Tors­tain päi­vit­ty­vä ko­ro­na­seu­ran­ta: Län­si­ra­jal­la ei tar­vit­se enää pe­rus­tel­la työ­mat­kan vält­tä­mät­tö­myyt­tä, Kuusi uutta ta­paus­ta Län­si-Poh­jas­sa, LSHP pa­lai­lee nor­maa­liin, kas­vo­mas­ki­sel­vi­tys val­mis­tuu tou­ko­kuus­sa, THL:n johtaja Mika Sal­mi­nen joutui ryö­py­tyk­seen

-

19.30 Lap­pi­lais­yrit­tä­jien mie­les­tä ra­vin­to­loi­den tuki on liian pieni

Lappilaiset ravintolayrittäjät pitävät hallituksen 120 miljoonan euron tukipakettia ravintoloille liian pienenä. Yrittäjät arvioivat että tuki ei riitä estämään alalla konkursseja tai työttömyyden nousua.

https://www.lapinkansa.fi/raha-ei-millaan-matematiikalla-riita-pelastamaan-k/1944078

18.46 Osa hoi­va­ko­deis­ta aikoo avata ovensa vie­rai­li­joil­le

Ulkona vanhusten ja omaisten tapaamisia järjestetään monin paikoin jo nyt. Sisävierailuluvat eivät ehdi vielä äitienpäiväksi.

https://www.lapinkansa.fi/osa-hoivakodeista-aikoo-avata-ovensa-vierailijoill/1944431

16.35 Län­si­ra­jal­la ei tar­vit­se enää pe­rus­tel­la työ­mat­kan vält­tä­mät­tö­myyt­tä

Hallitus lieventää hieman rajaliikennettä koskevia rajoituksia ensi viikon torstaista alkaen.

Lapissa lievennykset tarkoittavat, että Ruotsiin ja Norjaan sallitaan viikon päästä työmatkaliikenne ja muu välttämätön liikenne niin, että työmatkan välttämättömyyttä ei tarvitse enää perustella rajavartijoille.

https://www.lapinkansa.fi/lansirajalla-ei-tarvitse-enaa-perustella-tyomatkan/1943994

14.49 Mi­nis­te­rit Pekonen ja Haa­tai­nen al­tis­tui­vat ehkä ko­ro­na­vi­ruk­sel­le – koko hal­li­tus siirtyy etä­töi­hin

Koko hallitus siirtyy etätöihin mahdollisen koronavirusaltistuksen takia.

Samasta syystä eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) on päättänyt perua torstain eduskunnan kyselytunnin.

Koronavirukselle ovat mahdollisesti altistuneet sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) sekä työministeri Tuula Haatainen (sd.), valtioneuvosto tiedottaa.

Pekonen ja Haatainen ovat siirtyneet omaehtoiseen karanteeniin. He ovat olleet tiistaina samassa tilassa henkilön kanssa, jolla epäillään koronavirustartuntaa. Henkilö on testattu tänään torstaina, ja testitulos saadaan kahden päivän sisällä.

Hallitus kokoontui keskiviikkona Säätytalossa, jossa ministereiden välillä on ollut valtioneuvoston mukaan "yksittäisiä kohtaamisia", vaikka pääosin neuvottelut hoidettiin etäyhteyksillä Säätytalon eri huoneiden välillä.

Varotoimena pääministeri Sanna Marin (sd.) on päättänyt, että kaikki ministerit siirtyvät toistaiseksi etätöihin.

Etätöitä jatketaan ainakin kuluvan viikon loppuun asti, valtioneuvosto tiedottaa.

Hallitus jatkaa normaalia työskentelyään etäyhteyksillä.

14.30 Yli­tor­nio­lai­sia huo­let­taa kou­lu­jen avaa­mi­nen

Osa ylitorniolaisista on huolissaan koulujen lähiopetukseen palaamisesta 14.5. viimeaikaisten koronatautitapausten johdosta.

Keskiviikkona Ylitorniolla kokoontui asiantuntijaryhmä etäpalaveriin pohtimaan tilannetta. Kunnanjohtaja Tapani Melaluodon koolle kutsumassa palaverissa olivat mukana Lapin aluehallintoviraston, Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin, Ylitornion terveyskeskuksen, sivistystoimen ja koulujen sekä kunnanhallituksen edustajat.

https://www.lapinkansa.fi/ylitorniolaisia-huolettaa-koulujen-avaaminen-kunta/1940742


14.16 Yli 50 suo­ma­lais­ta tut­ki­jaa ja asian­tun­ti­jaa vetoaa hal­li­tuk­seen

Suuri joukko suomalaisia tutkijoita ja asiantuntijoita vetoaa, että Suomen pitää muuttaa linjaa koronan suhteen. Asiasta on aiemmin kertonut muun muassa Ilta-Sanomat.

