Tors­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: RoPSin ja TP-47:n B-tytöt ka­ran­tee­niin, Vaasan sai­raan­hoi­to­pii­ri le­viä­mis­vai­hees­sa, Ro­va­nie­men len­to­pal­lo­ket­jus­ta yksi uusi tar­tun­ta, hal­li­tus kertoo ko­ro­na­lin­jauk­sis­ta, Suo­mes­sa 241 uutta tar­tun­taa

16.00: Tornion TP-47:n ja Ro­va­nie­men Pal­lo­seu­ran B-tyt­tö­jen jouk­kueet ka­ran­tee­niin

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broaksen mukaan karanteeniin on asetettu Rovaniemen Palloseuran ja TP-47:n B-tyttöjen joukkueet. Joukkueet pelasivat vastakkain lauantaina 10. lokakuuta Saarenkylän urheilukentällä.

– Toimihenkilöiden tai yleisön osalta altistumisia ei ole tapahtunut, Broas sanoo.

RoPSin B-tytöille karanteeni on jo toinen tänä syksynä.

15.18: Hallitukselta uusia suosituksia, Vaasassa epidemia leviämisvaiheessa

Hallitus on antanut alueille joukon suosituksia koronarajoituksiksi. Samalla hallitus antoi valtakunnallisen etätyösuosituksen, joka on voimassa ainakin vuoden loppuun.

Tällä hetkellä Vaasan sairaanhoitopiiri on ainoana leviämisvaiheessa. Kiihtymisvaiheessa ovat Varsinais-Suomi, Helsinki ja Uusimaa, Etelä-Pohjanmaa, Kanta-Häme, Pirkanmaa ja Ahvenanmaa.

Kiihtymisvaiheessa olevien sairaanhoitopiirien alueella suositellaan, että ei pidettäisi yli 20 ihmisen yksityistilaisuuksia. Leviämisvaiheessa raja olisi 10 ihmistä.

Lue lisää: Hal­li­tus jul­kis­ti uusia suo­si­tuk­sia ra­joi­tus­toi­mik­si: Yk­si­tyis­ti­lai­suu­det ra­jat­tai­siin isossa osassa maata 10–20 ih­mi­seen, le­viä­mis­vai­hees­sa ai­kuis­ten har­ras­tus­toi­min­ta voi­tai­siin kes­keyt­tää

14.00: Rovaniemellä kaksi uutta tartuntaa

Rovaniemellä on torstain aikana todettu kaksi uutta koronavirustartuntaa. Toinen tartunta liittyy viime viikon Lakkapään ja Pallokettujen lentopallopeleihin. Toisen tartunnan lähde on vielä epäselvä, mutta alustavasti ketju viittaa Etelä-Suomeen.

Lapissa on todettu tällä viikolla viisi uutta tartuntaa, joista neljä on Rovaniemellä ja yksi Kittilässä.

Lue lisää: Ro­va­nie­mel­lä kaksi uutta tar­tun­taa, toinen liittyy len­to­pal­lo­pe­liin – Myös Län­si-Poh­jas­sa kaksi uutta tar­tun­taa, al­tis­tu­nei­den jou­kos­sa tor­nio­lai­nen jal­ka­pal­lo­jouk­kue

13.07: Hallitus kertoo uusista koronalinjauksista tiedotustilaisuudessa

Hallitus on linjannut torstaina uusia valtakunnallisia ja alueellisia suosituksia koronavirusepidemian vuoksi. Niistä kerrotaan tiedotustilaisuudessa, joka alkaa kello 13.30.

Tiedotustilaisuutta voi seurata suorana tästä.

12.56: THL: Suomessa on todettu 241 uutta koronatartuntaa

Suomessa on raportoitu 241 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Uusia tartuntoja on kuluneiden kahden viikon aikana raportoitu 2 841, mikä on 1 537 tartuntaa enemmän kuin edeltäneiden kahden viikon aikana.

Kaikkiaan tautitapauksia on tähän mennessä todettu 12 944.

