Tors­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: Ter­veys­tar­kas­tuk­set rajalla jat­ku­vat, So­dan­ky­län jää­kä­ri­pri­kaa­tis­sa neljä tar­tun­taa lisää

Päivittyvä seuranta
Kuva: Miila Kankaanranta

17.10: Rajanylittäjille pitää tarjota terveystarkastus myös toukokuussa

Lapin rajanylityspaikoilla tulee edelleen järjestää terveystarkastus kaikille rajanylittäjille, linjaa Lapin aluehallintovirasto.

Määräyksen mukaan Kemin, Rovaniemen, Tornion, Inarin, Kittilän, Kolarin, Pellon, Sallan, Ylitornion ja Utsjoen kunnat velvoitetaan järjestämään terveystarkastus kaikille henkilöille, jotka tulevat maahan niiden alueella sijaitsevien rajanylityspaikkojen kautta.

Lapin sairaanhoitopiirin tulee järjestää terveystarkastus kaikille Enontekiön ja Muonion rajanylityspaikkojen kautta maahan tuleville.

Tuorein määräys on jatkoa edelliselle, ja se on voimassa toukokuun loppuun.

Terveystarkastusta ei tarvitse järjestää vuonna 2008 syntyneille ja sitä nuoremmille eikä tavaraliikenteen kuljetus- ja logistiikkahenkilöstölle.

15.22: Posiolla rokotetaan nyt yli 50-vuotiaat

Posiolaisten rokottaminen etenee. THL:n tilaston mukaan 42 prosenttia posiolaisista on jo saanut ensimmäisen rokotteen. Posion rokotustiimi tiedottaa, että iäkkäämpien ja riskiryhmiin kuuluvien rokottaminen on loppusuoralla ja parhaillaan Posiossa rokotetaan ikäryhmää 60-69 vuotta.

Nyt ajanvaraus avataan myös 50–59-vuotiaille. Rokoteaikoja voi varata numerosta p. 040 8012 371 (ma–pe klo 9–14). Posiolla rokoteaikoja voivat edelleen varata myös ne iäkkäämmät posiolaiset, jotka aiemmin ovat kieltäytyneet, mutta nyt ovat päättäneet ottaa rokotteen.

Myös kaikki THL:n riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat yli 16-vuotiaat henkilöt voivat edelleen ilmoittautua rokotettavaksi. Yli viiden kuukauden ajan Posiolla oleskelevat mökkiläiset voivat myös ilmoittautua ensimmäiselle rokoteannokselle.

Posiolle jatkossa tulevat AstraZenecan rokotteet käytetään enimmäkseen tehosteannoksiin.

13.56: Ensimmäisen koronarokotteen saanut yli 1,59 miljoonaa ihmistä Suomessa

Suomessa koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen on saanut lähes 1 592 000 ihmistä, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen seurannasta.

Luku on noussut eilisestä runsaalla 20 000:lla. Ensimmäisen rokoteannoksen on saanut nyt 28,6 prosenttia väestöstä.

Toisen rokoteannoksen on saanut runsaat 158 000 ihmistä, mikä tarkoittaa 2,9 prosenttia väestöstä.

Rokotusten kattavuudessa on suuria kuntakohtaisia eroja. Joissakin kunnissa on ensimmäisen rokotteen saanut jo yli puolet väestöstä, kun joissakin kunnissa vastaava osuus on vain viidennes.

13.49: THL: Suomessa todettu kaksi uutta koronakuolemaa

Suomessa on raportoitu kaksi uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Sairaalahoidossa on koronaviruksen vuoksi kaikkiaan 125 ihmistä, joista 32 on tehohoidossa. Sairaalapotilaiden määrä on vähentynyt eilisestä kahdeksalla.

Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut Suomessa kaikkiaan 913 ihmistä.

Aiemmin tänään raportoitiin 208 uutta koronavirustartuntaa.

12.11: Sodankylän jääkäriprikaatissa uusia tartuntoja

Sodankylän jääkäriprikaatissa on ilmennyt torstaina neljä uutta tartuntaa. Tartunnat on todettu varuskunnan sisällä olevilla varusmiehillä.