Tukijoiden kirjoittamassa avoimessa kirjeessä todetaan, että koronaepidemia olisi tukahdutettavissa. Nyt Suomi kuitenkin pyrkii hidastamaan taudin leviämistä ja etenemistä.

Tukahduttaminen olisi ylivoimaisesti paras vaihtoehto sekä kansanterveyden että talouden kannalta. Tästä on sekä tutkimusnäyttöä että käytännön kokemuksia. Esimerkiksi Taiwan, Uusi-Seelanti, Australia, Itävalta, Islanti ja Norja ovat ottaneet käyttöön tukahduttamisstrategian, tutkijat kirjoittavat.

https://www.lapinkansa.fi/yli-50-suomalaista-tutkijaa-ja-asiantuntijaa-vetoa/1940717

12.07 LSHP palailee normaaliin toimintaan koronan ehdoilla, maakunnassa testeihin tullut vain muutamia

Lapin sairaanhoitopiiri tiedottaa, että alueella koronatilanne on pysytellyt pitkään rauhallisena, uusia tartuntoja on parin viimeisen viikon aikana todettu kolme. Tämä mahdollistaa sen, että niin perusterveydenhuollossa kuin erikoissairaanhoidossa voidaan vähitellen palata arkeen epidemian valmistautumisvaiheen jälkeen.

Monessa sairaanhoitopiirin jäsenkunnan terveyskeskuksessa ylläpidetään edelleen muusta toiminnasta erillään olevaa infektiovastaanottoa ja osa normaalista vastaanottotoiminnasta tapahtuu toistaiseksi etänä. Terveyskeskuksista kerrotaan, että tällä viikolla aloitetuissa matalan kynnyksen koronatesteissä on käynyt muutama tai ei lainkaan infektio-oireisia. Sen sijaan Rovaniemellä testissä on käynyt parin päivän aikana noin 120 henkilöä, ja niiden tuloksia vielä odotellaan.

Myös Lapin keskussairaalassa on alettu palauttamaan kiireetöntä leikkaus- ja tutkimustoimintaa reilun kuukauden kestäneen koronaepidemiaan valmistautumisen jälkeen.  Koronaan varautuminen on näkynyt eniten juuri kirurgiassa, sillä leikkaus- ja anestesiahenkilökuntaa on koulutettu koronan tehohoitoa varten.

Myös keskussairaalan päivystyspoliklinikalla toimii edelleen erillinen linja hengitystieinfektiopotilaille. Sen sijaan koronapotilaiden hoitoon varattu infektio-vuodeosasto on toistaiseksi suljettu.  Osasto otetaan käyttöön, kun tarvetta ilmenee. Myös keskussairaalan poliklinikkatoiminta on normalisoitumassa.

Keskussairaalasta kerrotaan, että näin koronan suvantovaiheessa olisi toivottavaa, että potilaat käyttäisivät heille varatun leikkaus-, toimenpide- tai tutkimusajan koska viive sairauden hoidossa voi joissakin tapauksissa johtaa vakaviin seurauksiin.

Sairaalaan on turvallista tulla, sillä ilmoittautumisautomaatilla saapujalle annetaan kirurginen suu-nenäsuojain vastaanottokäynnin ajaksi. Toiminnalla halutaan ennaltaehkäistä odotusauloissa vastaanotolle vuoroaan odottavien potilaiden keskinäinen hengitystieinfektiotartunnat.

Muistettava kuitenkin on, että vaikka toiminta keskussairaalassa alkaa palautua normaaliksi, ulkopuolisten vierailut on edelleen pääsääntöisesti kielletty.

11.53 Kuusi uutta tapausta Länsi-Pohjassa

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri tiedottaa kuudesta uudesta koronavirustartunnasta. Tiedotteen mukaan ne ovat pääosin aiemmista altistumista, mutta osasta tartuntoja tietoja vielä tarkennetaan.

Epideeminen tilanne Länsi-Pohjassa edellyttää edelleen rajoitusten ja niistä annettujen suositusten noudattamista.

Johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila kertoo, että, koronavirusinfektion riski Norrbottenissa on noin 5-kertainen Lapin maakunnan tartuntariskiin verrattuna kuolleisuuslukujen perusteella arvioituna. Todettujen tautitapausten määrien vertailu ei ole mahdollista maiden erilaisten testauskäytäntöjen vuoksi.

