin missään muualla Suomessa. Tapauksia oli keskiviikkoon mennessä 24.

Boman ei omien sanojensa mukaan pelkää, mutta hän on huolestunut.

–Se tauti on sellainen mörkö, kun siitä ei oikein tiedä mikä se on. Kaikkien kanssa sitä puhutaan, että voi kun tämä pian loppuisi.

9.00 Koronan tor­jun­nas­sa on monta eri­lais­ta stra­te­giaa

Suomessa koronatilanne on pysähtyneessä tilassa. Rajoitukset ovat toimineet ja terveydenhuollon kapasiteetti on riittänyt koronapotilaiden hoidossa.

Taudin tartuttavuutta kuvaava R-luku on nyt R0. Tämä luku siis tarkoittaa sitä, kuinka monta ihmistä yksi koronaan sairastunut ihminen tartuttaa.

Jotkut ovat olleet jopa sitä mieltä, että tartuntoja on liian vähän. Kun sairastuneiden määrään on voitu rajoitustoimin vaikuttaa, vastapuolena on se, että epidemia kestää pidempään.

https://www.lapinkansa.fi/koronan-torjunnassa-on-monta-erilaista-strategiaa/878050