Pääkirjoitus: Kylien ke­hit­tä­mis­sää­tiön al­ku­pää­omas­ta on tehtävä eri­tyis­ti­lin­tar­kas­tus, to­tuu­den sel­vit­tä­mien on kaik­kien etu

kolumni: Päi­vä­kir­ja: Re­ser­vi­läis­toi­min­ta tuo so­pi­vas­ti jän­ni­tys­tä ta­sai­seen arkeen

Tors­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: Suomen päi­vä­koh­tai­sis­sa ko­ro­na­tar­tun­nois­sa uusi en­nä­tys, Lapissa yh­teen­sä kah­dek­san uutta ko­ro­na­tar­tun­taa, THL suo­sit­te­lee ro­ko­tet­ta myös ras­kaa­na ole­vil­le, Kemissä mah­dol­li­suus hakea en­sim­mäi­nen ko­ro­na­ro­ko­te ilman ajan­va­raus­ta ensi kes­ki­viik­ko­na, Ro­va­nie­mel­lä Yli­ky­län päi­vä­ko­dis­sa todettu ko­ro­na­tar­tun­ta

-
Kuva: Miila Kankaanranta


17.33: Rovaniemellä Ylikylän päiväkodissa on todettu koronatartunta

Rovaniemellä Ylikylän päiväkodissa on todettu koronatartunta.

Rovaniemen kaupungin tiedotteen mukaan kaksi päiväkodin kahdeksasta ryhmästä ja niiden henkilökunta määrätään karanteeniin, muita altistuneita selvitetään vielä. Altistuneisiin ollaan yhteydessä torstai-illan tai perjantain aikana.

Karanteeniin määrättävien ryhmien lasten vanhemmille on lähetetty tieto päiväkodin kautta. Lapset ohjataan jäämään huomenna perjantaina kotiin ja välttämään perheen ulkopuolisia kontakteja.

Muiden ryhmien lapset saavat tu

16.36: Kemissä voi hakea ensimmäisen koronarokotteen ilman ajanvarausta ensi keskiviikkona

Kemin kaupunki järjestää koronarokotustilaisuuden Tervahallilla keskiviikkona 18. elokuuta kello 16–19.

Kaupungin tiedotteen mukaan rokotukseen voivat tulla kaikki 12 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat kemiläiset ilman ajanvarausta

Rokotteen voi hakea myös Kemissä opiskeleva ulkopaikkakuntalainen. Kemissä työssäkäyvät ulkopaikkakuntalaiset hakevat rokotteen omalta kotipaikkakunnaltaan.

Pop-up -pisteessä annettava rokote on Biontech-Pfizerin rokote.

Rokotteita on rajallinen määrä ja ne annetaan henkilöiden saapumisjärjestyksessä. Rokotteet on tarkoitettu ensimmäisen annoksen saajille. 2. annoksia ei anneta pop-up -pisteellä.

15.10: Lapin sairaanhoitopiirissä neljä uutta tartuntaa

Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu keskiviikon jälkeen neljä uutta koronatartuntaa. Tartunnoista kaksi todettiin Rovaniemellä, yksi Kittilässä ja yksi Kemijärvellä.

Kolme tartunnoista todettiin karanteenien sisältä.

– Tilanne näyttää sairaanhoitopiirissä rauhalliselta, sanoo infektioylilääkäri Markku Broas.

12.00: Pääkaupunkiseudun rajoitukset tiukkenevat

Pääkaupunkiseudulla yleisötilaisuuksiin on tulossa tiukempia rajoituksia, kertoi ylijohtaja Merja Ekqvist Etelä-Suomen aluehallintovirastosta (avi) tiedotustilaisuudessa tänään.

Etelä-Suomen avi on torstaiaamuna tehnyt päätöksen, jonka mukaan pääkaupunkiseudulla yleisötilaisuuksiin saa osallistua sisätiloissa 25 henkilöä ja ulkotiloissa 50 henkilöä.

Rajoitukset tulevat voimaan Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan kuntien alueilla 20. elokuuta alkaen.

11.50: THL suosittelee rokotetta raskaana oleville

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee raskaana olevia ottamaan koronavirusrokotteen.

THL:n asiantuntijalääkärin Anna Scherleitnerin mukaan myös raskaana olevan riski saada koronatartunta on kasvanut, kun koronaviruksen herkästi leviävä deltamuunnos on muuttunut Suomessakin valtavirukseksi.

THL:n mukaan raskaudenaikaiset muutokset kehossa lisäävät odottavan äidin riskiä sairastua vakavasti ja raskauden aikana saatu koronavirusinfektio voi myös lisätä ennenaikaisen synnytyksen todennäköisyyttä.

10.30: Päiväkohtaisissa tartunnoissa uusi ennätys

Torstaina Suomessa raportoidaan 1 024 uutta koronatartuntaa, kertoi projektipäällikkö Anna Katz Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) sosiaali- ja terveysministeriön ja THL:n tiedotustilaisuudessa. Kyseessä on uusi ennätys päiväkohtaisissa tartunnoissa. Katz sanoo, että 20–29-vuotiailla todetaan nyt selvästi eniten tartuntoja.

Tiedotustilaisuudessa kerrottiin myös, että koronaviruksen ilmaantuvuusluku on 177 sataatuhatta ihmistä kohden 14 vuorokauden ajalta.

10.26: Länsi-Pohjassa neljä uutta tartuntaa

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on keskiviikon jälkeen todettu neljä uutta koronavirustartuntaa, tiedottaa sairaanhoitopiiri.

10.15: Hallitus kokoontuu neuvottelemaan koronastrategian päivittämisestä

Hallitus kokoontuu iltapäivällä Säätytaloon neuvottelemaan koronatoimien jatkosta. Esillä on niin sanotun hybridistrategian päivittäminen.

Hallituksen suunnitelmana on, että kun rokotuskattavuus saadaan riittävälle tasolle, laajoista rajoituksista voidaan luopua ja rajoituksia asetetaan enää paikallisesti tarpeen mukaan.