11.16: Länsi-Pohjassa kaksi uutta tartuntaa, altistuneissa jalkapallojoukkue

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on todettu eilen keskiviikkona kaksi uutta koronatartuntaa. Molempien tartuntojen lähteet ovat tiedossa. Tartunnoista toinen liittyy Ylläkseen, eikä ole aiheuttanut altistumisia.

Toinen tartunta on aiheuttanut noin 25 altistumista. Altistuneiden joukossa on myös torniolainen jalkapallojoukkue.

Lue lisää: Län­si-Poh­jas­sa eilen kaksi uutta ko­ro­na­tar­tun­taa – al­tis­tu­nei­den jou­kos­sa tor­nio­lai­nen jal­ka­pal­lo­jouk­kue

10.20: Sairaalahoidossa yli kaksi kertaa enemmän koronapotilaita kuin syyskuun lopussa

Uusien koronavirustartuntojen määrä on Suomessa noussut merkittävästi viimeisen kuukauden aikana, arvioivat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL sekä sosiaali- ja terveysministeriö viikoittaisessa tilannekuvassaan.

Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä on kasvanut yli kaksinkertaiseksi syyskuun lopun tilanteesta.

Tartunnanlähde jäi viime viikolla epäselväksi noin puolessa koko maan tartunnoista.

Noin neljännes koko maan uusista tartunnoista todettiin karanteenissa olevilta.

Lue lisää: THL ja STM: Ko­ro­na­tar­tun­to­jen määrä kas­va­nut Suo­mes­sa mer­kit­tä­väs­ti, sai­raa­la­hoi­dos­sa olevien määrä yli kak­sin­ker­tai­nen syys­kuun loppuun ver­rat­tu­na

10.17: Pääministeri pyytää kirjallisen selvityksen maskeista

Pääministeri Sanna Marin (sd.) pyytää kirjallisen selvityksen THL:n pääjohtajalta Markku Tervahaudalta siitä, mikä on ollut THL:n kanta keväällä nyt kohuttuun maskiasiaan. Marin haluaa tietää, onko hallitukselle annettu oikeaa vai virheellistä tietoa.

Marinin mukaan hallitukselle esiteltiin keväällä THL:n kantana se, että yleistä maskisuositusta ei tule antaa. "Luotimme siihen tietoon", Marin totesi medialle torstaiaamuna.

Lue lisää: Pää­mi­nis­te­ri Marin pyytää Ter­va­hau­dal­ta kir­jal­li­sen sel­vi­tyk­sen mas­keis­ta: "Hal­li­tuk­sel­le esi­tel­tiin THL:n kantana se, että yleistä mas­ki­suo­si­tus­ta ei tule antaa"

8.26: Lapin sairaanhoitopiirissä kahden viikon aikana 30 tartuntaa

Lapin sairaanhoitopiirin alueella on todettu kahden viikon aikana 28.9.–11.10.2020  yhteensä 30 koronatartuntaa.  Näistä 20 tapausta liittyy Ylläksen tartuntaketjuun ja lopuista puolet on saaneet tartunnan sairaanhoitopiirin alueen ulkopuolelta.

Koronaepidemian ilmaantuvuus Lapin sairaanhoitopiirin alueella on 25,6 / 100 000 asukasta kohti. Lapin sairaanhoitopiirin infektioiden torjuntayksikön mukaan tilanne Lapin sairaanhoitopiirin alueella on rauhallinen ja ollaan suvantovaiheessa. Tartuntatapaukset ovat lisääntyneet muualla Suomessa, mikä voi enteillä tilanteen muuttumista myös Lapissa.

Lshp:n torjuntayksikkö peräänkuuluttaa, että ihmiset käyttäisivät kasvomaskia sisätiloissa, joissa turvavälejä ei voida pitää.

8.21: Saksa kiristää koronarajoituksiaan pahenevan tautitilanteen vuoksi

Aiemmin julkisuuteen tulleiden ennakkotietojen mukaisesti Saksa ottaa käyttöön uusia rajoituksia kamppailussa koronavirusepidemiaa vastaan. Saksan aikeista kerrottiin keskiviikkona AFP:n näkemän luonnoksen pohjalta.

