
Torniolainen Erkki Hurtig kulkee päivittäin töissä Haaparannalla. Työmatkallaan hän sivuuttaa tuhansien muiden kulkijoiden tapaan Nelostietä ajaessaan Tornion ydinkeskustassa Lukiokadulla sijaitsevan Pyhien apostolien Pietarin ja Paavalin kirkon, joka paremmin tunnetaan Tornion ortodoksisena kirkkona. Hurtigia alkoi harmittaa, kun kirkon maalipinta ja kirkon ympärillä olevan aitauksen kunto alkoi rapistua.
– Kirkko oli ulospäin huonossa kunnossa ja mielestäni meidän torniolaisten asiana oli huolehtia kirkosta, Erkki Hurtig sanoi.
Jos Torniossa äänestettäisiin kaupungin komeimmasta tai kauneimmasta rakennuksesta, niin ortodoksinen kirkko saisi paljoa ääniä, ehkäpä jopa eniten. Etenkin nyt kun talkoolaisten ja Nordic Paint Oy:n maalausurakka on valmis.
– Seurakuntalaiset ovat ihastelleet työn jälkeä ja niin ihastelen minäkin. Myös moni muu torniolainen on kertonut, että kirkkoa on ilo katsella. Risto Hiekkasen firma teki talkoolaisten ohella laadukasta työtä, kirkon isännöitsijä Antero Hyytiäinen totesi.
Siirtoakin harkittiin
Erkki Hurtig otti jo nelisen vuotta sitten yhteyttä Antero Hyytiäiseen ja puheenaiheena oli Oulun ortodoksisen seurakunnan omistaman kirkon kunto. Vielä silloin seurakunnassa eli ajatus kirkon siirrosta Aineen taidemuseon pohjoispäähän. Nykyiselle paikalleen kirkko siirrettiin 1956 Tornion Hallituskadun varresta. Tontin omistaa Oulun ortodoksinen seurakunta.
– Tornion kaupunki oli mukana suunnittelemassa kirkon siirtoa, mutta seurakunnan osalta siirto olisi tullut liian kalliiksi. Totesimme, ettei seurakunnalla ole varoja siirtoon. Taloudellisten syiden lisäksi historialliset syyt painoivat päätöksessä jättää kirkko nykyiselle paikalleen, Hyytiäinen sanoi.

Ekumeeniset talkoot
2018 seurakunnan valtuusto päätti, että siirrosta luovutaan. 2019 seurakuntalaiset ja Hurtig saivat talkooprojektin liikkeelle.
– Seurakunnassamme on vain reilu sata jäsentä. Onneksi saimme apuvoimia Tornion ja Haaparannan evankelis-luterilaisen kirkon jäseniltä. Kirkkokuntien välinen ekumenia on arjessakin tärkeä asia. Maalaustöissä oli mukana myös venäläisiä ja eritrealaisia talkoolaisia, Hyytiäinen muisteli.
Talkoolaiset puhdistivat ja maalasivat kirkon ulkopuolen aina kuuden metrin korkeuteen saakka.
– Kolmenkymmenen talkoolaisen jaksaminen alkoi olla tiukilla ja työturvallisuusasiat nousivat esiin. Päätimme palkata ulkopuolen loppumaalauksen ammattilaisten hoidettavaksi, Hyytiäinen sanoi.
1884 valmistunut kirkko oli pysynyt rakenteiltaan hyvässä kunnossa, joten pelkällä puhdistamisella ja maalauksella kirkon ulkokuori koki ison muutoksen.
Alkuperäisessä suunnitelmassa kunnostuksen piti koskea vain kirkon ulkopuolisia osia. Remonteilla on tapana laajentua ja näin tapahtui ortodoksisen kirkon kanssa.
– Risto Hiekkanen istahti kirkon sisällä tuoliin ja sanoi, että eiköhän maalata kirkko sisäpuoleltakin. Näin tehtiin. Sisällä on oikeastaan vanhaa pintaa enää ikoneissa.
Tornion ortodoksisella kirkolla on avoimet ovet perjantaina 10.9. kello 15–18. Lauantaina kello 12 pidetään kiitosakatistos ortodoksisella kirkolla. Kello 13 järjestetään kaikille avoin luento ortodoksisesta uskosta ja kulttuurista Suensaaren evankelis-luterilaisella seurakuntatalolla. Sunnuntaina kello 10 on vuorossa kirkon vihkiminen ja liturgia.
Tornion ortodoksikirkko
Tornion kirkon historia alkaa vuodesta 1825, jolloin Venäjän keisari Aleksanteri I määräsi kaupunkiin perustettavaksi ortodoksisen kenttäkirkon venäläisille sotilaille ja maamerkiksi Ruotsille. Vihittiin käyttöön 1829.
1830-luvulla kirkko muutti Hallituskadulle, nykyisen Grand hotellin tontille. Siellä se palveli ortodokseja vuoteen 1883. Nykyisen kirkon esikuvana ollut kirkko valmistui 1884.
Venäläiset sotilaat jättivät Tornion 1910 ja kirkko jäi tyhjilleen 1912. Kirkko siirtyi museokäyttöön 1920–30-luvun vaihteessa.
Museo siirtyi pois tiloista 1950-luvulla ja talo siirrettiin nykyisellä paikalleen. Rakennus oli helluntaiseurakunnan käytössä 1970-luvun.
Paikallisten ortodoksien aloite kirkon palauttamisesta alkuperäiseen käyttöön tehtiin 1981. Jälleenrakentaminen alkoi 1985 ja Pyhien apostolien Pietarin ja Paavalin kirkko vihittiin käyttöön 1987.
Tornion ortodoksikirkko kuuluu Lapista alueelta Oulun ortodoksiseen seurakuntaan Kemin kirkon ja Varejoen tsasounan tavoin.
Vuoden 2022 alusta aloittaa Pohjois-Suomen ortodoksinen seurakunta, johon yhdistyvät Lapin, Oulun ja Kajaanin seurakunnat.