Tornion Torp­piin nousee uusi lii­ke­ra­ken­nus vilk­kaal­le pai­kal­le

Yli 4 000 neliömetrin kokonaisuuteen mahtuu 3–5 uutta liiketilaa. Rakennuksen konsepti on hyvin pitkälle muotoutunut.

Uusi liikerakennus tulee Muuntamonkadulle Prisma-tavaratalon viereen Tornion Torpissa. Nyt tontilla on vanha liikerakennus (kuvassa etualalla).
Uusi liikerakennus tulee Muuntamonkadulle Prisma-tavaratalon viereen Tornion Torpissa. Nyt tontilla on vanha liikerakennus (kuvassa etualalla).
Kuva: Mika Elf

Tornion Torppiin suunnitellaan yli 4 000 neliön liikekeskusta. Yksikerroksiseen uudisrakennukseen tulisi 3–5 uutta liiketilaa kaupan alan yrityksille. Hankkeen kustannusarvio on 4–5 miljoonaa euroa.

Sen takana ovat ylitorniolainen yrittäjä Jari Angeria Angegroup Oy:n kautta ja torniolainen yrittäjä Kimmo Angeria Tiltek ACC Oy:n kautta. He yhdistivät voimansa ja hankkivat omistukseensa viime vuonna vajaan hehtaarin kokoisen tontin, koska sen sijainti Muuntamonkadulla on hyvä liiketoiminnan kannalta. Lähellä kulkevat suuret liikennevirrat moottoritietä, Kromitietä ja Raumontietä pitkin, yli kaksitoista miljoonaa ajoneuvoa vuodessa. Tontin vieressä sijaitsevat muun muassa Prisma-tavaratalo ja ABC-liikenneasema sekä Motonet. Kimmo Angerian arvion mukaan jatkossa myyntitoimintaa keskittyy yhä enemmän tähän liikenteen solmukohtaan.

– Pohjoisen liikennevirrat menevät Torpin kautta, Outokummun liikennevirrat ovat isoja ja moottoritie lähtee tuosta vierestä. Tonttimme on hyvin keskeisellä paikalla myynnin kannalta. Näyttäisi, että ihmisvolyymit ovat siirtymässä Prisman ympäristöön.

Tuore hanke on vielä konseptointivaiheessa. Haussa on vielä rakennuksen muoto ja monet muut asiat. Tornion kaupunki ja kehitysyhtiö Team Botnia ovat mukana konseptoinnissa. Kiinnostusta hanketta kohtaan ovat osoittaneet monen kokoiset yritykset. Yritykset voivat joko ostaa tai vuokrata liiketilat tarpeensa mukaan.

– Haemme rakennukseen yhteistyökumppaneita ja mietimme siihen konseptia. Siihen tulevat liikkeet pitää olla toisia tukevia ja yhteismarkkinaa kasvattavia. Kiinteistön pitää olla mahdollisemman toimiva, Kimmo Angeria sanoo.

Suunnitteluvaiheen jälkeen liikekeskukselle pitää hakea vielä rakennuslupa. Sen jälkeen rakentaminen alkaa mahdollisemman pian.

– Jos kaikki menee hyvin, rakennuksen valmistuminen jo tämän vuoden aikana ei ole mahdotonta.

Rakennusoikeutta tontilla on yli 4 000 neliötä. Tulevasta konseptista riippuu, miten monta liiketilaa rakennukseen tulee.

Uudisrakennuksen tieltä pitää purkaa pois ennen rakentamisen aloittamista vanha liikerakennus, joka on tyhjillään.