Maassa otetaan käyttöön tiukempia kokoontumisrajoituksia sekä hengityssuojainten käyttöpakkoja alueilla, joissa viikon aikana kirjattujen uusien tartuntojen esiintyvyys on suurempi kuin 35 sataatuhatta asukasta kohden.

Kasvomaskit ovat näillä alueilla pakollisia tilanteissa, joissa ihmiset ovat pidemmän aikaa lähietäisyydellä toisistaan. Lisäksi kokoontumiset rajoitetaan 15 henkeen sisätiloissa ja 25 henkeen ulkona.

Vielä tiukempiin toimiin ryhdytään, jos luku ylittää 50:n. Näitä toimia ovat yksityistilaisuuksien rajoittaminen enimmillään 10 henkeen ja ravintoloiden aukioloaikojen lyhentäminen.

8.19: Presidentti Trumpin pojalla Barronilla oli koronatartunta, kertoo Melania Trump

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin pojalla Barronilla todettiin koronavirustartunta sen jälkeen, kun hänen vanhempansa saivat tartunnan, kertoo pojan äiti ja presidentin vaimo Melania Trump Valkoisen talon sivuilla julkaistussa kirjoituksessa.

14-vuotiaan Barronin tartunta jäi hänen äitinsä mukaan lyhytaikaiseksi, sillä pojan kerrotaan jo saaneen negatiivisen tuloksen tuoreimmasta koronatestistään. Barronilla ei ole ollut virusoireita.

8.16: Hallitus arvioi rajoitustoimia pahimmille korona-alueille

Laaja joukko tiukennuksia on esillä, kun hallitus arvioi tänään rajoitustoimia pahimmille korona-alueille. Tiukempia ohjeita on tulossa niin kokoontumisrajoituksiin, aikuisten harrastustoimintaan kuin julkisten tilojen käyttöönkin. Kantaa otetaan myös toisen asteen ja korkea-asteen etäopetukseen.

Tarkoituksena on, että päätösvalta pysyy alueilla, mutta hallitus yrittää kiristää otettaan suosituksin.

Sekä pääministeri Sanna Marin (sd.) että perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ovat arvostelleet alueita siitä, että kaikki eivät ole heränneet rajoitustoimiin ajoissa.

Hallitus on peräänkuuluttanut ryhtiliikettä rajoitusten määräämisessä ja niiden noudattamisessa, jotta tartuntatilanne ei pääse pahenemaan. Alueita halutaan myös opastaa, miten ne voivat varautua siihen, jos tautitilanne nopeasti pahenisi.

Neuvotteluja pohjustettiin jo keskiviikkoiltana sen jälkeen, kun hallitus oli esitellyt oppositiolle tartuntatautilakiin kaavailtuja muutoksia Säätytalolla.

Ravintoloita ja matkustusta koskevat rajoitukset ovat neuvottelujen ulkopuolella, sillä ne määrätään valtioneuvoston asetuksella.

Keskiviikon koronauutisia:

18.35: RoKin U15-ju­nio­ri­jouk­kue ka­ran­tee­niin

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broaksen mukaan koko U15-joukkue on asetettu karanteeniin.

– Tärkeä tieto on, ettei katsomossa ollut yleisö ole altistunut, eikä heitä aseteta karanteeniin.

RoKin U15-joukkue pelasi lauantaina 10. lokakuuta Oulun Kärppien ja Ivalon Tunturi-Kiekon joukkueita vastaan Lappi Areenalla. Broas kertoo, etteivät vastustajajoukkueiden pelaajat ole altistuneet, eikä heitä aseteta karanteeniin.