Sodankylän jääkäriprikaatin tartuntaryppäässä on todettu yhteensä 15 tartuntaa. Ensimmäinen tartunta todettiin viime viikolla ja 14 tällä viikolla.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broaksen mukaan tartunta luokitellaan sairaanhoitopiirin ulkopuoliseksi ketjuksi, sillä se on saanut alkunsa ulkopaikkakuntalaisen varusmiehen tartunnasta. Tartunnat eivät ole levinneet varuskunnan ulkopuolelle.

Muualla Lapin sairaanhoitopiirissä ei ole torstaina todettu uusia tartuntoja.

Lue lisää: So­dan­ky­län jää­kä­ri­pri­kaa­tin tar­tun­ta­lu­vut nou­si­vat 15:een – Esi­kun­ta­pääl­lik­kö kumoaa huhut: lomalta pa­lan­neet va­rus­mie­het eivät tien­neet tar­tun­nas­taan, jou­kos­sa myös oi­reet­to­mia

11.23: Länsi-Pohjassa yksi uusi tartunta

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on todettu torstaina yksi uusi koronavirustartunta. Tartunta on todettu ulkopaikkakuntalaisella, joka on palannut omalle paikkakunnalleen.

Länsi-Pohjassa on tällä viikolla todettu yhteensä seitsemän uutta tartuntaa. Alue jatkaa epidemian kiihtymisvaiheessa.

10.59: THL: Suomessa löytynyt Intian koronavirusmuunnosta kolmesta näytteestä

Intian koronavirusmuunnosta on löytynyt Suomessa kolmesta maaliskuussa otetusta näytteestä. Asiasta kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Otto Helve tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa on mahdollista, että muunnoksen tartuttavuus on jonkin verran aiempaa korkeampi. Ei ole näyttöä siitä, että muunnos pystyisi kiertämään rokotteen antamaa suojaa.

Helve kertoi myös, että Suomessa on raportoitu 208 uutta koronavirustartuntaa. Uusien koronatartuntojen määrä ollut jo viikkoja selvässä laskussa. Ilmaantuvuus laskee kaikissa ikäryhmissä.

Keskiviikon koronauutisia:

Avin määräykset jatkuvat Länsi-Pohjassa 23.5. asti

Toukokuu ei tuo muutosta Länsi-Pohjan kokoontumisrajoitukseen, vaan kuuden hengen yleisörajoitus jatkuu toukokuun loppupuolelle asti.

Samalla suositellaan, ettei myöskään yksityisiä, yli kuuden hengen kokoontumisia järjestettäisi.

Lisäksi Länsi-Pohjan alueelle tulee voimaan määräys turvaväleistä. Se tarkoittaa, että osallistujien ja asiakkaiden kesken tulee varmistaa kahden metrin turvavälit tai se, ettei yli 15 minuutin lähikontakteja synny.

Tornion Citymarketissa voinut altistua keskiviikkona

Tornion Citymarketissa on voinut altistua koronavirukselle keskiviikkona puolen päivän aikaan.

Asiasta tiedotti kaupungin johtava lääkäri Jukka Ronkainen. Kaupan asiakkaita kehotetaan hakeutumaan testiin, mikäli saavat koronaan viittaavia oireita. Sama ohje on tosin voimassa yleisesti muutenkin lieviä flunssa-, vatsa- ja koronaoireita koskien.

Ronkainen muistuttaa samalla listasta mitä tavanomaisimpia koronasuojakeinoja: kokoontumisia tulee välttää, käsihygieniasta pitää huolehtia ja kasvomaskeja kannattaa käyttää yleisissä tiloissa. Myös siitä muistutetaan, että sairaana ei pidä mennä kouluun tai töihin.

THL: Suomessa on todettu 244 uutta koronatartuntaa

Suomessa on raportoitu 244 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Kahden viime viikon aikana tartuntoja on todettu 3 544, kun edeltävien kahden viikon aikana niitä todettiin 5 799. Tartuntojen määrä on siis vähentynyt 2 255:llä.

Kaikkiaan tartuntoja on nyt Suomessa todettu reilut 86 400.

THL kertoo myöhemmin tänään mahdollisten uusien koronakuolemien, sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden sekä koronarokotteen saaneiden määrän.