Sairaanhoitopiirin alueen terveydenhuoltoviranomaiset ovat huolissaan siitä, että ihmisten muiden sairauksien hoito viivästyy ja tilanne kotona odottaessa vaikeutuu.

Alueen terveyskeskuksissa on tällä hetkellä lääkärivastaanottoja hyvin tarjolla. Mikäli oman perussairauden tilanne edellyttää niin potilaan kehoitetaan olevan yhteydessä oman kunnan terveyskeskukseen.

Koronainfektion pelko ei saa johtaa muiden sairauksien hoidon vaikeutumiseen. Koronainfektion tartuntariski vastaanottokäynnin yhteydessä on erittäin pieni. Henkilökunta noudattaa riskiryhmien vastaanottotilanteissa tarkkoja suojaustoimia.

Ikäihmisiä kehoitetaan myös liikkumaan päivän rauhallisena aikana turvaetäisyydet huomioiden. Pitkä olo karanteenissa ja liikkumattomuus heikentävät nopeasti ikäihmisen lihaksiston kuntoa ja toimintakykyä kokonaisuudessaan.


10.55 MTV: Kasvomaskeja koskeva selvitys valmistuukin toukokuun aikana

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) maanantaina hallituksen infossa kertoma hanke kasvomaskeja koskevasta selvityksestä etenee alkuperäistä aikataulua nopeammin.

MTV:n tietojen mukaan selvitys pyritään saamaan valmiiksi jo toukokuun aikana, vaikka aiemmin sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kansliapäällikkö Kirsi Varhila on viestittänyt sen valmistuvan vasta kesäkuun loppupuolella. Varhila vahvisti aikataulun muutoksen MTV:lle torstaiaamuna.

– Pyrimme toukokuun aikatauluun, sillä Martti Hetemäen jälkihoitoryhmän loppuraportti valmistuu silloin ja tämä olisi hyvä syytä käsitellä siinä yhteydessä, Varhila sanoi.

Varhila kertoi myös, mikä on parissa päivässä muuttunut.

– Kiristämme toimeksiannon aikataulua, selvitettäviä asioita ja teemme vain sen. Toinen kysymys on selvityksen perusteella tehtävät päätökset, joka ei sinällään liity selvitykseen vaan on toista prosessia.

Suomessa ei ole toistaiseksi määrätty kasvomaskien käyttöpakkoa yleisillä paikoilla liikuttaessa.

11.07 THL:n johtaja Mika Salminen joutui ryöpytykseen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Markku Tervahauta puolustaa blogissaan johtaja Mika Salmista, jota on arvosteltu tällä viikolla julkisuudessa.

Tervahauta viittaa Ilta-Sanomien entisen vastaavan päätoimittajan Tapio Sadeojan tiistaiseen kommenttiin, jossa hän kritisoi Salmisen roolia koronakriisissä kovin sanoin.

– Häntä ei kansa ole vastuulliseen tehtävään äänestänyt, mutta silti hän ohjaa kansakunnan kohtaloa ja ajaa linjaa, joka herättää kauhunsekaisia tunteita monissa hänen kollegoissaan niin Suomessa kuin maailmallakin, Sadeoja kirjoittaa.

– Salmisen asema on outo: hänen puheensa menevät mediassakin usein läpi faktoina, vaikka kysymys on ainoastaan mielipiteistä, jotka ovat välillä erittäinkin kiistanalaisia.

Tervahauta kirjoittaa tänään julkaistussa THL-blogissa, että Salmisen arviot koronakriisistä eivät ole ”ainoastaan mielipiteitä”, vaan perustuvat tutkittuun tieteelliseen tietoon ja pitkään kokemukseen. Hänen mukaansa Salmisella on THL:n johdon ja henkilöstön täysi tuki.

– Toivomme, että hän saa jatkaa virkatyötään ilman henkilöön käyvää asiatonta arvostelua, Tervahauta kirjoittaa.

– Tutkijamme ja asiantuntijamme eivät tee poliittisia päätöksiä.

"Toivomme, että keskustelu pysyy asiassa"

Tervahauta muistuttaa blogissa, että Salminen on professori, virologian dosentti ja Euroopan tartuntatautivirasto ECDC:n tieteellisen komitean jäsen. Salminen johtaa THL:n tartuntatautien seurannasta ja torjunnasta vastaavaa osastoa ja on tammikuusta alkaen hoitanut koronavirukseen liittyvää työtä täysipäiväisesti.

https://www.lapinkansa.fi/thln-johtaja-mika-salminen-joutui-ryopytykseen-paa/1914631