Lue lisää: RoKin U15-ju­nio­ri­jouk­kue ka­ran­tee­niin – Tar­tun­ta jouk­kueen or­ga­ni­saa­tios­sa, vas­tus­ta­ja­jouk­kueet ja yleisö eivät ole al­tis­tu­neet

16.45: Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri muistuttaa tapahtumista ja kokoontumisista

Länsi-Pohjan alueella ei suositella yli 50 hengen kokoontumisia, mutta jos tapahtumia ja tilaisuuksia järjestetään, on syytä noudattaa Lapin aluehallintoviraston ohjeita ja määräyksiä.

– Joulun lähestyessä erilaiset myyjäiset ja vastaavat muodostavat merkittävän riskin koronavirusinfektion leviämisen suhteen. Mikäli yleisötapahtumaa ei voida siirtää Lapin Aluehallintoviraston ohjeita joukkotapahtumien järjestämisessä tulee noudattaa ja niiden toteutumista on järjestäjän valvottava, Länsi-Pohjan koronaohjeistuksessa todetaan.

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä kertoo, että Länsi-Pohjan epidemiatilanne on perustasolla.

Koronaviruksen ilmaantuvuusluku on Länsi-Pohjan alueella 25 tartuntaa 100 000 asukasta kohden. Valtaosa viime viikkojen tartunnoista on liittynyt Ylläksen tartuntaketjuun, joka on poikinut muutamia jatkotartuntoja.

14.57: RoKin U15-ju­nio­ri­jouk­kuees­sa ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­ta

Rovaniemen Kiekon U15-joukkueessa on todettu koronavirustartunta. Seura tiedottaa positiivisesta testituloksesta verkkosivuillaan.

Seuran mukaan altistumisia ei ole tällä hetkellä tiedossa. Joukkueen toiminta on tauolla tällä hetkellä.

13.34: Kemiin vahva maskisuositus, yli 50 hengen kokoontumisia vältettävä

Kemin poikkeusolojen johtoryhmä on keskiviikkona päättänyt antaa vahvan maskisuosituksen Kemiin. Maskinkäyttöä suositellaan tilanteissa, joissa turvavälejä ei voida taata, sekä joukkoliikenteessä.

Vähävaraisille jaetaan maskeja tiistaisin ja torstaisin kello 12–15 sosiaalitoimiston infopisteestä.

Kemin kaupunki edellyttää, että kaupungin tiloissa järjestettävissä yli 50 hengen liikunta- ja kulttuuritapahtumissa tulee käyttää kasvomaskia. Yksityisiä, kolmannen sektorin sekä uskonnollisia yli 50 hengen kokoontumisia pyydetään välttämään.

THL:n koronakartan mukaan ilmaantuvuusluku on Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä 23,4 ja Lapin sairaanhoitopiirissa 26,5.

Lue lisää: Myös Kemiin vahva mas­ki­suo­si­tus – yli 50 hengen ko­koon­tu­mi­sia pyy­de­tään vält­tä­mään

13.33: Vaasan sairaanhoitopiiriin alle 10 hengen kokoontumissuositus

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä suosittelee, että kaikessa vapaa-ajan toiminnassa vältettäisiin yli kymmenen ihmisen kokoontumisia. Tämä tarkoittaa, että yli kymmenen ihmisien kokoontumisia olisi hyvä välttää myös seura- ja harrastustoiminnassa Vaasan sairaanhoitopiirin alueella.

Vaasan sairaanhoitopiirin alueella on ollut maanantaista asti määräys kymmenen ihmisen kokoontumisrajoituksesta 31. lokakuuta saakka. Määräys koskee kaikkia yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia.

12.20: Suomessa 204 uutta tartuntaa

Suomessa on todettu yhteensä 204 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

THL:n Koronakartta-palvelun perusteella Pohjois-Suomessa ei ole todettu uusia koronavirustartuntoja. Pohjois-Pohjanmaalla tapauksia on kirjattu epidemian alusta alkaen 245 kappaletta, Lapissa 128 kappaletta, Länsi-Pohjan alueella 168 ja Kainuussa 99.

Lue lisää: THL: Suo­mes­sa todettu 204 uutta ko­ro­na­tar­tun­taa – Poh­jois-Suo­mes­sa ei uusia tar­tun­to­ja