Äänestys: Mikä on Sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma – äänestä ja osal­lis­tu ar­von­taan

Tor­nioon avataan uusi gal­le­ria – Aineen tai­de­mu­seon entinen johtaja Kat­rii­na Pie­ti­lä-Jun­tu­ra ryhtyy gal­le­ris­tik­si

Torniossa avataan uusi galleria ensi viikolla 25.11. Gallerian takana on neljä serkusta, jotka päättivät piristää Tornion kulttuuri- ja liike-elämää sekä tapahtumatuotantoa. Galleria toimii aluksi popup -periaatteella.

Galleristina serkuksista toimii Aineen taidemuseon entinen johtaja FM Katriina Pietilä-Juntura, joka vastaa galleriatoiminnan sisällöstä, kolme muuta serkusta toimivat taustalla.

– Galleriatoiminnassa on kyse taiteen ensimarkkinoista, mikä tarkoittaa nykytaiteen niitä markkinoita, joilla teos myydään ensimmäisen kerran. Sitten kun taide tulee uudelleen myyntiin, se siirtyy taiteen jälkimarkkinoille. Taideteoksen aitous tai provenienssi eli omistajuushistoria voi olla jälkimarkkinoilla epäselvää, mutta ensimarkkinoilla ei koskaan, kertoo Pietilä-Juntura.

Hänen mukaansa Gallerianne -nimisessä galleriassa esitellään ja myydään laadukasta nyky- ja aikalaistaidetta. Pääpaino on pohjoisen ammattitaiteilijoiden tuotannossa.

Ensimmäisenä Galeriannen näyttelynä on keminmaalaisen kuvataiteilijan Marjo Pitkon näyttely Sukellus veden sydämeen.

Kulttuuri- ja tiedesäätiö Kemi 2000 palkitsi Pitkon juuri Annikki Riekko -palkinnolla. Pitko on ensimmäinen palkinnon saaja.

Kuvataiteilija, TaM Marjo Pitko asuu ja työskentelee vesien maisemissa; Perämeren, Kemijoen ja Jokisuun leikkauspisteessä. Hän on työskennellyt kuvataitelijana vuodesta 1994 alkaen, ja pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä ja osallistunut yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla, kuten Belgiassa, Bulgariassa, Espanjassa, Italiassa, Itävallassa, Puolassa, Ruotsi, Saksassa, Turkissa ja Venäjällä. Hänen teoksensa ovat hiljaa mietiskeleviä, ”kerään vettä ja jätettä” hän sanoi kerran. Teokset ovat kuitenkin hyvin esteettisiä ja hienovaraisia.

Galerianne ja Marjo Pitkon näyttely avataan torstaina 25. marraskuuta 2021 klo 17. Avajaisissa tulee huomioida Meri-Lapin koronatilanne.

Katriina Pietillä-Junturalla on 35 vuoden kokemus taidekentällä toimimisesta ja tällä hetkellä hän on Lapin taidetoimikunnan puheenjohtaja ja eläkkeellä oleva museonjohtaja.