Tors­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: Liik­ku­mis­ra­joi­tuk­set ja mas­ki­pak­ko edus­kun­nal­le, STM:n mukaan ko­ro­nae­pi­de­mia on yhä erit­täin voi­ma­kas, Län­si-Poh­jas­sa ei yhtään uutta tar­tun­taa, Suo­mes­sa 726 uutta ko­ro­na­tar­tun­taa

21.32 Posiolla annettu 900 rokoteannosta

Posiolla on tähän mennessä annettu noin 900 koronarokoteannosta. Rokottaminen jatkuu Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen (THl) ja Kansallisen rokoteasiantuntijaryhmän (KRAR) määräämän rokotusjärjestyksen mukaisesti.

Viime viikkoina rokoteannokset on kohdistettu ikänsä puolesta riskiryhmässä oleville yli 70 vuotta täyttäneille posiolaisille. 70-vuotiaiden rokotukset saataneen valmiiksi viikoilla 14–15.

19:00 Maahantulijoiden terveystarkastukset jatkuvat Lapin rajanylityspaikoilla

Maahantulijoiden terveystarkastukset jatkuvat Lapin rajanylityspaikoilla huhtikuun loppuun saakka. Terveystarkastuksilla estetään koronaviruksen leviämistä rajan yli.

Kaikilla rajanylityspaikoilla jokainen maahantulija ohjataan terveystarkastukseen, ellei henkilöllä ole esittää luotettavaa testistä vapauttavaa selvitystä.

Määräys koskee Rovaniemeä, Kemiä, Torniota, Inaria, Kittilää, Kolaria, Pelloa, Sallaa, Ylitorniota ja Utsjokea kuntina. Lisäksi aluehallintovirasto määrää Lapin sairaanhoitopiirin järjestämään terveystarkastuksen kaikille, jotka tulevat maahan Enontekiön ja Muonion kuntien alueella sijaitsevien rajanylityspaikkojen kautta.

Terveystarkastusta ei tarvitse tehdä vuonna 2008 ja sen jälkeen syntyneille lapsille, eikä työtehtävissä olevalle tavaraliikenteen kuljetus- ja logistiikkahenkilöstölle.

Määräys ei saa vaarantaa kunnan muiden lakisääteisten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestämistä.

15:00 Lapin sairaanhoitopiirissä yksi uusi tartunta

Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu keskiviikon jälkeen yksi uusi korontartunta.

Tartunta todettiin Rovaniemellä paikkakuntalaisella henkilöllä, joka on saanut tartunnan Lapin sairaanhoitopiirin ulkopuolelta.

Kuluvalla viikolla on todettu yhteensä seitsemän tartuntaa torstaipäivään mennessä.

13.43 Hallitus: Liikkumisrajoitusten tärkein tavoite on vähentää ihmisten välisiä tapaamisia

Hallitus on tänään torstaina antanut eduskunnalle lakiesityksen liikkumisrajoituksista, kertoi pääministeri Sanna Marin (sd.) hallituksen tiedotustilaisuudessa.

Marinin mukaan liikkumisrajoitusten tärkein tavoite on vähentää ihmisten välisiä tapaamisia ja lähikontakteja, koronavirustaudin levitessä kiihtyvästi ja hallitsemattomasti määrätyillä alueilla.

Lakiesitykseen sisältyy velvoite käyttää kasvomaskia.

Marinin mukaan nykyisillä voimassa olevilla rajoitustoimilla ei ole ollut riittävää vaikutusta.

Nykyisessä koronatilanteessa uusia rajoituksia olisi tulossa Helsinkiin, Espooseen, Vantaalle, Kauniaisiin ja Turkuun.

Marin kertoi tiedotustilaisuudessa, että sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee mallia, jolla rokotteita voitaisiin kohdentaa painotetusti pahimmille epidemia-alueille, kun riskiryhmät on rokotettu.

12.13: STM:n mukaan epidemia on yhä erittäin voimakas ja luvut liian korkeita

Koronaepidemia on yhä erittäin voimakas ja luvut liian korkeita, kertoi sosiaali- ja terveysministeriö (STM) tänään pidetyssä tiedotustilaisuudessa. Eniten tapauksia on Etelä- ja Lounais-Suomessa.

Virusmuunnokset ovat selvästi muuttaneet epidemian kulkua. STM:n mukaan rajoituksia on jatkettava ja tehostettava, jotta sairaalahoidon kuormitusta saadaan vähennettyä.

Vaikka epidemian valtakunnallinen kasvu on toistaiseksi tasaantunut, tartuntoja todetaan edelleen hyvin runsaasti.

Lisäksi maaliskuun aikana kuormitus erikoissairaanhoidon vuodeosastoilla on kasvanut. Tehohoidon tarve on lisääntynyt huomattavasti, erityisesti viimeisten päivien aikana.

Hallituksen on määrä tiedottaa liikkumisrajoituksista myöhemmin tänään.

Suomessa on todettu 726 uutta koronavirustartuntaa, THL kertoo. Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 876 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Kaikkiaan Suomessa on todettu nyt epidemian aikana yhteensä 74 242 koronavirustartuntaa.

10.00: Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä ei ole todettu uusia koronavirustapauksia