Ylennykset: It­se­näi­syys­päi­vän ylen­nyk­set puo­lus­tus­hal­lin­nos­sa ja re­ser­vis­sä – katso tästä Lapin ylen­ne­tyt

Tors­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: Kaksi päi­vä­ko­tia kiinni Tor­nios­sa, Suo­mes­sa neljä uutta ko­ro­na­vi­rus­tau­tiin liit­ty­vää kuo­le­maa, Lapin sai­raan­hoi­to­pii­ris­sä kaksi uutta tar­tun­taa, Län­si-Poh­jas­sa kaksi, mil­joo­na suo­ma­lais­ta on saanut en­sim­mäi­sen ko­ro­na­ro­ko­te­an­nok­sen

"Rajoitusten purkamisen aika ei ole nyt, vaan se tulee vasta myöhemmin."

22.15: Kaksi päiväkotia kiinni Torniossa

Torniossa joudutaan sulkemaan Kokkokankaan ja Pirkkiön päiväkodit korona-altistumisen vuoksi perjantaiaamusta alkaen.

– Tieto altistumisesta tuli torstai-iltana. Koronalle on voinut altistua parikymmentä Kokkokankaan ja Pirkkiön päiväkotien henkilökunnan jäsentä sekä vajaat sata päiväkoti-ikäistä lasta. Terveysviranomaisten määräämänä varotoimena päiväkodit joudutaan sulkemaan karanteenin ajaksi, kertoo varhaiskasvatuspäällikkö Riitta Keloneva torstai-iltana.


14.45 Suomessa on todettu neljä uutta koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyvää kuolemaa

Suomessa on todettu neljä uutta koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyvää kuolemaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Tautiin liittyviä kuolemia on nyt raportoitu yhteensä 866.

Suomessa sairaalahoidossa on koronaviruksen vuoksi yhteensä 235 potilasta eli 15 vähemmän kuin eilen. Sairaalahoidossa olevista potilaista 42 on teho-osastolla eli kolme vähemmän kuin eilen.

14.42 Lapin sairaanhoitopiirissä kaksi uutta tartuntaa

Lapin sairaanhoitopiirissä on keskiviikon jälkeen todettu kaksi uutta koronatartuntaa.

Toinen tartunnoista todettiin Pellossa testatulla ulkomaalaisella henkilöllä ja toinen pääkaupunkiseudulla asuvalla rovaniemeläisellä. Hänet testattiin pääkaupunkiseudulla.

Tartunnan saaneet eivät oleskele sairaanhoitopiirin alueella, eikä sairaanhoitopiirissä ole tapahtunut altistumisia tapausten takia.

Tapaukset kirjataan Lapin sairaanhoitopiirin tartunnoiksi Pellon testauspaikan ja pääkaupunkiseudulla asuvan rovaniemeläisen kotikunnan perusteella.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (viikoilta 12 ja 13) on 18 / 100 000 asukasta.

12.43 Miljoona suomalaista on saanut ensimmäisen koronarokoteannoksen

Yli miljoona suomalaista on saanut ensimmäisen koronavirusrokoteannoksen, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Taneli Puumalainen sosiaali- ja terveysministeriön (STM) koronatilannekatsauksessa.

80 vuotta täyttäneistä rokotettuja on nyt yli 85 prosenttia ja 70 vuotta täyttäneistä noin 72 prosenttia. Työikäisissä eli 20–64-vuotiaissa rokotettuja on reilut 8 prosenttia ja koko väestössä runsas viidennes.

Uusia koronavirustartuntoja on THL:n mukaan Suomessa todettu 426.

Viimeksi kuluneiden kahden viikon aikana tehohoitopotilaiden määrä on pienentynyt. Myös THL:n ennuste tehohoidon tulevasta tarpeesta on aiempaa matalampi.

Puumalaisen mukaan vaikuttaa siltä, että rokotuksilla on ollut vaikutusta vanhimpiin ikäryhmiin. Sairaalahoitoon joutumisen riski vanhimmilla ihmisillä on vähentynyt viime syksyyn verrattuna.

Samoin muun koronavirukseen liittyvän sairaalahoidon tarve on vähentynyt. Tarkat luvut potilaiden määrästä ja mahdollisista uusista koronavirukseen liittyvistä kuolemista julkistetaan myöhemmin tänään.

STM:n johtajan Pasi Pohjolan mukaan tällä hetkellä noin 70 prosenttia tartuntojen lähteistä selvitetään.

12.29 Lapin sairaanhoitopiirissä voimaan 20 hengen kokoontumisrajoitus

Lapin sairaanhoitopiirissä tulee voimaan 20 henkilön kokoontumisrajoitus, Lapin aluehallintovirasto tiedottaa.

Avi kieltää sairaanhoitopiirin kunnissa kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä.

Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu korkeintaan 20 ihmistä. Se edellyttää, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa.

Avin määräys on voimassa 12. huhtikuuta – 11. toukokuuta.

12.39 Länsi-Pohjassa kaksi uutta tartuntaa

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on keskiviikon jälkeen todettu kaksi uutta koronavirustartuntaa. Tapaukset ovat karanteenien sisältä.

Karanteenissa on sairaanhoitopiirin mukaan tällä hetkellä noin 50 henkilöä.