Kolumni: Kie­li­muu­ri ui­ma­hal­lis­sa ja muita arkisia koh­taa­mi­sia tu­ris­ti­kau­pun­gis­sa

Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

Tilaajille

Tor­nion­laak­son museo sai palkata uusia am­mat­ti­lai­sia – alue­vas­tuu lisäsi val­tio­no­suuk­sia

Alueellisen museon vastuu kattaa Länsi-Pohjan alueen rannikon Simosta tuntureiden Muonioon.

Tornionlaakson museo on uusien asioiden edessä. Museon nimestä on tiputettu pois maakunta-sana, mutta tehtävissä maakunta tai paremminkin alueellisuus on kasvanut entisestään. Tornionlaakson museo on yksi Lapin kolmesta alueellisesta vastuumuseosta, jolle tuli uusia tehtäviä. Tehtäväkentän kasvaminen antoi museolle myös resursseja palkata lisää museoalan ammattilaisia.

– Meillä oli aiemmin yksi maakuntatutkija, jonka tehtävät on osin jaettu. Saimme kolme korotetun valtionosuuden tehtävää, eli arkeologin, rakennustutkijan ja maakuntatutkijan toimet. Näihin tulee 85 prosenttia valtionosuutta palkkakuluihin. Aiemmin valtion rahaa tuli vajaat 200 000 euroa, joka nyt nousi noin 330 000 euroon. Suoraan korvamerkattua raha ei ole näihin tehtäviin, vaan myös muut museon työntekijät osallistuvat alueellisen vastuumuseon töihin, selventää museonjohtaja Minna Heljala.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi