pääkirjoitus: Kun­ta-alan työ­tais­te­lu on ve­ny­mäs­sä yli kesän, so­pu­jar­ru­na on so­li­daa­ri­suus­va­je

Helatorstai: Tänään vie­te­tään he­la­tors­tai­ta, jolloin "ruo­ho­kaan ei kasva" – mikä se oikein on ja mistä nimitys tulee?

Tornion rä­jäh­dyk­ses­tä esi­te­tään van­git­ta­vak­si kahta ihmistä – toinen van­git­ta­va 20-vuo­tias

Tornio
Torniossa räjäytettiin pommi rajavartiolaitoksen käytössä olleen vuokra-auton alla 4. elokuuta. Räjähdys tapahtui Putaan kaupunginosassa Aarnintiellä. Kuvassa olevat autot eivät liity tapaukseen.
Torniossa räjäytettiin pommi rajavartiolaitoksen käytössä olleen vuokra-auton alla 4. elokuuta. Räjähdys tapahtui Putaan kaupunginosassa Aarnintiellä. Kuvassa olevat autot eivät liity tapaukseen.
Kuva: Jouni Porsanger

Poliisi aikoo esittää tänään vangittavaksi kahta ihmistä, joiden epäillään liittyvän Torniossa kaksi viikkoa sitten tapahtuneeseen räjähdykseen. Asiasta kertoo STT:lle tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Teemu Mäntyniemi keskusrikospoliisista.

Mäntyniemen mukaan toinen vangittavaksi esitettävistä on jutun pääepäilty.

Tutkinnassa otettiin perjantaina kiinni neljä ihmistä Länsi-Lapissa. Mäntyniemi kertoo, että lauantaina poliisi teki viidennen kiinnioton Lapin alueella.

– Poliisin omalla tutkinnalla päästiin jäljille, Mäntyniemi sanoo lauantain kiinniotosta.

Lauantaina kiinni otettu on vangittavaksi vaadittavien joukossa. Kiinni otetuista kolme on vapautettu.

Epäiltyjen vangittavaksi esittämisestä kertoi aiemmin Helsingin Sanomat.

Nuorta miestä vaaditaan vangittavaksi

Lapin käräjäoikeudesta kerrotaan STT:lle, että poliisi esittää 20-vuotiasta miestä vangittavaksi todennäköisin syin epäiltynä tuhotyöstä ja räjähderikoksesta.

Toista vangitsemisvaatimusta ei ole vielä toimitettu käräjäoikeudelle, mutta myös sen on määrä saapua tänään, oikeudesta kerrotaan.

Vangitsemisistunnot pidetään näillä näkymin huomenna. Poliisi on pyytänyt asian käsittelemistä suljetuin ovin.

Tutkinnassa edistytty

Mäntyniemen mukaan tutkittava rikoskokonaisuus on lähtenyt hyvin selviämään.

– Tarkemmin en voi vielä avata, mitä kaikkea on saatu selville. Tutkinta on lähtenyt etenemään, ja asiaan on saatu hyvin selvyyttä. Tutkinta on silti pahasti kesken.

Tapahtumia tutkitaan yhä tuhotyönä ja räjähderikoksena. Mäntyniemen mukaan kaikki epäillyt ovat suomalaisia.

Vangittavaksi vaadittavat kaksi ihmistä tuntevat toisensa, Mäntyniemi kertoo.

Poliisin on tarkoitus arvioida kolmen vapautetun ihmisen asemaa tutkinnassa.

– Osallisuus on sen verran vähäinen, että heidät päästettiin pois.

Räjähteen laatu ei vielä tiedossa

Räjähdys tapahtui Tornion Aarnintiellä tiistaina 4. elokuuta noin kello 00.50. Räjähdyksessä vaurioitui Rajavartiolaitoksen käyttöön vuokrattu sininen Volkswagen Transporter -pakettiauto.

Rajavartiolaitoksen työntekijöitä on majoittunut Aarnintiellä. Poliisin tietojen mukaan vuokra-autoa oli käytetty räjähdystä edeltäneenä iltana.

Mäntyniemen mukaan teon motiivia selvitetään parhaillaan.

– Tutkinnan keskeinen tehtävä on selvittää, kohdistuiko tämä Rajavartiolaitokseen vai ei. Se on nyt se keskeinen tutkintalinja tällä hetkellä. Motiivi on vielä tarkentumatta, mutta näitä selvitetään.

Poliisin arvion mukaan räjähde oli pienehkö, sillä pakettiauton saamat vauriot olivat vähäisiä. Auton perä vaurioitui räjähdyksessä, mutta henkilövahinkoja ei aiheutunut.

Räjähteen laadusta ei ole vielä saatu tarkempia tietoja poliisin laboratoriotutkimuksista.

Tutkinnan aikana poliisi oli pyytänyt yleisöltä vihjeitä pienen punaisen henkilöauton liikkeistä räjähdyksen jälkeen. Viikonlopun aikana poliisi sai selville, ettei punainen auto liity tapahtumiin mitenkään.